MINEK: Tanja Mihhailova sõitis eile Kopenhaagenisse, et esindada Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel. Teda oli saatma tulnud ka elukaaslane Mikk Saar, kes ka ise enne poolfinaali sinna sõidab. Tanja astub lavale I poolfinaalis, mis toimub juba 6. mail. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
28. aprill 2014, 07:00

Tanja pagasis oli Eurovisionile minnes kümme lisakilo: meil on nii palju esinemisi (9)

"Meid saadetakse sinna kaheks nädalaks ja kohapeal ei ole meil ainult üks esinemine. Mu kostüüm palju ei kaalu, aga meil on väga palju teisi ülesastumisi ja mainiti ka, et Kopenhaagenis läheb suhteliselt külmaks," ütles Tanja Mihhailova eile lennujaamas, kui selgus, et tema Eurovisioni kohver on ligi kümme kilo lubatust raskem.

"Seega pidi kaasa võtma soojemad asjad, suveriided ja igasuguseid esinemisriideid. Meil tuleb esinemisi nii ööklubis kui ka salongiõhtutel, seega on vastavalt üritusele vaja riideid, et hea välja näha," ütleb Tanja.

Kui Birgit möödunud aastal võistlusele minnes oma kaks ülekilo kaaslaste kohvritesse laiali jagas, siis Tanja oma sumadani lahti võtma ei hakanud.

"Maksin lihtsalt ülekaalu eest. Mul sõbrad tulevad autoga sinna ja tagasiteel saan kindlasti üleliigse pagasi nende auto peale panna," loodab ta.

Tanja taustalauljad Eurovisionil vanad kalad

Tanja oli lennujaamas pealtnäha vana rahu ise.

"Praegu on tunne väga hea, kõik on rahulik. Veel ma närvis ei ole, aga kohapeal olen kindlasti," räägib ta ja tunnistab, et läheb enne esinemist alati närvi.

"Vahet pole, kas on väike või suur kontsert, kas kohal on kümme või tuhat inimest, ma olen ikka närvis."

Närvilisusest saab Tanja üle lavale minnes, mingeid kindlaid rituaale tal enne lavaleminekut pole.

"Üks kord aitab üks asi ja teine kord teine. Õnneks ei ole ma laval üksi – Argo hoiab mind kindla käega kinni ja rahustab maha."

Tanjal ei tasugi närvitseda, kuna tema taustalauljad on Eurovisionil juba vanad kalad – Kaire Vilgats on Eurolaval taustalaulja olnud kahel korral (aastal 2000 Inese loole "Once in a Lifetime" ning 2002 Malta laulule "Seventh Wonder"), Marilin Kongo on Eurovisionil samuti kolmandat korda (varem 2009. aastal ansambliga Urban Symphony ning 2012. aastal Getter Jaaniga) ja Marvi Vallaste läheb võistlusele teist korda (eelmine kord laulis tausta Ott Leplandile aastal 2012).

Lennujaamas ütles Marvi, et tavaline pühapäeva tunne on. Siiski tunnistasid Marvi, Marilin ja Tanjaga laval tantsiv Argo Liik, et elevus on kõigil sees.

"Saab reisile minna ja Eestit esindada," ütles Marvi ja Marilin lisas, et kõigil on näod naerul.

"Võib-olla on tunne kuidagi rahulikum, kuna ma tean juba, mida oodata," rääkis Marvi end valdavatest tunnetest.

"Mul on väga head tunded, tiim on nii tugev ja atmosfäär on väga mõnus," lisas Marilin.

Möödunud aastal said Birgiti taustapoisid Baltmanist selga uhked ülikonnad. Kui palju panustati taustalauljate kostüümidele tänavu?

"Null. Miinus sada, ütleme," ütles René Vilbre. Marvi aga ütles, et las see jääb üllatuseks, mis taustalauljatel seljas saab olema.

Lavashow saab Vilbre sõnul olema aga vägev.

"Lavashow on üks üle aastate võimsamaid. Nii palju liikumist ei ole olnud terve "Eesti laulu" ajaloo jooksul. See, mida Tanja ja Argo laval teevad, on ikka uskumatu," räägib Vilbre ja lisab, et delegatsioonile saadeti vaatamiseks lavaproov, kus Tanja ja Argo rolle markeerisid kohatäitjad.

"Need inimesed, kes püüdsid tantsu järele teha ja samal ajal laulda, olid lõpuks ikka päris hingetud. Siis me nägime, kui raske Tanjal ja Argol on seda numbrit esitada. Pead kolm minutit rabelema ja terve aja puhtalt laulma.

Ma ei tea, kuidas see võimalik on. Ja Argo peab teda veel samal ajal kandma ja püüdma mitte hingeldada nii, et see mikrofoni kostaks."

Kõige raskem on hetk enne lavaleminekut

Argo jääb selle koha pealt tagasihoidlikuks ja ütleb, et ei oska öelda, kas kolm minutit laval rahmeldada on kerge või raske.

"Sa lähed lavale, muusika pannakse käima ja hakkad oma kava lihtsalt tegema. Sa oled nii keskendunud ja teed seda, mida oled harjutanud, et ei jõua mõelda, kas on kerge või raske," ütleb ta.

Kõige raskem moment on Argole hetk enne lavaleminekut.

"Kõhus keerab, sees on see ärevus, et laske juba lavale. Jalad värisevad ja närviline tunne on. Aga kui lavale lähed, unustad kõik ära."

Tanjagi tunnistab, et korraga laulda ja tantsida on raske, kuid tegemist on hea väljakutsega.

"See on mõnus. Raske, aga mõnus."

Pühapäev oli eestlastel Kopenhaagenis rahulik.

"Läheme hotelli, paneme asjad ära ja saame kokku delegatsioonijuhi Mart Normetiga (kes lendab kohale Tenerifelt –K. T.), teeme väikese tutvumisõhtu. On pigem selline sisseelamispäev," tutvustas Marvi.

Täna hommikul ootab eurotiimi ees aga juba esimene lavaproov.