VÕIDUMEES THORNY: «Rakett 69» neljanda hooaja võitja Thorny Valk ja tema võistkond. Paremal finaalis napilt alla jäänud Janeli Õun oma võistkonnaga.Foto: Kaspar Kaljas
Inimesed
28. aprill 2014, 07:00

"Rakett 69" võitja Thorny Valk: minu meeskonna masin oli töökindlam (3)

"Ehkki meie ahelreaktsioonimasina töötamise aeg oli oodatust pikem, oli meie masin töökindlam kui vastasvõistkonnal," tõdeb teadussaate "Rakett 69" neljanda hooaja võitnud Thorny Valk, kelle meelest sujus ka nende tiimitöö paremini.

Laupäeval pidid saate "Rakett 69" finalistid Janeli Õun (18) ja Thorny Valk (18) võtma mõõtu ahelreaktsioonimasina konstrueerimises.

Ülesande üheks kriteeriumiks oli see, et reaktsioonis peab kasutama vähemalt kümmet elementi ning teiseks ajaline täpsus ehk kumma masina töötamise aeg saab lähemale kahele minutile.

Võidumees Thorny tunnistab, et talle oli raske just ajafaktor.

"Ahelreaktsioon veerevate pallide ja doominokividega võtab väga vähe aega, kuna need liiguvad kiirelt. Meie tulime aga mõtte peale kasutada aeglaselt nirisevat vett, millega täitsime suurema osa ajast ning ülejäänud üheksa elementi tegime lihtsad ja töökindlad," arutleb poiss ning lisab, et neil oli kõigest viis tundi masina ehitamiseks aega, kuigi tegelikult kulub sellisele projektile ikka mitu päeva.

Võidu saavutamisel oli Thorny meelest otsustavaks tema meeskonnatöö sujuvus ning parem ahelreaktsioonimasina lahendus.

"Janeli võistkonnal ei töötanud see masin nii hästi," sõnab ta. Siiski tuli võit noormehele üsna napilt.

"Meid lahutas põhimõtteliselt üheksa sekundit – tema aeg oli 1.21 ja mul 2.30. Meie oodatav aeg oli aga 1.55, seega ma pidin närviliselt ootama, kas Janeli masin töötab või mitte. Et läks tõesti väga napiks."

Tulevikuplaanid veel lahtised

Kuna Thorny sattus saatesse täiesti juhuslikult, siis ta ei lootnud, et saate võidab. "Rakett 69" avas talle palju uksi ning ta sai endale ka väga häid tutvusi, mistõttu soovitab kõikidele noortele saatesse osalema minna.

"Seal saab teha midagi praktilist – midagi sellist, mida niisama koolipinki nühkides teha ei saaks," lausub poiss ning lisab, et kõik saates lahendatud ülesanded olid väga harivad ja kasulikud.

"Ma ütleksin, et nüüd töötavad ka minu käed paremini."

Hetkel lõpetab Thorny XII klassi ja tulevikuplaanid on tal veel lahtised.

"Ilmselt lähen sõjaväkke, mis ongi hea võimalus aja maha võtmiseks – et mõelda, mida ma teha tahan," ütleb ta.

Siiski tunnistab poiss, et erialadest huvitavad teda informaatika ja inseneriteadused, mistõttu on suur tõenäosus, et edasised õpingud viivad ta TTÜsse.

Kuidas plaanib noormees aga võidetud 10 000 eurot kulutada?

"Mul ei ole kunagi nii suurt raha olnud, seega ma alustan tagasihoidlikult ja esimese asjana kavatsen endale laptopi osta."

Rohkem plaane pole ta aga teinud. Peale suure summa sai Thorny auhinnaks ka reisi Šveitsi ja võimaluse suvel innovatsioonilaagris käia.