TÕMBAB TÖÖOTSI VÄHEMAKS: Armastatud näitleja ja saatejuht Märt Avandi ei ole oma töölepingut Draamateatriga pikendanud ning tunnistas, et on töö mõttes palju valivamaks muutunud. Ta kasvatab koos oma abikaasa Liis-Katriniga poeg Hermanit ja osaleb aktiivselt Eesti Vähihaigete Laste Liidu töös. Foto: Arno Saar
Inimesed
25. aprill 2014, 07:00

Märt Avandi: "Ma tahan pidurdada seda tempot, see on liig!" (19)

Armastatud näitleja võtab koduteatris aja maha.

Menukas teatri- ja filminäitleja Märt Avandi (33), kes on olnud pärast lavakooli lõpetamist rakkes nagu orav rattas, teatas, et soovib töötempot maha võtta ja kaaluda põhjalikult igat rolli, mida talle pakutakse.

"Ma tahan pidurdada seda tempot, see on liig," tunnistas Avandi ajakirjale Pulss antud intervjuus.

Avandi, kes on juhtinud ka mitut telesaadet, selgitas, et on juba mõnda aega mõelnud, et oleks aeg seda lõputut töörügamist ja tormamist, mida ta on pärast lavakooli lõpetamist kümme aastat teinud, piirata. Ta usub, et kui näitlejal kaob huvi ja tahtmine, ei ole mõtet sunniviisil tööd edasi teha.

"Olen palju valivamaks muutunud töö suhtes. Ja mõtlikumaks elu suhtes," avameelitses Avandi Pulssi veergudel.

Näitleja selgitas, et ta soovib tulevikus sada protsenti valida, mida teha, mida mitte: "Tahaks olla vaba mees."

Küsimusele, kas Märti saab näha teatrilava asemel varsti koos oma kolleegi ja hea sõbra Ott Sepaga televisioonis, vastas näitleja, et kindlasti ei saa tema töö ja tulevik olema seotud eelkõige televisiooniga.

"Kokkuleppel teatri peanäitejuhiga lõpeb Märt Avandi tööleping Eesti draamateatris 31. augustil 2014. Sealt edasi mängib Märt rollilepingu alusel," selgitas Õhtulehele Draamateatri pressiesindaja Tanel Tomson.

"See oli Märdi enda initsiatiiv, tema soov," kinnitas Tomson.

Ehkki Avandi avaldas soovi töökoormust vähendada, lisandub talle siiski veel üks roll Raimond Valgre elu käsitlevas suvelavastuses "Laul, mis jääb".

Suurt osa teatrimajast hõlmav suurlavastus sünnib Merle Karusoo käe all ning esietendub 13. juunil Eesti draamateatri suures saalis. Selle viimane etendus antakse augusti lõpul.

Sügisel teatris uusi rolle ei võta

Pärast seda jätkab Avandi rollilepingu alusel mängimist neljas tükis ? "Utoopia rannik. II osa. Laevahukk", "Vana roosa maja", "Kontakt" ja "Saatuse heidikute kuu".

"Loodame, et Märt mängib tulevikus Draamateatris ka edaspidi, kuid praeguse seisuga ei ole tal sügisel uusi rolle," selgitas Tomson.

Märt Avandi ja tema tantsijannast abikaasa Liis-Katrin Avandi, kelle ühine poeg Albert viieaastaselt vähki suri, osalevad aktiivselt Eesti Vähihaigete Laste Liidu töös. Üheksateist kuud poja vähiga võidelnud Liis-Katrin teab, mis tunne on, kui esimesel õhtul palati uks su selja taga kinni langeb ja sa oma valuga üksi jääd.

"Haiglas on küll psühholoog, kuid tema tööpõld on kogu maja. Ainult kui sa otse küsid, siis jõuab ta sinu juurde ehk varem. Ent alguses ei oska sa isegi paluda," selgitas Liis-Katrin taaskäivitatud liidu eesmärki LP-le antud intervjuus.

Liis-Katrini sõnul andis tema abikaasa Märt sisimas lubaduse, et kord leiab ta lahenduse, kuidas saatusekaaslasi aidata. Eelmisel kevadel kutsusid Avandid vähihaigete laste vanemad kokku, et nende arvamust küsida ja peeti koosolek.

"Märt on käinud ka isiklikult ühe perega kohtumas ? regulaarselt ja seni, kuni nende lugu läinud aasta juunis lõppes. Me suhtleme siiani. Ongi pisut naljakas, et oleme oma tegevuse kaudu saanud palju uusi sõpru," rääkis Liis-Katrin, kes on korraldanud oma elu seni suurimat laste jõulupidu ning varsti on oodata Inglismaalt pärit üritust "Pardiralli".

Tegemist on Euroopas populaarse heategevusliku ettevõtmisega ning selle eeskujul lastakse 8. juunil Kadrioru pargi tiigis vee peale mitu tuhat vanniparti. Ürituse eesmärk on koguda raha lastega seotud ühingutele.