TANTSU ON LIHVITUD: Tanja paljastab, et 6. mail toimuvas Eurovisioni I poolfinaalis näeb tema etteastes võrreldes «Eesti lauluga» mõningaid muudatusi: pisut on muudetud tantsukava ning Tanja astub lavale uues kostüümis.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
24. aprill 2014, 07:00

Tanja: kolm on väga hea järjekorranumber! (13)

Eurovisioni lauluvõistluse eelvoorus kolmandana laulnud eestlased pole seni finaali pääsenud, aga Tanja ei karda

"Minu arust on väga hea kolmandana esineda – saab kohe kiiresti tehtud ega pea pikalt närveldama," räägib tänavu Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel esindav Tanja Mihhailova ega tee seni ebaõnne toonud järjekorranumbrist väljagi!

Tanja astub Kopenhaagenis võistlustulle juba 6. mail, kui toimub I poolfinaal. Järjekorras on Tanja kolmas.

"Loeb ikka sinu esitus ja kuidas sellega hakkama saad, mitte see, mitmendana lavale lähed," tunnistab Tanja, et esinemiskord pole oluline.

Ebausklikel on aga muretsemiseks materjali küll.

2008. aastal esindas Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel Kreisiraadio looga "Leto Svet", 2010. aastal Malcolm Lincoln lauluga "Siren" – mõlemad esinesid poolfinaalis kolmandana ning kumbki ei pääsenud lõppvõistlusele.

Eurolaval kannab uut kostüümi

Viimasel kümnel aastal on Postimehe andmetel poolfinaalides kolmandana esinenud 16 riigist finaali pääsenud üldse vaid kolm – seega on statistiliselt tegemist justkui halva positsiooniga.

"Ma neid statistikaid ega ennustusi ei loe ja halva endena seda ei võta," ei lase Tanja end häirida.

Kui aga juba statistikaks läks, tegeleme sellega pisut veel: tänavusel võistlusel esindab 17 riiki üksik naislaulja, 9 riiki meeslaulja ning 11 riigi eest läheb võistlusesse duett või bänd.

"Kõik esinejad on nii eriilmelised. Võib-olla oleks 16 naisega natuke raske võistelda, kui kõik oleksid pikajuukselised blondid ja esitaksid ballaade," analüüsib Tanja. "Kõik lood, mida ma kuulnud olen, on aga ikka piisavalt erinevad."

Tanjal on konkurentide seas ka juba mõned lemmikud: "Mulle meeldib Ungari ja Rootsi laul. Väga lahe on see, et tänavu on ühes loos kasutatud drum’n’bassi ja ühes dupstepi," ütleb Tanja ning lisab, et on igal aastal hoidnud silma peal ka teiste riikide esindajate valimistel.

"Teiste riikide poolfinaalides on samuti päris palju kasutatud nüüdistantsu, seega tundub, et see on hakanud vaikselt Eurovisionile imbuma."

Eesti eurotiim sõidab Kopenhaagenisse juba sel pühapäeval ning Tanja ütleb, et enne seda on tal ajakava pöörane:

"Intervjuusid tuleb anda, teha laulu-, tantsu- ja kostüümiproove."

Päris iga päev Tanja ja tema tantsupartner Argo tantsusaalis ei ela: "Nii tihti me ei tantsi kui "Eesti laulu" paiku, aga natuke ikka."

Eurovisioniks on tehtud ka mõned muutused.

"Kostüüm on teistsugune. Tantsukava on üldjoontes sama, natuke oleme lihvinud ja vaatasime alguse-lõpu üle."

Mäletatavasti vigastas Tanja "Eesti laulu" poolfinaaliks harjutades roietevahelist lihast. Selle traumaga on tema sõnul nüüd enam-vähem korras: "Eks tundlik on natuke, aga üldiselt ei valuta."

Nädal enne poolfinaali, mis eurotiim Kopenhaagenis kohapeal veedab, on samuti tihedalt tegemist täis.

"Esimene lavaproov on 28. aprillil, vahepeal on väiksemaid esinemisi. Kindlasti saame kokku kohalike eestlastega ja jääb aega ka linnaga tutvuda," valgustab Tanja esialgseid plaane.

Lauljanna elukaaslane Mikk Saar sõidab samuti Taani, kuid mitte prooviperioodiks, vaid vahetult enne poolfinaali. Samuti on mõned Tanja sõbrad-tuttavad avaldanud soovi võistlust vaatama minna.

 

Rootsi telesaade nimetas Eesti laulu üheks paremaks, Briti leht säästu-"Euphoriaks"

Rootsi riigikanali SVT saade "Inför Eurovision Song Contest 2014" alustas aprilli algul tänavuste võistluslugude tutvustamist. Avasaates kommenteerisid esimese poolfinaali esimest 9 võistlejat Christer Bjorkamn ja Malin Olsson.

Oma hinnangu ütlesid välja ka teletäht ja lauljatar Kitty Jutbring ning mullune Rootsi delegatsiooni juht Rennie Miro, vahendab oikotimes.com.

Saatejuhtidele meeldisid nii Eesti kui ka Armeenia, misjärel korraldati stuudios hääletus. Rootslased otsustasid, et kõnealusest üheksast riigist läheb ilmselt Eurovisionil kõige paremini Armeenial.

Ajakirjanik Carl Greenwood kirjutas Mirroris aga nii: "Kas julgen seda öelda? Kas keegi julgeb teha Eurovisioniks Eurovisioni stiilis Eurovisioni loo? Jumal hoia, aga Eesti Tanja just seda tegigi!"

Greenwoodi sõnul on tegemist lõbusa lauluga ja võrdlus Loreeniga ei tähenda midagi (Tanja laulu "Amazing" on peetut sarnaseks Loreeni 2012. aasta Eurovisioni võidulooga "Euphoria").

"Samas pole Tanja mingi Loreen ja kuigi ta on hea laulja, teeb ta "Amazingust" veidi säästu-"Euphoria"."

Lisaks ütleb Greenwood, et Tanja etteaste meenutab Pinki lugu "Try" ja Tanja võib laval puusa murda.