MAALIMA KÕIGE HALVEM FILM? «Tuba» on asjatundjate sõnul ülihalb eelkõige olematu süžee, olematute näitlejatööde ning olematu stsenaariumi poolest. Foto: kaader filmist
Inimesed
23. aprill 2014, 07:00

HÕFFil näeb maailma halvimat filmi? (1)

"Meil pole filmi, mida saab nimetada tõeliselt halvaks filmiks, veel festivalil näidatud – nii et mingis mõttes on see eksperiment Eesti publikuga," räägib Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festivali (HÕFF) programmi koostaja Helmut Jänes linateosest "Tuba".

Halvaks teeb filmi tema sõnul eelkõige olematu süžee, olematud näitlejatööd ning olematu stsenaarium. Kõige selle juures on aga kummaline asjaolu, et filmi vaatamine on tõeline nauding.

Helmut Jänes kutsub linateosest "Tuba" vaatama kõiki, kel vähegi huumorimeelt. "Nalja saab!" lubab ta, kuigi tegu pole mitte komöödia, vaid armastus­draamaga.

Sellised filmid tõusevad Jänese sõnul tuhast just tänu fännidele, kes räägivad neist oma sõpradele, kes omakorda räägivad neist oma sõpradele ja just nii sünnivadki tõelised kultusobjektid.

"Režissöör Tommy Wiseau polegi teinud rohkem midagi suurt, aga teda tuntakse üle kogu maailma just selle ühe filmi järgi," selgitab Jänes. Tänaseks on filmi "Tuba" kuulsus jõudnud koguni niikaugele, et Oscari nominent James Franco valmistab ette uut projekti, mis on saanud ainest filmis osalenud näitleja Greg Sestero biograafilisest romaanist.

Filmitutvustuses on "Tuba" nimetatud mõistega "midnight movie" ehk keskööfilm. Termin tuleneb 1960–70ndatel tekkinud žanrifilmide lainest, kus peavoolust erineva sisu ja vormiga teoseid hakati näitama täpselt keskööl.

"Seal polnud mitte ainult õudusfilmid, vaid kindlatesse raamidesse asetamatud filminähtused, mida kommertslevikinodes ei saanud näidata, sest kinod ei tahtnud sellist "saasta" oma repertuaari," selgitab Jänes. Kummatigi kogusid nii-öelda põlatud filmid suure hulga fänne. Tuntuim "midnight movie" on ehk "Rocky Horror Picture Show".

"Neid filme näidatakse tänini kusagil kinodes kas iga päev või iga nädal ja alati on saalid puupüsti täis," räägib Jänes menukaks saanud "midnight moviest".

Selleaastane, järjekorras juba üheksas HÕFF on keskendunud 1980. aastate nostalgilistele filmidele.

"1980ndad on žanrifilmide – õudus, ulme, fantaasia – kuldaeg," räägib festivalikorraldaja.

Lisaks näeb tänavu arvukalt fantaasiateemaga seotud filme. "Rohkem on filme just sellele sihtgrupile, kes ei armasta mitte ainult õudusfilmi, vaid ka häid põnevikke ja trillereid," räägib Jänes.