Urmas Reinsalu , IRL: IRL ei poolda kooseluseadust ega taotletavat samasooliste paaride kooselu reguleerimist. Me ei pea vajalikuks hakata kunstlikult looma abielu kõrvale poolikuid lahendusi kooselu registreerimiseks, kuna see devalveerib abielu institutsiooni. Foto: LAURA LANTS
Inimesed
23. aprill 2014, 07:00

"Fraktsioon antud küsimuses ühtset seisukohta ei võta!" (1)

Riigikogu 40 saadikut andsid 17. aprillil parlamendile üle kooseluseaduse eelnõu, mis lubaks nii vastassoost kui samast soost inimestel oma kooselu ametlikult registreerida.

Eelnõu esitajate seas on koalitsiooni kuuluvate Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikud ning opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni liikmeid. Seadusele oma vastuseisu väljendanud IRLi saadikuid eelnõus algatajate seas ei ole, ent eile esitas IRLi fraktsioon alternatiivse kooseluseaduse eelnõu.

Sven Sildnik , Eesti Iseseisvuspartei: Oleks õiglane, kui selle uue suure kooseluseaduse saaks mingil kombel, kas preambuli vormis või umbes nii, koos 5,2% Eesti vabariigi territooriumiga venelastele loovutada, neil on rohkem vaja ja meil ei ole üldse kahju.

Urmas Reinsalu , IRL: IRL ei poolda kooseluseadust ega taotletavat samasooliste paaride kooselu reguleerimist. Me ei pea vajalikuks hakata kunstlikult looma abielu kõrvale poolikuid lahendusi kooselu registreerimiseks, kuna see devalveerib abielu institutsiooni.

Küll aga tuleb tagada 170 000 abieluväliselt kooselava inimese ja nende laste õiguste parem kaitse. Kõige efektiivsem viis selleks on täiendada perekonnaseadust, sest erinevalt plaanitavast kooseluseadusest kohaldub see kõigile faktiliselt koos elavatele inimestele. Vastava eelnõu andis IRLi fraktsioon riigikogus esmaspäeval menetlusse. Tuleb tähele panna, et kooseluseadus ei anna abieluväliselt koos elavatele inimestele automaatselt ühtegi tagatist oma õiguste kaitseks, vaid eeldab selleks eelnevalt kooselu registreerimist.

Jaan Männik, riigikogu Keskfraktsiooni pressinõunik: Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni viimasel koosolekul otsustati, et fraktsioon antud küsimuses ühtset seisukohta ei võta. Ka toetamise küsimus on antud vabaks, saadikud otsustavad vastavalt sellele, mida nad õigeks peavad.

Neeme Suur , riigikogu õiguskomisjoni esimees, SDE: Kooseluseadust on vaja, et pakkuda turvatunnet ka nendele inimestele, kes elavad koos perekonnana, aga kes millegipärast ei ole soovinud või saanud abielluda. Eelnõu algatajaid on kritiseeritud abielu institutsiooni nõrgendamise pärast. Tegelikult ei vähenda eelnõu mingilgi moel abielu olulisust. Ajaga koos on muutunud ka elu. Väga suur hulk Eesti inimesi elab vabaabielus või lihtsalt perekonnana koos. Ka sellised perekonnad on kodutunde ja perekondliku õnne hoidjad. Suur osa Eesti lapsi sünnib väljaspool traditsioonilist abielu.

Mitte ainult abielus, vaid ka kooselus olevad inimesed ja selliste perede liikmed vajavad kindlustunnet, mida riik peaks neile pakkuma seadusandluse kaudu – antud juhul kooseluseaduse kaudu. Need on piisavad põhjused, et seda eelnõu toetada. Otsustamine ja hääletamine riigikogus on aga iga riigikogu saadiku enda eluhoiakute küsimus.