Foto on illustreeriv.Foto: PantherMedia / Scanpix
Müstika
22. aprill 2014, 14:10

Löök pähe muutis täiesti tavalise mehe matemaatikageeniuseks (38)

Ameerikas New Yorgis elava Jason Padgetti (43) elu muutus, kui ta sai 12 aastat tagasi baarikakluses tugeva löögi vastu pead.

Padgett kasutas varem numbreid vaid arvutamiseks, mitu tundi tal veel isa mööblipoes vahetuse lõpuni jäänud on, et pärast seda suunduda baari napsutama või jõusaali rauda kangutama. Pärast lööki pähe hakkas ta aga nägema igal pool geomeetrilisi mustreid ja fraktaleid, kirjutas New York Post.

"Ma jälgin, kuidas kohvikoor imendub. Täiuslik spiraal on minu jaoks tähtis kujund. See on fraktal. Äkitselt pole see kõigest minu hommikukohv, vaid see räägib minuga geomeetriliselt," ütles Padgett, kelle jaoks on terve maailm geomeetrilisi mustreid täis.

Padgett on maailmas üks väheseid inimesi, kes suudab käsitsi fraktaleid, mittetäisarvulise dimensionaalsusega geomeetrilisi kujundeid, joonistada. Fraktalite üheks omaduseks on enesesarnasus – iga kujundi osa on sarnane tervikkujundiga.

12 aastat tagasi langes Padgett Washingtoni osariigi Tacoma kolledžist välja ja teda ei huvitanud matemaatika põrmugi. "Ma mäletan vaevu seda aega, kui nägin maailma nagu kõik teised," tunnistas mees.

Kõik sai alguse sellest, kui Padgett 13. septembril 2002. aastal oma kodu lähedal karaokebaaris pidutses ja kaks meest teda selja tagant ründasid. Ta kukkus maha ja mehed peksid teda vastu pead kuniks ta teadvuse kaotas. Padgett viidi haiglasse, kuid lubati samal õhtul koju.

Järgmisel hommikul keeras ta vannitoas kraani jooksma ja märkas voolavas vees imepäraseid jooni. "Alguses ma olin hämmingus ja enda pärast mures, aga see oli nii ilus, et ma lihtsalt seisin ja vaatasin."

Päevad möödusid, aga nägemused jäid. Kui Padgett vaatas numbreid, nägi ta nende ümber värvilisi kujundeid. Ta lõpetas tööl käisimise ja hakkas lugema füüsika ja matemaatika õpikuid.

"Ma usun, et olen elav tõend sellest, et sellised võimed on tegelikult meis kõigis peidus."