POEG: Loomulikult oli Metsakalmistul kohal ka armastatud lauljatari poeg Silver Vrait. Foto: Arno Saar
Inimesed
21. aprill 2014, 07:00

Silvi Vraiti jääb meenutama hallist graniidist rõngasrist (6)

Eile sai alguse meie juhtiva laulusolisti ja pedagoogi Silvi Vraidi mälestusdekaad, mille esimeseks tähiseks mälestuskivi asetamine Silvi hauale muusikute kääpale Metsakalmistul, lõppakordiks aga heategevuslik mälestuskontsert 30. aprillil Tallinnas Kaarli kirikus.

Sinna vahele jääb ka 28. aprill, kui 1951. aastal Kehras ilmavalgust näinud Silvi oleks tänavu tähistanud 63. sünnipäeva. Seda aega talle aga ei antud.

Veerandsada Vraidi ande austajat oli eile Metsakalmistul tunnistamas ühte õnnestunud tööd, skulptor Tiiu Kirsipuu hallist graniidist rõngasristi. Nagu neid Läänemaal elu ja surma katkematu sümbolina armsate inimeste haudadele ikka pandud on. Need on ka alguse ja lõpu sümbol, mis teatavad samas, et elu ja surm on tegelikult üks.

"Olen eluaeg uskunud märkidesse. Nagu seda on teinud ka Silvi. Tema ümber oli neid märgata ka eriti võimsal kujul. Need ongi nagu Silvi poolt pandud märgid, nad on selgelt eristuvad. Mul polnudki vaja teha muud, kui need üles korjata," räägib väga soliidse kunstikeelega kiviraidur.

Hauakivi paigaldamise mõte tuli Priit ja Sirje Pihlapil mullu peetud Silvi Vraidi mälestuskontserdi ajal. Samal ülesastumisel korjati ka suurem osa vajaminevast rahast. Tiiu Kirsipuule tellimust teist korda esitada polnud vaja.

Silvi legendaarsete lauludega mälestatakse vara lahkunud interpreeti ka tänavu. Pühapaika, kus ta aasta tagasi igavikuteele saadeti – Tallinna Kaarli kirikusse –, tuleb kaks päeva pärast Vraidi sünnipäeva oma austust avaldama suur osa kogu Eesti selle ala paremikust.