MÖLL KÄIB: Suure sõjakisaga läks lahti lahing linnuse pärast. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
21. aprill 2014, 07:00

"Relvile! Tulevad! Lahingusse!" (8)

"Relvile! Relvile! Tulevad!" kaigub Jõgevamaal Kassinurme mägedes hääl, millele järgneb kõrvulukustav sõjakisa. Kilpide ja mõõkadega varustatud ning kiivritega ja rõngassärkidesse riietatud noormehed panevad jooksu, neile järgneb terve sõjasalk. Käima on läinud taaselustatud Jüriöö ülestõus.

Tänavu toimus Kassinurmel Jüriöö ülestõusu LARP (Live Action Role Play – ingl k ? K. T.) ehk päriseluline rollimäng (eesti keeles öeldakse LARPi kohta ka Lõbus Ajaviide Rüblikust Pensionärini) juba kümnendat korda. Keset päeva on platsile üles rivistatud 400 inimest. Vaade ülesrivistatud salkadele kinnitab, et vanuseastmed on tõesti erinevad.

Kui siinkirjutaja esiti arvas, et kohale tulevad noored ja keskealised mehed ning minu silmis kangastuvad LARPijatena pigem nohikud, siis oh ei – kilpide taha on varjunud nii linalakke 25aastasi preilisid kui ka päris pisikesi, nelja-viieaastasi tüdrukuid ja poisse.

Jüriöö ülestõusu korraldaja Mati Nuut ütleb avasõnad ja seejärel saadetakse omavahel peagi võitlema hakkavad leerid mägede vahele laiali. Ilmaga on mängijatel vedanud – taevas sirab päike ja tuult pole grammikestki, samuti ei ole metsa vahel veel tüütuid sääski. "Täna on tõeline rõngassärgis jooksmise ilm," ütleb korraldaja Mati muiates.

Sakala leer marsib metsa vahele ning leiab peatuspaiga. Luurajad saadetakse vaenlaste laagreid otsima ning nendega kokkuleppeid sõlmima. Leeri liikmed hakkavad peidupaiga ümber ehitama puuokstest barrikaade. "Tehke see nii, et sellest oleks võimalikult ebameeldiv läbi ronida," õpetab üks noormees teisi.

Välja võetakse torupill ja viiul ning muusikute eestvedamisel tehakse ka väike tants. Ühel hetkel läheb sebimiseks ja relvastatud osalised lähevad metsast minema. Mõni aeg hiljem kostab taamalt korralik sõjakisa, mis annab teada, et lahing linnuse pärast on lahti läinud.

Kilbi tegemiseks kulus kolm-neli päeva

Pärast kõva madistamist tuleb linnusevaremetest ühe- ja mitmekaupa välja võitlejaid, kes hoiavad peast kinni. See annab rollimängus märku, et tegemist on surnuga. Mõni aeg hiljem marsivad salgana välja punamustadesse kostüümidesse riietatud mängijad, kes linnuse vallutasid. Võitlejad sätivad end puude alla vilusse varju puhkama, kosutavad end veega ja vaatavad üle sõjahaavad. Mõni vedeleb keset platsi, kilp rinnal. Kamraadid veavad nad samuti puhkama, et end peagi algavaks avamaalahinguks välja puhata ja valmis seada.

Kui mängijate seas ringi vaadata, tuleb tõdeda, et kõik on oma kostüümidega kõvasti vaeva näinud. On vaid mõni üksik, kes jookseb ringi, mõõk käes ja jalas teksapüksid ning seljas dressipluus. Puu all kivil istuvad Karl ja Tõnis – esimene on Jüriöö ülestõusul juba seitsmendat, teine alles teist korda.

"Sellises vanaaegses riietuses olemine, seltskond ja õhkkond meeldib," räägib Karl, miks ta sellisest üritusest osa võtab. Tõnis lisab, et meeltmööda on ka adrenaliin, mida võitlemine annab.

Kust on pärit aga kostüümid, mida poisid kannavad? "Mina tegin oma rõngassärgi ja kilbi ise, teised asjad on ostetud," selgitab Karl ja ütleb, et rõngassärgi puhul pole oskustega mingit pistmist. Raske on asja juures see, et särgi kokkupanek on aeganõudev. "Kui iga päev seda umbes viis tundi teha, siis saab kuu ajaga valmis," ütleb ta. "Kilbi tegemine võttis umbes 3-4 päeva, kuna tuli vahepeal oodata, et värv kuivaks."

Kostüüme ja detaile saab tellida aga ka näiteks internetist või teiste mängijate käest, kes Jüriööl kaasa löövad. "Saksamaal on isegi firmad, kes neid asju teevad, sealt saab tellida. Eesti turg on selleks liiga väike." Karl ütleb, et ise tehes saab ikka odavamalt hakkama.

Rollimäng on õpetlik

Karl ja Tõnis sattusid üritusele sõprade kaudu. Tulid kohale, proovisid ära, hakkas meeldima ning poisid otsustasid ka ise seal käima hakata. Karl ütleb, et niisuguseid suuremaid rollimänge korraldatakse kolm-neli korda aastas, kuid paar tükki toimub ka iga kuu – need on väiksemad ja osalejaid on paarikümne ringis.

Jüriöö ülestõusu korraldaja Mati Nuut on pärit Viljandist, kuid ta on suutnud kaasa haarata ka kohalikud koolipered ning rollimäng on seal üks aktiivõppe vorme. Skandinaaviamaades kasutatakse rollimängu juba ammu koolis õppevahendina.

"Üllatavalt palju noori ütleb, et neid ei huvita ajalugu. Kuidas saab olla nii, et sind ei huvita oma rahva väga põnev lugu? Põnevusega õpib inimene märksa lihtsamalt kui sunni ja faktimeetodiga, mis on kasutusel meie koolides."

Peale adrenaliini on rollimäng Mati sõnul noortele väga õpetlik. "Varustust tehes omandad sa käetöö ja teadmised. Kui siia tuleb otsiv, intelligentne, innovatiivne noor, saab ta mängu käigus kätte distsipliinitunnetuse. Nad saavad aru, miks tuleb koostööd tehes kuulata juhi korraldusi ja mis saab siis, kui juht maha võetakse," seletab Nuut.

"Nad suudavad ka iseseisvalt reageerida. Kui teen koolis elavat ajalugu, on seal hulk päid, kes püüavad oma ego näidata, aga siin näeme, et nad on võimelised ka kuulama, kiiresti aru saama, infot vastu võtma ja seda analüüsima. Samuti õpivad nad kaotusega hakkama saama."

21.?24. augustini peetakse Kassinurme mägedes järgmine samalaadne üritus – "Mütofest 2014".

Osavõtjaid oli 400 ringis

Jüriöö ülestõusu korraldaja Mati Nuut ütleb, et tänavu registreerus rollimängule 388 inimest, kuid platsil ringi vaadates nägi ta ka registreerimata nägusid, seega usub, et 400 osalejat tuli täis. Tegemist on Baltikumi suurima omasarnase üritusega. "See on MTÜ Ajarändurid üks üritusturunduse projekte ajaloo populariseerimiseks," ütleb Nuut.

Nuut sattus esimest korda Kassinurmele aastal 2004, kui mõeldi, kus rollimängu korraldada ning kohalik kirjamees Agur Karukäpp talle seda kohta näitas. "Mul oli tunne, nagu oleks teise koju sattunud! See on ääretult ilus koht."

Kaks kuud hiljem andis Jõgeva metsaselts teada, et neil on plaanis sinna linnus ehitada ning rollimängijad lõid kampa. "Järgmise aasta veebruaris uurisid nad, kas võiksime Jüriöö ülestõusu puhul midagi teha," räägib Nuut. Esimesel aastal tuli 130 mängijat ja osalejate arv on sealtsaati ainult kasvanud.

"Emotsioon, mis siit saad, on palju intensiivsem kui teatri- või kinoelamus. Siin oled sa asjas sees – sind aetakse taga ja sina ajad teisi taga. Teinekord on hirmus isegi öösel vetsu minna."

MÖLL KÄIB: Suure sõjakisaga läks lahti lahing linnuse pärast.