LANGEV TREND: Alla 18aastaste lapsesaajate osakaal on Inglismaal praegu õnneks madalaimal tasemel alates 1969. aastast (pildilolijad ei ole konkreetse juhtumiga seotud). Foto: Alamy/AOP
Inimesed
17. aprill 2014, 07:00

12aastane ema ja 13aastane isa: plaanime kokku jääda ja tütart koos kasvatada (69)

Eelmisel nädalavahetusel sündis Londonis 12aastasel 7. klassi tüdrukul ja 13aastasel 9. klassi poisil tütar. Kooliõpilased, kel vanust kokku vaid 25 aastat, on Suurbritannia läbi aegade noorimad lapsevanemad. "Mõlemad perekonnad on noortele suuresti toeks. Juhtunu on südantlõhestav, kuid aega ei saa tagasi keerata," nendib 11aastaselt rasedaks jäänud tüdruku isa.

12 aastat ja kolm kuud vana koolitüdruk, kelle nime Briti press juriidilistel põhjustel ei nimeta, sünnitas eelmise nädala lõpus terve umbes 3,2kilose tütre. Ta sai emaks viis kuud varem kui senine Suurbritannia noorim ema Tressa Middleton, kelle beebi tuli ilmale 2006. aastal Edinburghis. Vastsel isal ei õnnestunud aga üle trumbata Bedfordist pärit Sean Stewartit, kellest sai 1998. aastal isa juba 12aastaselt.

Verinoored lapsevanemad tutvusid 2012. aasta jõulude ajal, kui tüdruk oli kümnene ja poiss 12aastane, vahendab The Sun. Allikas kinnitab ajalehele, et nad on ülepeakaela armunud: "Beebi ema ja isa on olnud suhtes üle aasta, nii et tegu pole põgusa välgatusega. Nad kavatsevad ühte hoida ja üheskoos tütre üles kasvatada. Nad on teineteisest väga sisse võetud." Tüdruk nägevat poiss-sõbras tõelist eluarmastust ning nooruke paar soovivat tulevikus abieluranda sõuda.

Rasedus tuli ilmsiks alles 8. kuul

Allikas lisab, et varateismelise ema klassikaaslased olid uudisest šokis. Koolist tuli tüdruk ära alles kuu aja eest ning tema lapseootus polevat välja paistnud. Kuigi ka mõlema koolinoore vanemale tuli vanavanemaks saamine välguna selgest taevast, seisvat pereliikmed kindlalt värskete vanemate seljataga.

Tüdruku ema sünnitas ta tegelikult ka ise vaid 15aastaselt. 27aastasena on ta nüüd üks Suurbritannia nooremaid vanaemasid. "Saime alles kuu aega tagasi teada, et ta on rase. Tal oli käsil juba kaheksas raseduskuu. Oli teada, et tita sünnib siia ilma nagunii," meenutab tüdruku isa LBC raadiole antud kommentaaris.

"Juhtunu on südantlõhestav, kuid aega ei saa tagasi keerata. Saab ainult edasi liikuda," nendib mees ja möönab, et neil polnud tütre varajasest seksuaalelust aimugi.

"Me ei tea, kus see juhtus. Te eeldate kindlasti, et me teadsime, kuidas nad oma tubades aega veedavad. Ei. Me ei saa tütrel igal sammul riideid seljas hoida. Ma ei saa teda valvata 24 tundi ööpäevas ja seitse päeva nädalas. Sa lihtsalt ei tea, mis on toimunud, kuni viga on juba tehtud. Siis jääb ainult üle neile tuge pakkuda."

Teisipäeval käis nooruke ema, kes tegi oma kolmeaastasest õest ja üheksasest vennast tädi ja onu, lapse sündi registreerimas. Suurbritannia senise noorima vanematepaari moodustas kaks Caerphillyst pärit 14aastast.

Ehkki teismeliste rasedused on Ühendkuningriigis endiselt probleemiks, on alla 18aastaste lapsesaajate osakaal praegu madalaimal tasemel alates 1969. aastast. Tuhandest naisest vaid 27,9 saab emaks 15–17aastaselt. Viimaseil aastail on see näitaja langenud. Alla 16aastasi emasid oli tunamullu 5432, alla14aastasi 253. Kokkuvõttes otsustab alaealistest rasedatest lapse ilmale tuua umbes kaks viiendikku.

"Tean tüdrukuid, kes on 13aastasena lapseootele jäänud ja sünnitanud, olen isegi 12aastastest emadest varemgi kuulnud. Tüdrukud jõuavad varem puberteediikka. Kindlasti mõjutab lapse saamine noorte tüdrukute tervist. Teismeliste vanemate tervisestatistika ei ole helge," ütleb teismeeas rasedaid toetava heategevusorganisatsiooni Straight Talking tegevdirektor Hilary Pannack Daily Mailile.

"Kahtlemata röövib vanemaks saamine noortelt nende lapsepõlve. Ka võimalus, et nad kokku jäävad, on väga, väga väike," nendib Pannack.

"Nende elu pole läbi, kuid nad sõltuvad teistest nii rahaliselt kui ka emotsionaalselt. "Teismelised vanemad ütlevad, et nad armastavad oma lapsi ega kahetse nende saamist, kuid soovivad, et oleksid oodanud, kuni neil on lapsekasvatamiseks piisav majanduslik positsioon."

Kui vanavanemad pole piisavalt jõukad, et kogu peret ülal pidada, saavad noored vanemad sotsiaaltoetust.

Eesti noorim ema on 14aastane

Möödunud aasta novembris näitas "Ringvaade" lugu Laurast ja Indrekust, kes oli tollal Eesti noorim perekond. Kui Laura oma rasedusest teada sai, oli ta vaid 13aastane. Selle seisuga oli ta Eesti noorim ema.

Indrek ja Laura olid küll teadlikud, kust lapsed tulevad, kuid ei arvanud, et järeltulija eostamine võib nii kergelt minna. "Ma ei arvestanud, et see nii kiiresti võib juhtuda," ütles noor isa Indrek.

Vanemate toetusele verinoored lapsevanemad loota ei saanud. "Järsku sel hetkel meil ei olnudki enam vanemaid," kommenteeris oma vanemate reaktsiooni noor ema Laura.

"See, kuidas inimesed kritiseerivad, ei ole hea tunne, aga nüüd ma käin linnas uhkusega ringi, sest keegi ei saa mulle öelda, et ma midagi halvasti teen," oli ta oma otsuses laps üles kasvatada siiski kindel. (Katharina Toomemets)