MEHED MUSTAS: Naistepäevakontserdid on seljataga, nüüd tuleb tähistada emadepäeva!
Saund
17. aprill 2014, 07:00

KAKS JA POOL MEEST: "Kui meie võtame õlle, siis Jaagupile jääb limonaad!" (7)

"Me lihtsalt ei lasegi Jaagupil hukka minna!" kinnitavad muusikud Kristjan Kasearu ja Uku Suviste kui ühest suust, et nende kolmas bändikaaslane, 12aastane Jaagup Tuisk on turvalistes ja kindlates kätes. Kolmekesi moodustavad nad ansambli "Kaks ja pool meest".

"Jaagupil on nii palju hobisid, et temast ei tule kindlasti mässumeelset teismelist," kõlab Kasearu ja Suviste hinnang noorimale bändiliikmele.

Jaagup tegeleb muusika kõrvalt aktiivselt ka filmindusega – õige varsti peaks tal valmima esimene täispikk ekraanilugu. Kui juurde lisada veel Kaari Sillamaa muusikaliteater, tundub vanemate meeste hinnang igati usutav.

"Kui mina oleksin Jaagupi isa, ei peaks ma mingit muret tundma!" kiidab Kasearu.

Lavahirm paneb kõhu valutama

"Mina praegu küll halvale teele ei lähe!" purustab teistest veidi hiljem kohtumisele saabuv Jaagup kõik kõhklused läheneva murdeea suhtes.

Poiss nopiti üles "Laulupealinna" saatest, kus ta esindas koos Koit Toomega oma kodukanti Laagrit.

Praegu käib ta kohaliku kooli 6. klassis.

"Mäletan, et oli üks väike poiss, kes laulab tugeval rinnahäälel ning väga julgelt ja ilusti," kirjeldab Suviste.

"Mõtlesime kohe, et ta sobib meile hästi!"

Ehkki Jaagup on oma ea kohta staažikas esineja – võistlustel hakkas ta käima juba kahe-kolmeaastaselt –, pole lavahirm talle võõras. "Enne esinemist on selline jube närv sees, kõht hakkab valutama ja liblikad lendama," tunnistab Jaagup.

Huvitaval kombel on Kristjani ja Ukuga lava jagades lihtsam.

Jaagup on juba omandanud artistide põhitõe: isegi kui sassi läheb, tuleb naeratada! Kasearu noogutab tunnustavalt kaasa. "Endale tundub selline asi alati sada korda raskem kui teistele. Ja kui sa ära ehmatad, saab muidugi ka publik aru!" teab Jaagup.

Üks hiljutine näide: kontsert oli täies hoos, esitamisele tulemas Apelsini hittlugu "Aeg ei peatu", kui äkitselt tabas Jaagupit mälukaotus.

"Olime Kristjaniga lava peal, kui sosistasin talle: kuule, kuidas minu salm hakkab?" pihib Jaagup.

"Et mis mul tuleb, mis mul tuleb?"

Enamgi veel: Jaagupi mäletamist mööda olevat Kasearu talle ette söötnud vale teksti. Mitte ühe korra, vaid suisa kaks!

Ballaadipoiss Jaagup

Aga laulis sellele vaatamata õigesti – poiss tabas bändikaaslase nurjatuse veel õigel hetkel ära. "Ma tahtsin lihtsalt vaadata, kas Jaagup läheb õnge või mitte!" muheleb Kasearu vabandavalt.

Kuigi Jaagup osales nooremana mitu korda "Laulukarusselli" konkursil, jäi läbimurre tulemata. Öeldi hoopis, et tema palad on liiga täiskasvanulikud. Talle ei istugi nimelt mingisugused Entel-Tentelid ega lastelaulud. "Mulle meeldivad hästi võimsad, rahulikud ja sügavad ballaadid," tunnistab Jaagup.

Tema äsja valminud loo pealkiri – "Unistus" – kõneleb enda eest ise.

"Ta on jah selline rahulikuma muusika poiss," tögab kõrvalistuv Kasearu.

Kuskil rajul metal- kontserdil peaga vehkimas Jaagupit juba ette ei kujutaks.

Kui palju täidavad Kasearu ja Suviste vanema venna osa ja annavad Jaagupile näpunäiteid õrnema soo esindajatega ümberkäimiseks? Selgub, et mitte eriti. Proovitegemise ja filmivõtete vahel pole selleks aegagi. "Aga kui Jaagup peaks kunagi nõu vajama, siis muidugi oleme olemas," lubab Kasearu.

Vähemalt võivad Jaagupi vanemad end poja seltskonna suhtes turvaliselt tunda: oma kõige esimest lonksu õlut ei saa poiss kindlasti mitte Kasearu ega Suviste käest. "Kui meie võtame õlut, siis Jaagupile jääb Tarhuni-limonaad!" on põhimõte paigas.

Pole alust ka karta, et vanemate meeste seltskonnas mõni ebasünnis sõna külge hakkaks. "Ega me päris niimoodi ei ropenda igapäevaselt," ütleb Kasearu.

"Jaagupki mitte, aga ta on nii tark poiss, et teab võib-olla rohkem neid asju kui meie!"

Virtuaalne noorus

Nii Kasearu kui ka Suviste leiavad, et üheks peamiseks veelahkmeks nende ja Jaagupi põlvkondade vahel on infotehnoloogia ja virtuaalelu. "Tegime ükskord üheskoos proovi, aga tema istus kogu aeg nutitelefoni snapchat’is (fotode jagamiseks mõeldud programm – J. M), nii et tuli vägisi lähemale tirida," meenutavad mehed.

Suhtlusmaneeride muutust nooremate ja vanemate vahel on täheldanud nad mõlemad. Reaalset lävimist on aina vähem ja vähem. "Vanasti oli inimestel palju huvitavam, saadi kokku ja räägiti. Aga nüüd, kui kohtutakse, siis polegi midagi väga pikalt jutustada, kõik on juba enne läbi interneti teada!"

Teisalt pole halba ilma heata. Jaagupi oskused filmide ja infotehnoloogia vallas kulusid marjaks ära "Kahte ja poolt meest" reklaamivate lühisketšide tegemisel. Nende süžee on selline: Kasearu ja Suviste janunevad naissoo tähelepanu järele ja tahaksid teha kontserti. Seepeale tõttab appi Jaagup, kes tuleb lagedale väärt mõttega minna hoopis tuurile!

9. mail teevadki nad plaani teoks ja käivad emadepäeva puhul järgemööda läbi nii Tartu, Paide, Tallinna kui ka Pärnu.