KAUAOODATUD KAUNIKENE: Kuigi Triinu on plaadist unistanud juba viis aastat, jõudis alles nüüd selle ilmutamiseks kätte õige aeg. Oktoobris salvestati esimesed lood, jaanuaris-veebruaris tehti plaadi kallal intensiivsemalt tööd. Foto: Toomas Tuul
Saund
17. aprill 2014, 07:00

Triinu Taul salvestas oma esimese plaadi taustahelid ise

"Olen plaadil kasutanud erinevaid helitaustu, mida olen ise salvestanud ja läbi aastate kokku korjanud. Esimese loo taustaks on näiteks New Yorgis salvestatud Grand Central jaama ja linnahelid," ütleb muusik Triinu Taul, kellel ilmus äsja esimene sooloplaat "Maa hääl".

"Kunagi, umbes aastal 2006, käisin ma Austraalias ja salvestasin looduses erinevaid hääli. Ühes lõunamaisema hõnguga loos olen kasutanud Usbekistanis festivalil käies hotellis jämminud aafriklasi ja madagaskarlasi. Viimati, kui käisin esinemas Bali saarel, sain linti ühe ritsikalaulu," räägib Triinu, kes on maailmas ringi rännates igast paigast killukese kaasa toonud ning nüüd oma plaadile talletanud.

"Mul on selline kiiks juba ammu olnud – mulle meeldib tuua meie igapäevakeskkonnast muusikasse helid, mida me niisama ei kuule või taju. Laulu "Veele" jaoks salvestasin ise vihmasaju ja oja voolamise, loos "Tulele" on kasutatud ise salvestatud tule praksumist."

Triinu ütleb, et aastatega on tal tekkinud justkui helidepank, kust vajadusel midagi võtta saab. "Ega ma päris täpselt alguses ei teadnud, kus ma neid kasutama hakkan, aga nüüd on hea võtta."

Plaadi pealkirigi, "Maa hääl", tähistab seda, et killukesed maailmast on ühte kohta kokku saanud.

"Eks minu sõnum on ka see, et inimesed võiksid ärgata ja mõelda, kuhu me liikumas oleme, hinnata üle väärtused. Sooviksin inimesi kutsuda laiemalt nägema, mõtlema ja hindama meile loomulikku keskkonda ning teisi inimesi meie ümber. Tuleks mõelda, kui palju ja mida on meil tegelikult eluks vaja. Oleme ise paratamatult looduse osa ja see karuteene meeletu tarbimise läbi, mille loodusele teeme, jõuab ringiga meieni tagasi," ütleb Triinu.

"Lood, mis plaadile said, ei ole lihtsalt autorilaulukesed, vaid natuke suurem nägemus minu loomingust."

Ta on sooloplaadimõtteid mõlgutanud juba umbes viis aastat. "Ühe ja teise asja pärast on see soiku jäänud. Olen igal pool mujal kaasa teinud ja tausta laulnud, aga see on nüüd minu esimene lapsuke."

Triinu arvab, et ehk on isegi hea, et plaat pole varem ilmunud, kuna ta on aastatega küpsemaks saanud. "Järelikult oli just nüüd õige hetk."

Oma osa mängis asjas ka rahaline pool. Plaaditegemiseks sai Triinut toetada portaalis Hooandja, kus oma panuse andis 145 inimest. "Mõned toetused olid päris suured – üks lausa mitusada eurot" ütleb ta.

"On hea meel tunda, et mul on fänne," tänab Triinu kõiki abistajaid.

Plaadilugude stiiliks on folk-fusion

Laiemale avalikkusele seostub Triinu Tauli nimi pärimusmuusikaga, oma plaadi lugusid iseloomustab ta aga folk-fusionlikena, kus on püütud leida ühenduskoht uuema popmuusika ja vana pärimusmuusika vahel. Henno Kelp basskitarril ja Roland Puusepp trummidel, kes Triinu bändis kaasa teevad, annavad asjale ka mõningast roki- ja džässihõngu. Nende kõrval on plaadil oma panuse andnud Peeter Rebane, Andre Maaker, Jaan Jaago ja Johanna-Adele Jüssi.

"Kaasa teeb ka selline põnev mees nagu Kailash Kokopelli, kes mängib ühes loos indiaani palveflööti ja ühes didžeriduud (aborigeenide puhkpill – K. T). Ta on poolšamaan, ravitseja ja maailmamuusik. Lõppviimistluse ja helikujunduse tegi Johannes Lõhmus."

Täna õhtul esitleb Triinu oma plaati Tallinnas klubis

Sinilind, homme leiab esitluskontsert aset Viljandis Pärimusmuusika Aidas ja 24. aprillil astub ta üles Feel Good music cafés Tartus.