Tänavusel Jazzkaarel on Kadri Voorand kõige hõivatum eesti džässmuusik. Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
16. aprill 2014, 16:05

Kadri Voorand: Eesti džässmuusik peabki ka piiri taga esinema (1)

Tuntud džässisolistil Kadri Voorandil on reedel algava Jazzkaare ajal tihedad päevad: ta laulab festivali avagalal Ülo Kriguli uut teost, esineb koos Norra saksofonisti Hanna Paulsbergiga ning Eesti tulevikutegijatega.

Kui festival läbi, sõidab karismaatilise häälega lauljanna esinema Ungarisse ja sealt vokaalansambliga Estonian Voices Rootsi, kus kontserdi salvestab ka Rootsi Raadio. Just selline on ühe Eesti ägedama džässmuusiku argipäev. Maailmalavad vajavad ju vallutamist!

Maailma vallutamisega olevat lauljanna enda sõnul nii ja naa. „Minu põhieesmärk on luua endale võimalus alati teha sellist muusikat, mis minu seest tuleb. Kindlasti ei taha ma enda muusikat suunata või muuta sellepärast, et see võiks rohkem või paremini müüa. Olen läbi mõelnud, et muusika, mida ma kirjutan ja esitan, peab olema selline, mis mulle midagi pakub,” räägib Voorand Linnalehele. Ta rõhutab, et Eesti džässmuusik teistmoodi ei saagi, kui peab esinema ka piiri taga: „Eesti on ju nii väike. Kui ainult Eestis tegutseda, siis peab kogu aeg tegema uusi projekte. Aga see on küllaltki energiakulukas.”

Seekordsel Jazzkaarel on Voorandil au esitada Ülo Kriguli loodud teost „Lend nr JK025”, mis on loodud Jazzkaare 25. aastapäevaks just Lennusadama akustikat arvestades. „Selles teoses kõlavad erilised hääled, mis loovad Lennusadamale sobiva atmosfääri ja haakuvad veealuse maailmaga,” tutvustab Voorand teost, mida kantakse ette vaid ühe korra.

Voorandile on esinejana tänavune Jazzkaar juba kaheksas, iga-aastased džässipeod on tema jaoks olnud väärtuslikud õppetunnid teel džässi imelistes salakäikudes. „Jazzkaarel osalemine tähendab ka seda, et ma olen saanud võimaluse külastada väga palju kontserte. Need on rikastanud minu pilti sellest, mis toimub džässis, ning on kindlasti mind nii isiklikult kui ka muusikuna mõjutanud,” kiidab Voorand Anne Ermi korraldatavat üht Eesti muusika tähtsamat üritust.

Voorand meenutab erilise soojusega Dianne Reevesi 2010. aasta Jazzkaare kontserti. Tänavu plaanib ta minna kuulama ameerika kitarristi Pat Methenyt. Ja kui ta just ise samal ajal ei esineks, läheks ta kindlasti 29-aastase Norra saksofonisti Marius Neseti kontserdile. Aga Jazzkaare muudab eriliseks ikkagi see, et üllatusi võivad pakkuda ka vähem tuntud nimed. „Igal aastal on midagi täiesti uut. Nimesid, keda pole varem kuulnud, on alati palju, ja enamasti on nad pakkunud positiivset üllatust,” räägib lauljanna.

--------------------------------

25. Jazzkaar

*Tänavusel džässifestivalil on fookus Pat Metheny Unity Groupi ja Cassandra Wilsoni kõrval noorel säraval Euroopa džässil.

*Kadri Voorand Group ja Hanna Paulsberg Concept esinevad 22. aprillil kell 19 Vanemuise kontserdimajas ja 24. aprillil kell 22 NO-teatri džässiklubis. Voorand lööb kaasa ka laupäeval kell 16 Admiraliteedi basseini lähedal asuvas Merepaviljonis toimuval kontserdil „Noor Eesti jazz”.

*Pühapäeval on kavas linnulauluretk, hommikujooga ja hulk tasuta kontserte Tallinna mere ääres asuvates arhitektuuri poolest põnevates paikades.

*Vaata nii tasuta kontsertide kava kui ka muid Jazzkaare uudiseid lehelt www.jazzkaar.ee.