ROKKARI LAUL: Birgitta festival tutvustas eile tänavuse festivali kava, kus avapäeval Leonard Bernsteini «Missas» astuvad üles ka Koit Toome ja Karl Sander Saarik.Foto: Arno Saar
Inimesed
16. aprill 2014, 07:00

Pea ees vette: Koit Toome peab uue muusikaliosa õppima selgeks nädalaga (3)

Eile tutvustati tänavuse Birgitta festivali kava

"Leonard Bernsteini "Missa" pole ju klassikaline muusikal, nii et järjekordselt on see projekt minu jaoks natuke pea ees tundmatusse vette hüppamine, uuesti ujuma õppimine," usub Koit Toome, üks peaosalistest Bernsteini lavateoses, mis juhatab sisse tänavuse juubelihõngulise Birgitta festivali.

"Esiteks ei tunne ma seltskonda, kes on koos minuga laval, ja teiseks – kui tavaliselt on ühe muusikali prooviperiood kuu-poolteist, siis seekord on meil ettevalmistusaega sisuliselt vaid nädal. Selles mõttes on see minule kõva väljakutse," arutleb Koit Toome, kes astub Birgitta festivali lavale koos Eesti ja Läti ooperi-, pop-, jazz- ja rokklauljatega.

"Ma usun, et mul on seljataga ligi paarkümmend muusikali, aga "Missa" pole tüüpiline muusikal – mis on tegelikult huvitav," räägib Koit Toome ning tunnistab, et on rõõmus üllatava kutse üle Birgitta festivalile.

"Ma poleks sellest osanud isegi kunagi unistada," tunnistab Toome.

"Missa" räägib Ameerika noorte valitsus- ja sõjavastastest meeleoludest ning selles väljapääsmatus olukorras jumala otsimisest 20. sajandi keskpaiku.

See on teos, mille eest FBI hoiatas Valget Maja ning mille ettekande keelas kirik ära. "Missa" on kirjutatud president Kennedy mälestuseks.

2014. aasta Birgitta festivalil (8.–17. augustini) tähistatakse kaht juubelit: Eri Klas 75 ja Birgitta festival 10, mistõttu on kavas ka pidupäevažanr – Eri Klasi ooperigala, kus kaunimad ooperiaariad ja ansamblid vahelduvad videolõi­kudega maestro elust.Esimest korda on Birgitta festivali laval Hatšaturjani ballett "Spartacus" Peterburi artistidega ja Mozarti koomiline ooper "Röövimine Serailist".

Festivali lõpuetendused on Helikon-opera päralt, kes tõi 2005. aastal Birgitta festivalile esimese külalisooperiteatrina nunnakloostrisse eriti sobiva teose "Karmeliitide dialoogid", mis rääkis nunnakloostri lõhkumisest.

Seekord tuleb Helikon-opera Verdi "Maskiballiga".