Foto: ALDO LUUD
Inimesed
15. aprill 2014, 07:00

Ugala uus loominguline juht on Aardam (1)

"Ugala olukord on olnud aastaid ebastabiilne ning see on väsitanud ära nii teatris töötavad inimesed kui ka publiku. Ebastabiilsus ei tule teatrile kindlasti kasuks. Samas usun ma väga kindlalt, et Ugalat ootavad ees tõusuajad," lausub eile teatri uueks loominguliseks juhiks määratud Ott Aardam optimistlikult.

Üks suur hea uudis on see, et järgmise aasta keskel läheb maja lõpuks remonti.

"Seda on pikki aastaid oodatud," tunnistab Ott Aardam.

Kui Ugala hoone valmides 1981. aasta lõpus oli tegemist Baltikumi kõige uhkema teatrimajaga, siis praeguseks on Viljandi teatrihoone ainus, mis Eesti taasiseseisvumise järel pole näinud kapitaalremonti.

"Minu esimeseks ja oluliseks teemaks siin majas on hakata koostama repertuaari, mis jääb just sellesse aega, kui teatrimaja on kinni," paljastab Aardam tähtsa ülesande. "See tähendab, et Ugala on oma tavapärasest ja turvalisest kodust väljas ning tuleb otsida alternatiivseid mängupaiku nii linnas kui ka Viljandi lähiümbruses. Ühest küljest on see üpriski keeruline ülesanne, teisalt jällegi suur väljakutse, et jõuda nii linnaruumis kui ka maal inimestele lähemale. Ma tahaks väga loota, et saab olema Ugalale küll mitte kerge, aga samas põnev aeg."

Vastvalitud loominguline juht esialgu näitlejate koosseisus muudatusi ei plaani: "Ugala trupis on väga tugev noorte potentsiaal ja kui vaadata kas või tänavusi teatriauhinna laureaate, siis Ugala teater oli kenasti pildil. Nii et ei ole vaja seal kedagi lahti lasta ja kui majanduslikud võimalused võimaldavad, siis küllap me võtame tulevikus näitlejaid ka juurde."

Üks on kindel – uues ametis ei taha Aardam kindlasti unustada näitlemist.

"Loodetavasti leian ma siin kuldse kesktee ja tasakaalu. Nii et mingil ajal kipun ma kindlasti ka lavale. Igatahes maha astuda ma sealt ei kavatse."

Ugala teatri loomenõukogu otsustas, et näitleja ja lavastaja Ott Aardam alustab tööd teatri loomingulise juhina 1. augustil, kuid nõustab teatrit kunstilistes küsimustes juba varem.

Ugala teatri juhi Kristiina Alliksaare sõnul sai loomingulise juhi valiku puhul määravaks Ott Aardami selge nägemus Ugala loomingulistest suundadest ja senine koostöö Ugalaga. "Teatri avatud loomenõukogu eelistus oli üksmeelne ning Ott on Ugalasse vägagi tagasi oodatud, nüüd juba uues rollis," lisas Alliksaar.

Lavakunstikooli 20. lennu lõpetanud Ott Aardam töötas 2002-2009 Ugalas näitlejana.

Kuni 1. augustini täidab Ugala teatri loomingulise juhi kohuseid lavastaja Taago Tubin.