Eino BaskinFoto: Tairo Lutter
Inimesed
14. aprill 2014, 11:27

Vanameister Baskin Pealinnale: poliitilise olukorra tõttu on rahvas mornivõitu - nalja on rohkem vaja! (26)

"Nalja on vaja," ütleb armastatud näitleja ja naljamees Eino Baskin. "Samas näen ka seda, et poliitilise olukorra tõttu on rahvas mornivõitu. Täitsa noored inimesed on loomulikult lusti täis, aga keskealised ja vanemad inimesed on minu arust murelikumaks muutunud."

Tänavu pälvisid Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia kaks tunnustatud kultuuriinimest – näitleja, lavastaja ja teatrijuht Eino Baskin ning dirigent ja muusikaguru Eri Klas. "Mul on hea meel, et minu tööd on hinnatud, see on väga suur asi ja jääb eluks ajaks meelde," ütles Baskin ajalehele Pealinn antud intervjuus.

"Näiteks elutöö preemiat ei ole ma veel tänaseni saanud. Tore, et linn on minu tööd on hinnanud, see on väga suur asi ja jääb eluks ajaks meelde. Rääkisin ka Eri Klasiga, kelle jaoks on see preemiasumma nagu teise inimese jaoks jäätiseraha. Ometi ta ütles, et see on suur tunnustus ja oli selle eest tõesti siiralt tänulik. Mina täpselt niisamuti," märkis Baskin.

Vanameistri sõnul pole eestlased sugugi nii morn rahvas kui tavatsetakse mõelda. "Minu estraadietendustel on alati publikut olnud, alati on rahvas naernud," mainis Baskin. "Miks kõik jooksevad vanaaastaõhtul koju "Tujurikkujat" vaatama? Eks ikka sellepärast, et tahetakse naerda. Nalja on vaja."

Baskin hindab naljategemise taset Eestis üldiselt igati heaks. "Kuigi on ka jama. Selliseid hea naljatunnetusega näitlejaid – nagu Abel, Nõmmik, Aru – on minu arvates vähemaks jäänud," leidis naljamees. "Praegu tehakse nalja küll, aga see on kohati üheülbaline ja igav, nagu näiteks TV3 uus šõu "Palume lavale" – vaatad kaks saadet ära ja tunned, et aitab küll."

Teenekas naljamees lisab, et võrreldes nõukaajaga on praegu nalja teha palju lihtsam. "Ainult tule ja tee. Kui astud ämbrisse, saad ajalehega vastu pead, valitsus sind sellepärast ei hurjuta ja esinemist ära ei keela," rääkis Baskin. "Nõukogude ajal oli märksa keerulisem. Olen naljategemise pärast vangis istunud, mitu korda esinemiskeelu saanud. Ainult suuvärgi pärast. "Meelejahutajas" pidi iga lause, iga sõna pärast võitlema. Poliitilist nalja teha ei saanud, isegi see, mida üritasime ridade vahele kirjutada, kraabiti välja. Raadiomajas oli ju ekstra inimene, kes kuulas tekstid üle ja kärpis."

Eino Baskin tähistab juuni keskel 85. sünnipäeva ning ütleb, et vaatamata teda pidevalt kimbutanud tervisemuredele on elu olnud piisavalt kirju ja tempokas.

1980. aastal asutas Eino Baskin Vanalinnastuudio ja oli selle pikaaegne juht, 2004 asutas mees Vana Baskini Teatri. "Vana Baskini teatril läheb kenasti – 80-90 protsenti on kohad alati täis," märkis Baskin. "Käime igal aastal üle Eesti tuuritamas. Aga ega mina enam aktiivselt teatrielust osa ei võta – hoian ainult pilku peal. Pakun mõtteid, mis näidendeid võiks repertuaari võtta. Loen ja soovitan. Lavastaja vahel küsib, kuidas üht või teist tükki teha, nii et istun kodus, telefon kogu aeg näpus."

Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia ja sellega kaasnev tunnistus antakse üle Tallinna linna päeval, 15. mail. Ühe preemia suuruseks on 4430 eurot.