KLASSIKATÄHT 2014: Kuigi žürii liige Rein Rannap ütles, et tal ükskõik, kes saate võidab, ning Mart Laas soovis, et kõik kolm finalisti võidaksid, krooniti «Klassikatähed 2014» võitjaks vaid üks õnnelik – viiuldaja Katariina Maria Kits.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
14. aprill 2014, 07:00

Klassikatäht 2014 Katariina Maria Kits: täiesti uskumatu, et ma võitsin (19)

"Ma olin täiesti kindel, et Henri võidab. Aga kui öeldi minu nimi…," ohkab 18aastane Katariina mõned minutid pärast võitjaks kuulutamist.

"Mulle ei ole kohale jõudnud, et ma võitsin. Või vähemalt ma ei saa aru sellest veel."

Eilses "Klassikatähtede" finaalsaates valiti kolme noore muusiku hulgast järjekorras teine klassikatäht Eesti muusikataevasse. Mõõtu võtsid laulja Elina Netšajeva, akordionimängija Henri Zibo ning viiulimängija Katariina Maria Kits. Viimane osutus ka pärjatuks. Kuigi kohtunike edetabelite põhjal oleks saate võitnud akordionimängija Henri Zibo, otsustas rahvahääletus teisiti. Saatesse helistajaid oli üle 10 000, nende häältest kogus Katariina võidukapitali.

"Ma olen tänulik kõigile oma poolehoidjatele. Nüüd mul avaneb kindlasti palju-palju uusi ja häid võimalusi viiulimänguks," rõõmustab tüdruk.

Katariina on möödunud aasta võitja Marcel Johannes Kitse kaksikõde ning teda on peetud saate teise hooaja algusest peale üheks favoriidiks. Neiu oli ka ennustusportaali Triobet suursoosik.

Oma finaalsaate esitustega jäi Katariina rahule. "Selle kohta, mida ma eeldasin, läks kõik hästi. Võib-olla ma polekski täna rohkem suutnud, kuna mul on lihtsalt nii raske nädal olnud," tõdeb neiu, kes alles reedel naasis Šveitsist, kus ta käis ülikooli sisseastumiskatsetel.

"Aga kõik õnnestus!"

Millised on aga vastse tiitlivõitja edasised plaanid? "Eks ERSO kontsert tuleb kohe ja hästi ära teha, aga sealt edasi ma veel ei tea. Eks siis näis," naerab tüdruk.

Peale saate võidu on Katariinal põhjust rõõmustada ka ülikooli sisseastumiskatsete üle, kuna põhimõtteliselt on ta juba poolenisti soovitud ülikooli sisse saanud. "Esimesed viiskümmend protsenti katsetest õnnestus ja selle järgi sain ma sisse, kuid teine pool on veel ikkagi ees."

Viimases saates tunnistas Henri, et peab Katariina nõrgaks küljeks lavanärvi. Lavale minnes on neiu nagu omas maailmas ja paar päeva enne esinemist kohutavalt närvis, sõnas ta. Ka žürii liige Rein Rannap ütles, et viiuldaja on senistes saadetes enamasti liiga tõsine ja kurvameelne olnud ning ta võiks mõnikord kas või näidelda, et ta pole selline. Katariina peab ennast aga ennekõike perfektsionistiks, mistõttu lihvib ta oma esitusi senikaua, kui need on täiuslikud.

"Klassikatähed 2014" võitja saab auhinnaks 2000 eurot Eesti Kontserdilt ja võimaluse kasutada salvestuseks Estonia kontserdisaali või vähemalt viis kontsertesinemist järgmisel Eesti Kontserdi hooajal.

Oma lemmikuid premeerivad ka Eesti muusika- ja teatriakadeemia, Klassikaraadio, Vaasa linnaorkester (Soome) ja grupp helifirmasid, kes annavad lisapreemia osalejale, kes nende arvates põhjendamatult vara saatest välja kukkus. Preemiad antakse üle 16. aprillil toimuval galakontserdil Estonia kontserdisaalis.