Vasakult: Eino Baskin ja Eri KlasFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
9. aprill 2014, 12:44

Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia pälvivad Eino Baskin ja Eri Klas (10)

Tallinna Linnavalitsus otsustas tänavu anda erandkorras välja kaks Tallinna teeneka kultuuritegelase preemiat. Preemia laureaadid on teatrijuht, näitleja, armastatud humorist ja lavastaja Eino Baskin ning dirigent ja ühiskonnategelane Eri Klas.

Eino Baskin tähistab suvel oma 85. sünnipäeva. Tema teened eesti teatrielu rikastamisel on olnud eriliselt silmapaistvad, edastas Raepress. 1972. aastal asutas ta näitetrupi, kes hakkas tegema igapühapäevast raadioprogrammi „Meelejahutaja". 1980. aastal asutas Eino Baskin Vanalinnastuudio ja oli selle pikaaegne juht. Kui Kultuuriministeerium lõpetas 2004. aastal Vanalinnastuudio tegevuse, võttis Eino Baskin oma trupi ja tehnilise personali ning asutas Vana Baskini Teatri. Eino Baskini elutööks on puhtakujulise huumori- ja satiiriteatri loomine Eestis, selle elus hoidmine, viljakas näitlejatöö ja lavastamine. Eino Baskin on võitnud humoristi ja satiirikuna rahva südame.

Eri Klas tähistab suvel oma 75. sünnipäeva. Eri Klas on üks tuntumaid Eesti muusikuid maailmas. Ta on juhatanud enam kui sadat sümfooniaorkestrit neljakümnelt maalt, Islandist Austraaliani, Jaapanist USA-ni, toonud välja oopereid Euroopa juhtivates ooperimajades, olnud Rahvusooper Estonia kunstiline juht ning on käesoleva ajal selle nõukogu esimees. Eri Klas on Tallinna Filharmoonia kunstiline juht ning Tallinna tunnusfestivali, Birgitta festivali üks loojatest ja eestvedajatest. Eri Klas on Tallinna aukodanik ning Tallinna vapimärgi kavaler.

Preemia ja sellega kaasnev tunnistus antakse Eino Baskinile ja Eri Klasile üle Tallinna linna päeval 15. mail. Ühe preemia suuruseks on 4430 eurot.