NIMETAS POEGI OMA ELUPÄÄSTJAKS: Peaches Geldof leidAis alles emaks Asaades oma tõelise mina. Foto: All Over Press
Inimesed
9. aprill 2014, 07:00

Peaches, miks sa küll jätsid oma pojad emata? (9)

25aastane briti seltskonnakaunitar Peaches Geldof oli vaid päev enne surma avaldanud internetis foto, kus ta pisikese sasipäise plikana oma kadunud ema Paula süles istub. See sentimentaalne pilt võtab kokku Peachesi lühikese ja traagilise elu, kirjutab Daily Mail.

Peaches Honeyblossom Michelle Charlotte Angel Vanessa Geldof sündis 13. märtsil 1989 Iiri uue laine bändi Boomtown Rats (1977–1985) solisti ja poliitaktivisti Bob Geldofi (pildil) ning telesaatejuht Paula Yatesi kolmest tütrest teisena. Kui Peaches oli kuuene, jättis Paula Bobi maha Austraalia ansambli INXS solisti Michael Hutchence'i pärast, kelle ta oli sihikule võtnud juba 1985. aastal. Juulis 1996 tuli ilmale Paula ja Michaeli tütar Heavenly Hiraani Tiger Lily.

«Ma ei nutnud ema matustel."

Vanemate lahutus pööras Peachesi elu pea peale. Säravast Paulast, kes oli oma lastele Fifile, Peachesile ja Pixie'le loonud idüllilise lapsepõlve, sai tütre sõnul inimvare, kes suutis päeva õhtusse saata vaid meelemürkide abil. Ka Bob oli kibestunud ja masenduses. Ema juures veedetud nädalal ümbritses tütreid kaos, isa range päevakava oli püüd laste elus mingitki stabiilsust hoida.

1997. aasta novembris leiti Hutchence Sydney hotellitoast surnuna. Ahastuses Paula üritas enesetappu ning see võimaldas Geldofil tütarde hooldusõigus endale saada. Hutchence'i vanemad tahtsid pojatütart endale. Tagatipuks sai Paula teada, et tema bioloogiline isa polnud mitte Jess Yates, vaid talendisaatejuht Hughie Green. Pixie 10. sünnipäeval suri 41aastane Paula heroiini üledoosi. Geldof nõudis kohtu kaudu oma hoole alla ka Tiger Lily.

Peaches rääkis mulluses intervjuus, kuidas ta oli ema surma mõttes blokeerinud. «Ma ei nutnud tema matustel. Hakkasin ema korralikult leinama alles siis, kui olin umbes 16.»

Uimastite ja üheöö-suhete asemel pereelu

Briti ajakirjanduses ilmunud artiklid staaritütre poevargustest ja narkosõltuvusest tekitasid kartuse, et Peaches lõpetab samamoodi nagu ta ema. 19aastasena sai ta üledoosi, kuu hiljem isa teadmata sõlmitud abielu purunes poole aastaga. 2010. aasta märtsis kirjutas keegi Ameerika tudeng internetis, kuidas tal oli heroiiniuimas Peachesiga üheöösuhe olnud. Tõestuseks avaldas ta fotod, millest ühel vahtis klaasistunud pilguga Peaches kaamerasse, teisel kepsutas, rinnad paljad, ringi, demonstreerides oma 20 tätoveeringut.

Kuid vastu kõiki ootusi kujunes mölluplikast muusik Thomas Coheni kõrval paari napi aastaga musterema. 21. aprillil 2012 tõi Peaches ilmale poeg Astala. Sügisel pidas noorpaar Geldofi maa-häärberis uhked pulmad, pruudil peas karikakrapärg ja seljas õhkõrn pitskleit. «Tunnen kogu aeg ema kohalolu, aga eriti täna,» õhkas Peaches ajakirjale Hello antud intervjuus. Vaid aasta pärast esiklapse sündi, vanaema Paula 54. sünniaastapäeval 24. aprillil 2013 tuli ilmale teine poeg Phaedra. «Mõtlesin tahes-tahtmata, et siin oli ema käsi mängus,» ütles Peaches sümboolse kuupäeva kohta.
Paistis, et meelemürgid on igaveseks unustatud. Peaches oli küll ülikõhn, kuid Briti ajakirjandus seletas seda puuviljadieediga. Kaunis noor ema toonitas, et tahab oma poegadele tagada turvalise lapsepõlve, millest ta ise oli ilma jäänud. Kõige kurvem on see, et tema soov ei lähe täide, nendib Daily Mail. Kuid abikaasa Thomas tõotab: «Kasvatan pojad üles nii, et ema neil iga päev südames oleks.»

«Tahan olla hea naine, hea ema, hea inimene.»

Vaid kuu aega enne surma rääkis Peaches Briti ajakirjas Mother & Baby, kuidas pisipojad on tema elu pärast pidetut ja probleemset lapsepõlve elamisväärseks muutnud. «Ma ei kavatse neid mitte kellegi ega millegi nimel alt vedada.»
Arstid olid Peachesil diagnoosinud 13 aasta vanuses polütsüstiliste munasarjade sündroomi ning öelnud, et tõenäoliselt ta lapsi ei saa. 2010. aastal Californias elas seltskonnastaar üle emakavälise raseduse. «Teadsin, et seda last poleks saanud tulla, aga nutsin päevade kaupa."

Naasnud kodumaale, armus Peaches oma vanasse sõpra Thomas Cohenisse.
Iiveldust ei teinud ta märkamagi ning taipas rasedustesti teha alles viiendal raseduskuul. «Emaks saades sain lõpuks ometi iseendaks,» rääkis Peaches, kes juba aasta pärast tõi plaaniväliselt, kuid õnnelikult ilmale teise poja. Peachesi sõnul võimaldavad Astala ja Phaedra tal omaenda traumaatilise lapsepõlve arvukaid vigu parandada. «Tundsin, et olen viimaks ometi ankrusse heitnud, et minust sõna otseses mõttes sõltuvad elud ning ma ei kavatse neid [poegi] mitte kellegi ega millegi nimel alt vedada.»
Peaches rääkis ajakirjale, et kasvatab oma lapsi turvalise kiindumissuhte nime all tuntud hoiaku vaimus. See tähendab reageerimist beebi vajadustele ning tihedat füüsilist koosolekut. Ta rääkis, et just lähedane suhe lapsehoidja Ninaga oli teda oma vanemate abielulahutuse ajal hullumast päästnud.

Kuid Peaches ei varjanud, et väikese vanusevahega laste kasvatamine on kurnav ja ajab aeg-ajalt nutma. Kuid ta toonitas: emaks saamine on tema parim otsus. «Isegi kui see on ajast-arust mõte, tahan, et mu laste emme-issi oleksid igavesti koos,» ütles Peaches ühes varasemas intervjuus. «See on pühendumine. Tahan olla hea naine, hea ema, hea inimene.