TULGE JA TEHKE! Mihkel Salm ütleb, et uut töökoda ei maksa karta – kui ise ei oska, siis näidatakse ette. Foto: LAURA LANTS
Inimesed
9. aprill 2014, 07:00

Kultuurikatla töökoda ootab ka kobakäppasid

«Ma olen täiesti kindel, et üdini käpardlikku inimest pole olemas – kui inimesel endal on soov õppida, siis me ka õpetame,» lubab sihtasutuse Tallinna Kultuurikatel projektijuht Mihkel Salm. Täpselt selle eesmärgiga – edendamaks hakkajate inimeste nokitsemisoskust ja ettevõtlikkust – rajas Kultuurikatel MakerLab'i.

MakerLab on töökoda Pelgulinnas Heina tänaval, kus juhendajate silme all saab katsetada näiteks 3D-printimist ja laserlõikamist, rääkimata keevitamisest, puidutööst ja muust meisterdamisest.

Juba on nii-öelda laboratooriumi ruumides valmimas tõeline
uunikum – ligi 70 aastat vana jalgratas, mida pole kuni päris viimase ajani kordagi lahti võetud ega kokku pandud. Ümberehitusega saab aparaat endale aga külge seitsmekäigulise ülekande.

«Ratta saaksime siin töökojas näiteks 100 protsendi ulatuses valmis teha,» kiidab Salm töökoja potentsiaali. «Tegelikult ootame siia kahte tüüpi inimesi. Neid, kes tulevad ja ütlevad: mul endal pole aega, tehke see asi ära! Ja teiseks – mis on parem variant – neid, kellele anda reaalsed oskused ja siduda nad hiljem ettevõtlikkusprogrammiga.»

Aja töökojas nokitsemiseks saab vajadusele vastavalt broneerida kas päevaks, nädalaks või isegi terveks kuuks. Päevapääse maksab 10, kuupileti eest küsitakse 130 eurot.
Materjalid võib kas ise kaasa võtta või kohapealt osta.