MAAILMAKUULSUSTE INTERVJUEERIJA: David Lettermani (pildil 2012. aasta sügisel USA presidendi Barack Obamaga) saatest on aastakümnetega läbi käinud kümneid ja kümneid poliitika- ja meelelahutuskuulsusi. Foto: Reuters
Inimesed
7. aprill 2014, 07:00

Jutusaatelegend David Letterman lahkub ootamatult ekraanilt (1)

USAs jõuab lõpule pikk teleajaloo peatükk: jutusaatejuht David Letterman teatas ootamatult pensionile minekust. 66aastane televeteran on jutusaateid juhtinud pool elu – 11 aastat NBC ja 21 aastat CBSi kanalil.

Üks USA kuulsamaid telestaare teatas pensionile jäämisest neljapäeval oma saate "The Late Show with David Letterman" salvestusel Broadwayl Ed Sullivani teatris. Uudis tuli avalikuks, kui sellest oli Twitteris säutsunud saatekülaliseks olnud R.E.Mi muusik Mike Mills.

Letterman oli enda sõnul teatanud CBSi juhatajale Leslie Moonvesile, et paneb ameti maha umbes aasta pärast, kui lõpeb tema praegune leping. "Helistasin talle just enne saadet ja ütlesin: "Leslie, kõik on olnud suurepärane, sa oled olnud suurepärane ja kanal niisamuti, aga ma lähen pensionile."

Koolipõlves poistepundi klouniks tembeldatud Letterman tõi 1980. aastatel jutusaateformaati uusi tuuli – seniste teletuusade Johnny Carsoni ja Tom Snyderi šõud olid vaoshoitud, tema aga pikkis staariintervjuude vahele humoorikaid vahepalu. Lettermani firmamärkideks olid jaburad edetabelid, lemmikloomade ja inimeste tobedad tembud ning kuulus "Ahvikaamera" – mööda stuudiot silkavale ahvipärdikule oli külge kinnitatud telekaamera.

Lettermani meediakarjäär sai alguse raadio jutusaate juhina ja kohaliku telekanali ilmateadustajana. 1978. aastal võttis telekanal CBS Davidi Mary Tyler Moore’i meelelahutussaate komöödiatruppi. Kahe aasta pärast andis konkureeriv kanal NBC Lettermanile hommikusaate, ent see kadus kahe Emmy auhinna võitmisest hoolimata mõne kuuga eetrist. Ent Lettermani hilisõhtune jutušõu saavutas menu ning temale hakati ennustama legendaarse Johnny Carsoni mantlipärija staatust "Tonight Show" juhina. Kui Carson 1992. aastal pensionile jäi, sai tema saateaja endale siiski Jay Leno.

Lettermani kolimisega CBSi algas kahe jutusaatejuhi rivaalitsemine, mis kestis kaks aastakümmet. Enamjaolt juhtis vaatajanumbritega Leno. Kaks kuud tagasi pani konkurent ameti maha, ent nüüd kaob eetrist ka David. Vana põlvkonna esindajal pole enam minekut – Leno asemikul Jimmy Fallonil on iga nädal keskmiselt 5,1 miljonit, Lettermanil aga vaid 2,9 miljonit vaatajat.

Nüüd jääb veel küsimus, kes pärib Lettermani mantli. Juba on sahistatud Jon Stewartist, Conan O’Brienist, Craig Fergusonist ja Stephen Colbertist, ainsa naisena on välja käidud Chelsea Handleri nimi. Ülimenuka seriaali "Tüdrukud" peaosatäitja ja stsenarist Lena Dunham avaldas Twitteris lootust, et telekanal CBS kaalub teisigi kandidaate peale edukate jutusaatejuhtide. "Ma armastan Lettermani, aga mind ajab põnevile mõte, mida see võib hilisõhtuse programmi mitmekesistamisele tähendada."

Lettermani saate tipphetki

Drew Barrymore välgutab tisse

Filmitäht Drew Barrymore tõestas 1995. aastal oma reputatsiooni metsiku plikana, karates Lettermani saates lauale, hööritas tantsida ja välgutas seejärel saatejuhi poole rindu. "Ma ei suuda sind ära tänada," ütles Letterman, kui oli end koguda jõudnud.

Oprah ja Letterman lepivad ära

Oprah Winfrey ja David Lettermani aastakümnete pikkuse vaenu põhjus pole selge – kas vimm sai alguse sellest, et Letterman Oscarite õhtu juhina Oprah’ nime üle nalja viskas? Või oli põhjuseks Davidi restoraniarve, mille Oprah oli sunnitud kinni maksma? Oli mis oli, kuid 2005. aastal saabus telekuninganna esimest korda Lettermani saatesse ja vaen sai maha maetud.

Letterman tunnistab armukeste pidamist

2009. aastal tunnistas Letterman publikule, et keegi oli teda püüdnud šantažeerida armulugudega, mis tal oli oma võttetrupi liikmetega olnud. "Olen selles saates töötanud naistega seksinud," oli Letterman aus. "Oleks see piinlik, kui see avalikuks saaks? Võimalik. Eriti nende naiste jaoks."

Joaquin Phoenix tõmbab

Lettermani haneks

Näitleja Joaquin Phoenix ("Walk the Line – "Nagu noateral") ilmus 2009. aastal Lettermani saatesse tundmatuseni karvakasvanuna ning ajas segast. "Joaquin, kahju, et sa täna tulla ei saanud," suskas Letterman. Ent aasta hiljem naasis Phoenix saatesse tunnistamaks, et tegu oli olnud võltsdokumentaalfilmi jaoks lavastatud stseeniga.