IGAVESTI 27AASTANE: Kurt Cobain 1992. aastal. Hüvastijätukirjas kinnitas rokkar fännidele, et on kaotanud elu- ja esinemisisu.
Inimesed
5. aprill 2014, 16:00

"Minust saab superstaar, ma tapan end ära ja kustun hiilguselõõmas." (3)

20. märtsil hakkasid Kurt Cobaini jüngrid palavikuliselt levitama uudist, et Seattle’i politsei on Nirvana liidri 20 aasta taguse siit ilmast lahkumise taas luubi alla võtnud. Kas 27aastase grungerokkari surm polnud tõesti enesetapp, vaid mõrv, nagu truud fännid usuvad?

8. aprillil 1994 leidis Cobaini Seattle’i koju parandustöid tegema läinud elektrik garaaži kohalt kasvuhoonest laulja surnukeha. "Märkasin midagi põrandal ja arvasin, et see on mannekeen," ütles Gary Smith hiljem televisioonile. "Vaatasin siis natuke lähemalt ja, isver, see on inimene. Vaatasin natuke lähemalt ning nägin verd, kõrva ja mehe rinnal lebavat relva."

Lahkaja hinnangul oli maailmakuulus rokkar endale otsa peale teinud 5. aprillil. Enne jahipüssilasku näkku oli Cobain võtnud surmava annuse heroiini. Enesetappu oli Nirvana solist üritanud juba märtsi algul Roomas, võttes sisse 60 unerohutabletti. Tookord vajus ta koomasse, kuid turgutati taas jalule. Nädal enne surma oli Cobain üle aia vehkat teinud California võõrutuskliinikust, kus ta oli otsustanud heroiinisõltuvusest vabaneda, kuid vastu pidanud üheainsa päeva.

Cobain oli teismelisena kanepiuimas praalinud: "Minust saab superstaar, ma tapan end ära ja kustun hiilguselõõmas." Tema viimaste aastate uimastisõltuvus ja heitlik psüühika olid avalik saladus, kuid leinavate fännide seas leidus üksjagu neid, kes keeldusid uskumast, et nende ebajumal võis kuulsuse tipul endalt elu võtta. Ka 10 aastat tagasi ilmunud teos "Armastuses ja surmas: Kurt Cobaini mõrv" süüdistas rokkari surmas tema leske Courtney Love’i.

Kui USA telekanali CBS filiaal KIRO tänavu 20. märtsil oma kodulehel teatas, et Seattle’i politsei on hakanud Cobaini surma uuesti uurima, algas Twitteris rokkari kummardajate seas palavikuline säutsude vahetamine. Kas leiti uusi asitõendeid, mis kinnitavad mõrva? KIRO andmeil oli Seattle’i politsei arhiivist lagedale tulnud neli rulli seni ilmutamata 35 mm filmi kaadritega Cobaini surmapaigast. "Mul paluti sellele juhtumile pilk heita, kuna olen lahendamata juhtumitega tegelev uurija," ütles ­Mike Ciesynski.

"Politsei: ei mingeid uusi juhtlõngu

Kuid Seattle’i politsei esindaja toonitas veel samal päeval väljaandele Washington Post, et Cobaini surmajuhtumit pole uuesti avatud. 20 aastat tagasi enesetapuks kvalifitseeritu on selleks ka jäänud. Ciesynski olevat Cobaini surma materjale üle lugenud vaid selleks, et vastata küsimustele, mis Nirvana solisti 20. surma-aastapäeva eel paratamatult uuesti esile kerkima pidid. Filmirullid tulnud lagedale uurimistööd tehes. "Ei mingeid muutusi, ei mingeid edusamme, ei mingeid uusi juhtlõngu," olid politsei esindaja sõnad.

20 aastat tagasi polnud Seattle’i uurijatel põhjust filmirulle ilmutada, kuna Cobaini surmapaigast olid olemas polaroidfotod, kirjutab CNN. Mustvalged pildid avaldati selleks, et neid üldsusele kättesaadavaks teha, kuid uusi asitõendeid nad endast ei kujuta. Küll aga tõid süstlad, pulbrine lusikas ja teised põrandale loobitud isiklikud esemed paljudele fännidele meelde kurbi mälestusi.

27aastasest Cobainist sai 20 aastat tagasi ainus esiešeloni rokkstaar, kes on endalt kuulsuse tipul elu võtnud, kirjutab New York Daily Mail. Sama vanalt surnud Jimi Hendrixile, Janis Joplinile, Jim Morrisonile ja Amy Winehouse’ile sai saatuslikuks uimasti- või alkoholilembus. Tupac Shakur ja Notorious B.I.G mõrvati. Ent otsusega vabatahtlikult elust lahkuda moodustas Cobain ühemeheklubi. See lisas tema niigi mütoloogilisele kujule veelgi süngust ja salapära.

Iga laulusõna oli täis valu

Kurt Cobaini müüt on aastatega vaid kasvanud. "Tragöödia jääb püsima. Kurbus kleepub. Kurt oli üle pika aja esimene artist, kes oma valust rääkis. Iga laulusõna oli tulvil pingelist emotsiooni," ütleb Carrie Borzillo, täna USAs ilmuva teose "Nirvana: In the Words of the People Who Were There" ("Nirvana: nende inimeste sõnadega, kes kohal olid") autor.

Pärast 1980. aastate kiharapäiseid hair-metal’i poosetajaid ja MTV klantskaadreid tegi Cobaini ansambel kaua põranda all podisenud raevukad ja siirad alternatiivrokkarid peavoolu osaks. Nirvana laulust "Smells Like Teen Spirit" sai ühe põlvkonna hümn. Grunge’iks ristitud uus kõlapilt, mida esindasid peale Nirvana Pearl Jam, Soundgarden ja Alice In Chains, tõi nende bändide kodulinna Seattle’i maailma muusikakaardile.

Kurt Cobain on surnud, kuid tema pärand elab edasi. Viie päeva pärast pühitsetakse viimaseks tõeliseks rokkstaariks nimetatud Cobain ja Nirvana USA rock’n’roll’i kuulsuste halli liikmeteks. Nirvana läbimurdeplaat "Nevermind", mille muusikaajakiri Rolling Stone paigutas 1991. aasta albumite seas alles kolmandale kohale, sai samalt väljaandelt hiljuti aastakümne parima plaadi tiitli. Kõigi aegade parimate albumite seas paigutas Rolling Stone "Nevermindi" auväärsele 17. kohale.

Cobaini mõju ei piirdu muusikaga. New York Daily News märgib, et rokkar ennustas ja toetas murrangut geiõigustes, süstides oma laulu "All Apologies" rea "everyone is gay" – "kõik on geid", ning andes kaaneintervjuu toonasele tuntuimale geiajakirjale The Advocate. Kõigi normist kõrvalekandujate hääletoruks kujunenud Kurti enesetapp kõnetas psüühiliste vaevuste all kannatajaid. Tookord polnud kombeks depressioonist avalikult rääkida, nüüd aga pole see enam tabuteema. Ning heroiinisõltlasest Cobaini hukk oli hoiatuseks nii mõnelegi narkomaanist muusikule, kes samasuguse kurva lõpu kartuses end kokku võttis ja võõrutusravile läks.

Kurt Cobain: "Ma armastan teid!"

Kurt Cobainile kirjutati juba nelja-aastasena hüperaktiivsusevastaseid rahusteid välja. Pärast vanemate abielulahutust vajus poiss pidevast pendeldamisest mitme kodu vahel depressiooni.

Rokkarina ootamatult maailmakuulsaks saamine ajas niigi heitliku Cobaini rööpast välja. Närve rahustas ta heroiiniga. Ka tema abikaasa Courtney oli narkomaan, kuid lähedased kummutasid paljude fännide süüdistuse, nagu mõjunuks ­Love Cobainile halvasti. Kurt ammutanud temast jõudu. 1992. aasta augustis tõi lauljale rõõmu tütar Francis Beani sünd, kuid seegi ei suutnud talle elu mõtet anda.

Hüvastijätukirjas ütles Kurt, et ei taha, et tema lapsest saaks "samasugune õnnetu enesehävituslik surmarokkar nagu mina". Ta tänas fänne kirjade ja muretsemise eest ning seletas, et ei suuda enam teeselda, nagu oleks tal laval mõnus olla. "Mul pole enam kirge, nii et pidage meeles: parem on ära põleda kui hääbuda." ­Cobain manitses Courtneyt – "oma jumalannast naist" – tütre nimel vastu pidama. "Tema elu nimel, mis tuleb ilma minuta märksa õnnelikum. MA ARMASTAN TEID, MA ARMASTAN TEID!"

Frances on otsustanud, et tema elu on märksa õnnelikum ka uimastisõltlasest ja skandalistist emata. 2009. aastal läks toona 17aastane tüdruk elama isaema Wendy ja tädi Kimberly poole. Kohus kuulutas nad Frances Beani ajutisteks seaduslikeks eestkostjateks ja keelas Love’il tütrega kontakti võtta. 2010. aasta augustis päris Frances Bean 37% oma kadunud isa varadest. Kurti nime ja kujutise kasutusõigus kuulub nüüdsest talle, mitte Courtneyle.