OPILAUALE: Terminaatori solist Jaagup Kreem loodab, et pärast seljalõikust on tervis korras ja tema taas laval. Foto: Kristjan Lepp
Inimesed
5. aprill 2014, 08:00

Kreem läheb lõikusele: "Diskid on seljas pilla-palla." (39)

"Kurbusega pean teatama, et tänane ning järgmise nädala kontserdid Võrus ja Raplas jäävad ära," vabandab ansambli Terminaator solist Jaagup Kreem kõigi fännide ees. Piinav seljavalu viib rokkari selle asemel hoopis kirurgi noa alla.

Juba paar päeva tagasi postitas Jaagup Facebooki pildi sellest, kuidas ta Magdaleena haiglas magnetresonantstomograafilisel uuringul käis. Reede hommikul vaevas teda seljavalu jälle ja et valuvaigistid enam mõjuda ei tahtnud, tuli uuesti arsti juurde minna. Järgmisel nädalal ootab Jaagupit aga operatsioonilaud. "Mul on seljas diskid pilla-palla," poetab ta pisut oma tervisliku seisundi kohta, kuid pikemalt rääkida ei soovi. Loodab aga, et varsti on kõik korras ja tema taas laval.

Jaagup on seljaga kimpus olnud varemgi. 2010. aastal, kui Terminaator andis Õllesummeril suurejoonelise kontserdi, kus astus üles ka iluuisutaja, rääkis ta pärast kontserti, et emotsioonid on laes ja peaaegu kõik õnnestus – just samal hommikul oli ta selja ära väänanud ja esinemise ajal tegi see valu. "Hästi palju valuvaigisteid, ja saab korda," ütles ta tookord.

Selgroo ketas ehk disk on vedelikuga täidetud nii-öelda tihend selgroolülide vahel. Erisugustel põhjustel võib juhtuda, et disk sopistub selgroolülide vahelt välja ja tekitab seljavalu. Terviseportaal inimene.ee kirjutab, et diski sopistumist võib põhjustada nii sportimine kui ka raske füüsiline töö. Täpse diagnoosi saamiseks tehakse lülisambast röntgenülesvõtted, ka kompuutertomograafia ja magnetresonantstomograafia. Väiksemate kaebuste puhul rakendatakse tablettravi, raskematel juhtudel saab abi operatsioonist, millest taastumine võtab aega paar nädalat.

"Olen diski prolapsiga lebanud poolteist kuud voodis selili nagu kirjamark. Kõik algas süütust hommikusest kummardumisest, et tööle minekuks esikust kott kaasa haarata. Järgnev oli jube," räägib oma kogemustest sama haigust põdenud Jaan ja lisab, et valu, mis sellise vigastusega vaevab, on kohutav. "Väikseimgi liigutus teeb põrgupiina: istuda ei saa, püsti olla ei saa, kummardada ei saa. Hambad ristis, veeretad end voodist välja, teed hädavajalikud toimetused tikksirge seljaga ära, kätepesuks pead kraanikausi juures kummardamise asemel veidras poolkükkasendis vaevlema ja raamatust raskemat eset tõsta ei suuda." Kõige hullem on Jaani sõnul see, et suurt muud ravi peale ootamise õieti pole. Arstidki ütlevat, et kui vähegi kannatada suudad, ei tasu opilauale ronida. Samuti ei aitavat ükski käsimüügis olev valuvaigisti. "Lõpuks tõid leevenduse tabletid, mille kohta arstist klassivend lasi tähenduslikult vilet ja ütles, et tegu on noore oopiumiga. Mina lõikusest pääsesin, ehkki õhku jäi oht, et jama võib korduda ja tulevikus pole ka operatsioon välistatud," räägib Jaan.