Vasakult: Kristiina Ojuland, Edward McMillan-Scott (EP asepresident), Sergei Magnitski poeg, Sergei Magnitski lesk, Guy Verhofstadt (ALDE president) ja William Browder (Hermitage Capital juht, oli Sergei Magnitski tööandja) Foto: Kristiina Ojuland
Maailm
3. aprill 2014, 13:50

Ojuland: Venemaa inimõiguste rikkujad ei tohi tunda end karistamatutena (11)

Eile õhtul võeti Euroopa Parlamendis vastu Sergei Magnitski nime kandev soovitus Euroopa Liidu Nõukogule, mis sisaldab 32 Vene prominentse isiku nime, kes olid seotud Magnitski vahistamise, piinamise, surma ning hilisema jälgede katmisega.

Vastu võetud resolutsiooni kohaselt tuleks EL-il külmutada Sergei Magnitski juhtumiga seotud 32 Venemaa kodaniku EL-is asuvad finantsvarad ja kehtestada neile viisakeelud.

Ettepaneku raportöör ja eestvedaja oli Kristiina Ojuland, kelle jaoks on see olnud üks laiema mõjuväljaga ja olulisemaid tegevusi tema Euroopa Parlamendi liikme karjääri jooksul. Ojulandi sõnul oli tänane otsus Euroopa Parlamendi poolt tugev signaal inimõigusterikkujatele Venemaal, et nad ei ole Euroopa Liidus oodatud.

"Magnitski nimekiri on praeguses tõsises julgeolekupoliitilises olukorras ülimalt oluline otsus. Nimekirja lisatud inimestele on see äärmiselt tõsine sanktsioon, mis ei mõju ainult nende äridele, vaid ka nende mainele. Keegi, olgu tal kuitahes palju raha või mõjuvõimu, ei tohi tunda end kuritegusid korda saates karistamatuna," ütles Ojuland.