Roomas esitleti 2. aprillil 2014 Gauguini (vasakul) ja Bonnard'i maali. Need varastati ning kaunistasid ligi 40 aastat heauskse tehasetöölise kööki.Foto: AFP / Scanpix
Müstika
2. aprill 2014, 16:40

Varastatud Gauguin rippus 40 aastat Fiati töölise köögiseinal (2)

Varastatud Gauguin ja Bonnard rippusid ligi 40 aastat Itaalia tehasetöölise köögi seinal. Kahe maali väärtus kokku on praegu vähemalt 10,6 miljonit eurot.

Paul Gauguini ja Pierre Bonnard'i meistritööd varastati ühest Londoni majast 1970. aastal. Varastatud maalid viidi Itaaliasse, kuid need jäeti miskipärast rongi, kirjutab BBC.

Raudteeametnikel polnud aimugi piltide tõelisest väärtusest või päritolust ning nad müüsid need ühele Fiati autotehase töölisele. Heauskne tööline riputas need Torinos oma kodus köögiseinale. Kui tööline pensionile jäi ja Sitsiiliasse kolis, võttis ta pildid kaasa.

Piltide uuel omanikul hakkasid kahtlused tekkima siis, kui ta poeg silmas raamatus üht Gauguini tööd ning märkas suuri sarnasusi raamatus nähtu ja isa köögis rippuva pildi vahel. Aus mees konsulteeris kunstiasjatundjatega ning teatas asjast politseisse.

Gauguini maal "Fruits sur une table ou nature au petit chien" ("Puuviljad laual ehk vaikelu väikese koeraga") on tehtud 1889. aastal. Politsei teatel on pildi väärtus hinnanguliselt 10-30 miljonit eurot.

Bonnard'i "La femme aux deux fauteuils" ("Naine kahe tugitooliga") maksab hinnanguliselt 600 000 eurot.

Itaalia politsei teatas maalide leidmisest meediale täna Roomas.