LUMINE ÜLLATUS: Pädaste mõisa omanikud Imre Sooäär ja Martin Breuer leidsid lumistelt mäenõlvadelt armsa tuttava – ABBA tähe Frida. Foto: Facebook
Inimesed
2. aprill 2014, 07:00

"Seltskonnas Frida ABBA laule ei laula. Need jäävad ajastusse, kuhu nad kuulusid." (18)

Rootsi endise menubändi ABBA staar saadab Eesti fännidele Imre Sooääre kaudu tervisi

Oma hiilgepäevil tumedapäisena tuntud veetlev daam on nüüd blond. Äratuntav on ta aga ikka – riigikogulase Imre Sooääre Facebooki-fotol seisab tema kõrval tõepoolest ABBA täht Anni-Frid. "Tunnen Fridat üle kümne aasta," tunnistab koos Fridaga suusarõõme nautinud Sooäär.

Anni-Frid ehk Frida (68) armastab tegelikult privaatsust. Legendaarne Rootsi bänd ABBA lagunes 1982. aastal. Kuigi Frida on pärast seda sooloartistina karjääri teinud, ei meeldi talle enam avalikkuse tähelepanu.

Imre nendib, et Õhtulehele silma jäänud foto, kus ta oma äripartneri Martin Breueri kõrval Fridaga naeratab, oli mõeldud ennekõike Facebooki-sõpradega jagamiseks. Imre soostub siiski tutvusest Fridaga veidi kõnelema: "Aga respekteerin Frida soovi jääda eraelus privaatseks."

Möödunud nädalal oli Imre koos Pädaste mõisa kaasomaniku Martin Breueriga Itaalia ja Šveitsi piiril 6000 elanikuga Zermattis suusapuhkusel. Vägevate mägede vahel Valais’ orus kükitava linnakese panoraamil köidab pilku Alpide tuntumaid tippe, sadade mägironijate elu nõudnud efektne ja ohtlik Matterhorn. Imre mainib, et Zermatt läks elektriautodele üle juba 1947. aastal.

"Seetõttu on see üks vaiksemaid linnu maailmas, kus müra linnulaulu ei tapa ja vaikuse tõttu paljud muusikamaailma tipud suusatamas käivad."

Fridale on Zermatt juba kolm aastakümmet kodulinn. Seal Imre temaga ühiste sõprade kaudu tutvuski.

Kokku viis neid Imre muusikalembus – Kanadas Torontos elades korraldas ta kord ABBA-teemalise kostüümipeo, ning oma Šveitsi sõpradele seda värvikat elamust kirjeldades kuulis ta enda jahmatuseks: "Kuule, ma pean sind päris Fridaga kokku viima!"

Fridaga pole kunagi igav

Kuigi sotsiaalvõrgustiku postitus jätab mulje, et Imrel, Martinil ja Fridal oli suusamäel väga lõbus, ei soostu Imre nende ühistest talverõõmudest pikalt pajatama. Ta mainib vaid, et Frida on suurepärane suusataja – egas ta muidu oleks talisportlaste meelispaika kolinudki.

Pärast mäel möllamist ootas Muhu mehi ja Fridat koosviibimine sõprade ringis. Seal ei kõlanud ainsatki ABBA viisi: "ABBA laule Frida seltskonnas ei laula, nagu minu teada kõik teisedki ABBA liikmed. Need jäävad ajastusse, kuhu nad kuulusid."

Kokkusaamised on alati olnud väga soojad ja südamlikud, märgib Imre ja lisab, et saatuselt räsida saanud Frida on ka teiste murede suhtes mõistev ja osavõtlik.

"Ta on erakordselt soe, siiras, hooliv inimene. Fridaga pole kunagi igav, ütlevad ka meie ühised sõbrad. Praegu pühendub ta peamiselt vanaema-ametile." Imre peab silmas Frida traagiliselt hukkunud tütre poega Jonathani, kes olevat suur hevimees, aga pidavat lugu ka vanaema diskohittidest.

Tütre ja abikaasa surma järel tõmbus Frida endasse. Viimastel aastatel on ta Imre sõnul leidnud uut jõudu heategevusele pühendumisest, aga ka muusikast.

Et Imre Sooäär on ka ise laulukirjutaja, jätkub tal Fridaga juttu alati kauemaks.

"Frida vaimustub väga noorema põlvkonna muusikast, eriti sellest, mis põhineb akustilistel pillidel. Ka seekord rääkisime uuema generatsiooni lauljatest, kellest ta väga lugu peab – Jamie Cullum, Katie Melua, Aloe Blacc ja teised."

Imre tunnistab, et on Fridalt inspiratsiooni ammutanud – staar on kuulanud tema lugusid ja talle ühe laulu puhul head vana kooli nõu andnud.

"Olen ju ka ise maast madalast ABBA lauludega üles kasvanud. Ühe suurima kinoelamusena mäletan ABBA-filmi esilinastust Muhus Piiri kultuurimajas. Ma ei mäleta, et Muhus oleks kunagi olnud kinno nii suurt tungi kui siis," meenutab Imre, kelle sõnul läinud tänulikud kinolised hiljem koju, huulil pala "Thank You for the Music".

Lõpetuseks on Imrel rõõmusõnum: "Frida on alati lugu pidanud enda ja ABBA fännidest. Ta on fännide toetuse eest südamest tänulik ja ühtlasi soovib kõiki Eestis elavaid ABBA fänne tervitada."

Imre, kelle Pädaste mõisas käivad lõõgastust ja rahu otsimas paljud kuulsused, on Fridat ka Eestisse privaatselt külla palunud. Frida pole veel tulla saanud, aga kutse on Imre kinnitusel endiselt jõus ja loodetavasti kunagi saab külaskäik ka teoks.

Frida kaotas tütre ja mehe

Rootsi kõigi aegade tuntuim popansambel ABBA tegutses aastail 1972–1982. Ansambli mees- ja naisliikmed abiellusid omavahel – Agnetha Faltskog heitis paari Björn Ulvaeusega, Anni-Frid Benny Anderssoniga.

Fridale oli Benny teine abikaasa, esimest korda läks ta mehele 17aastasena. Liit Bennyga lagunes juba mõne aasta pärast.

Aastal 1992 abiellus Frida Saksamaa krahvi Heinrich Russo Reuchiga ja sai printsessi tiitli. Paraku on ta eraelus üle elanud ühe õnnetuse teise järel.

1998. aastal sai autoõnnetuses surma tema esimesest abielus sündinud tütar Ann Lise-Lotte Casper (Fridal on ka poeg Ragnar). Järgmisel aastal suri prints Heinrich lümfivähki.

Frida uus elukaaslane on briti aadlik Henry Smith. Prints Heinrichi kaudu sinivereliste ringi pääsenud Frida lähedane sõbranna on Rootsi kuninganna Silvia.