ONTLIKUD PEREISAD: Poptäht Elton John kasvatab koos elukaaslase David Furnishiga kaht surrogaatema abil sündinud poega. Zachary on kolmene, Elijah aastane. Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
1. aprill 2014, 07:00

Elton John: minu ja Davidi armastust kirjeldab vaid sõna "abikaasa"! (17)

Aastaid geiabielude seadustamist nõudnud Elton John saab viimaks oma unistuse teoks teha ning lasta end kauase elukaaslase David Furnishiga paari panna. Kuid geitäht on varemgi abielus olnud – naisega!

Paljudel fännidel pole ehk aimugi, et homokuulsus Elton (67) on juba korra altari ees käinud. 1960. aastate lõpus oli ta kihlatud esimese sõbratari, sekretär Linda Woodrow’ga. Ent sellest kihlusest ei saanud asja. 1984. aasta sõbrapäeval abiellus laulja saksa päritolu heliinseneri Renate Blaueliga. Pulmad peeti Austraalias Sydneys. Käisid jutud, et staar üritab abiellumisega oma homoseksuaalsust varjata. End biseksuaalseks oli ta tunnistanud juba 1976. aasta intervjuus. Kuid alles siis, kui ta oli Renatest 1988. aastal lahku läinud, söandas poptäht oma homoseksuaalsust tunnistada.

Partner pole abikaasa

Endast 16 aastat noorema reklaamiärimehest kanadalase David Furnishiga on Elton koos olnud 1993. aastast saadik. 2005. aasta mais palus ta Davidi kätt ning aasta lõpus, kui geide partnerlussuhte seadus Suurbritannias jõustus, registreeriti kooselu ära. Kuid Elton toonitas, et sellest ei piisa – ta tahaks Davidit oma abikaasaks kutsuda.

"Tean, et paljud inimesed ütlevad, et David ja mina peaksime rahul olema, sest elame riigis, kus ametlik samasooliste partnerlus on lubatud," ütles Elton 2012. aasta sügisel ajalehele The Independent. Ent tema hing ihkas enamat.

"On väga suur vahe, kas kutsud kedagi oma partneriks või abikaasaks. "Partnerid" on sõna, mida võiks kasutada inimeste puhul, kellega mängid koos tennist või ajad äri. See ei kirjelda armastust, mis on minu ja Davidi vahel. Seda kirjeldab sõna "abikaasa"."

Elton lubas toonases intervjuus abielluda niipea, kui Suurbritannias geiabielud seadustatakse. Nüüd, kus ammuigatsetud seadus on jõustunud, ei kavatse kaht surrogaatema abil saadud pisipoega kasvatav homopaar enam aega raisata. David teatas hiljuti Eltoni 67. sünnipäeva pidustustel väljaandele Las Vegas Review Journal, et pulmaplaan pööratakse kiirkorras täitmisele: "Kuna oleme elu lõpuni teineteisele pühendunud, tunneme, et on väga tähtis see samm astuda ning seda vapustavat seadusandluse muudatust ära kasutada."

Vaikne registreerimine

Nii Elton kui ka David peavad esimeste seas abiellumist omamoodi kohustuseks geikogukonna ees. "Elton ja mina abiellume – tuntud paarina tunneme, et see on meie kohustus, kandmaks hoolt, et kõik teaksid: tegu on asjaga, millest paljud siin maal elavad geimehed poleks elu sees unistada osanud," kirjutas Furnish ajakirjas Attitude.

2005. aastal tsiviilpartnerlust tähistades ei hoidnud ekstravagantne paar raha kokku. Huffington Posti andmeil läks 650 külalisega pidu maksma kaks miljonit dollarit. Kuid nüüd, pereisadena, hoiavad Elton ja David tagasihoidlikumat joont. "Usun, et läheme maikuus Inglismaal mõnda perekonnaseisuametisse," ütles Furnish Las Vegas Review Journalile.

"Võtame kaasa poisid ja paar tunnistajat."