TITANICU NÄITUSE VIIMASED PÄEVAD: Lennusadama angaarides avatud suurt rahvusvahelist näitust «Titanic: lugu, leiud, legendid» käis vaatamas vähemalt 200 000 inimest. Ka laupäeval pidi väljapaneku ligi pääsemiseks vähemalt tund aega järjekorras seisma. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
31. märts 2014, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | Astrid Kannel Titanicu näitusest: õnnetuse müümine on ebaeetiline! (45)

"Käisin Titanicu näitusel aasta alguses ja pettusin selles. Mina tunnen, et kui on olnud nii suur õnnetus, ei tohi seda mitte mingil juhul müüa," rääkis ETV ajakirjanik Astrid Kannel Õhtulehele Lennusadamas, kus Titanicu näituse viimasel nädalavahetusel tuli ekspositsiooni ligi pääsemiseks tund aega järjekorras seista.

"Mis siis, et see on väga vana katastroof – uppunud olid kõik reaalsed inimesed, need kõik on elamata jäänud elud," leiab Kannel, et menukas Titanicu näitus, mis tõi Lennusadamasse rekordiliselt palju inimesi ja järjekord sinna pääsemiseks lookles vahel isegi kultuurikilomeetrini välja, on siiski ebainimlik nähtus.

Kanneli arvates ei ole kuigi ilus merepõhjast välja toodud taldrikute ja teiste esemetega mööda maailma käia ja neid eksponeerida.

"Minu meelest on see sügavalt ebaeetiline. Ja ausalt üteldes, tõepoolest: miks mitte teha siis samasugune Estonia katastroofi näitus? Ja kui Estonia huku näitus meid nii kohutavalt häirib, miks ei peaks siis see näitus häirima?

Mina tunnen, et kui on olnud nii suur õnnetus, ei tohi seda mitte mingil juhul müüa. See ei ole mingisugune argument, et te teate – nii palju aega on mööda läinud," leiab Kannel, et hukkunuid ja nende lähedasi peaks austama.

Näitusele tuli ta oma sõnul sellepärast, et jõuluvana talle Titanicu näituse pileti kinkis.

Nädalavahetus oli viimane võimalus näha maailmakuulsat näitust, edasi reisib see Iisraeli Tel Avivi. Laupäeval seisid inimesed piletisabas vähemalt tund aega.

Anatolit, kes koos abikaasa ja kolme lapsega näitusele ja NATO perepäevale tuli, järjekord ei hirmutanud. Ta pani naise sappa seisma ja läks ise kahe poja ja vankriga, kus magas noorim laps, jalutama. Nad jõudsid põgusalt üle vaadata Kaitseliidu väljapanekud, pereema aga oli alles järjekorra keskel.

"Ilmselt läheb veel pool tundi, kuid selle kannatab ära," naeris Anatoli.

Pika saba moodustasid peamiselt soome ja vene keelt rääkivaid turistid, eestlased olid vähemuses.

"Täna me näitusele sisse ei saa," ütlesid inimesed järjekorda nähes ja läksid kohe NATO perepäeva väljapanekuid vaatama.

"Sisse vist ei lähe, eks ole? Täilik ulme, lähme parem soomukeid vaatama!" tabas kõrv jutukatkeid.

Meremuuseumi pressiesindajal Jüri Paltseril ei olnud veel eile värsket statistikat, kui palju viimastel päevadel Titanicu näitust vaatamas käidi, kuid ta usub, et üle 200 000 inimese oli kindlasti.

"Tegelikult ei ole see järjekord nii hull, kui inimestele näib. Maailmapraktikas on see tavaline, et näiteks Eiffeli torni või Louvre’isse saamiseks tuleb vähemalt tunnike sabas seista," ütleb Paltser.

 NATO perepäeval käis üle 6000 inimese

Laupäeval tähistati Lennusadamas ka Eesti NATOga liitumise 10. aastapäeva. Perepäeval oli kella kaheks käinud üle 6 000 inimese.

Lennusadamas sai teoks viimaste aastate suurim kaitseväe, Kaitseliidu ja teiste riigikaitse ning julgeolekuga tegelevate organisatsioonide ühisüritus. Kaitsevägi demonstreeris ka oma lahingutehnikat.

Üritust väisanud ETV telereporter Astrid Kannel ütles, on NATOSSe kuulumisega on Eesti saanud juurde turvatunnet.

«Kindlasti on see andnud väga palju kindlust. Mina olen selline reaalpoliitika austaja, sest see on ainuke asi, mis toimib, ja ma usun, et maailmas paraku on nii, et kellel jõud, sellel õigus. Ma arvan, et Eestile lõppkokkuvõttes võib see Ukraina jaoks nii traagiline juhtum tulla ainult kasuks just tänu sellele, sest NATO oskab näha nüüd probleeme ning meid ei peeta nüüd mingisugusteks asjata Venemaad kartvateks inimesteks,» leidis Kannel, et igal halval asjal on ka häid külgi.

Ta mäletab väga hästi päeva, kui Eesti astus NATOsse.

«Moskvas meil tol ajal korrespondenti ei olnud ja see on üks väheseid kordi minu elus, kus ma otsustasin minna ajakirjanikuna sinna oma raha eest, osta pilet. Kohapeal ei toimunud aga mitte midagi. Eestit justkui polnud olemas, oli täielik vaikus, ja see oli väga naljakas.

See tähendab, et meie NATOga liitumine puudutas Venemaad tegelikult väga kõvasti ja ta eelistas sellest vaikida,» oli meie samm naaberriigile Kanneli arvates valus löök.