Inimesed

ÕHTULEHE VIDEO | Astrid Kannel Titanicu näitusest: õnnetuse müümine on ebaeetiline! (45)

LISA KOMMENTAAR

Asja kaks külge2. aprill 2014, 12:49
Igal asjal on kaks poolt. Kannel näeb seda varjukülge. Mina jälle vaatasin näitust huviga ja inseneripilguga. Oli vist aasta 1949 kui nägin esimest Titanicu filmi ja nüüd näituse vaatamine oli väga huvitav ja hariv igast vaatevinklist.
Mingit ärilist külge seoses õnnetuse näitamisega ei saa küll arvesse võtta.
Seoses sellega tõstaksin küll uuesti küsimuse Estoniale sukeldumise kohta. Hauarahu rikkumise jutt seejuures on ainul kartus ja hirm tõeliste põhjuste selgumise pärast. Nagu hiljutise Norras koopasse sukeldumise näite korral selgus, et sellisele sügavusele sukeldumisele pole mingisugust tehnilist takistust. Ja haua (laeva) sisse ei olegi vaja ronida. Aga haua juures käib korralik pere ikka regulaarselt. Teeme siis selgeks kes selle haua meile sokutas. Kauaks seda Mart Laarigi enam ja tema vaikib ise nagu haud.
Teadusemees31. märts 2014, 23:21
_Austusest hukkunud inimeste vastu ei läinud ka mina seda näitust külastama. _
Need inimesed on faking HUKKUNUD. Neil on kõige sügavamalt, sügavamalt POHHUI sellest, kas sina käid näitust vaatamas või ei käi. Katsu ette kujutada kõige sügavamat pohhuismi astet, ja vaat täpselt nii pohhui on neil hukkunutel sinu näitusel käigust.
Ära ajaloomuuseumisse ka mine.
gyhujk31. märts 2014, 22:32
hoopis see kandle-astrid on ebaeetiline..
oehh31. märts 2014, 21:18
Ka ei leia, et see oleks ebaeetiline. Miks mitte uurida ja kajastada ka tänapäeval seda õnnetust ? Õnnetust , millel väike süü oli jäämäel ja suurem osa süüd inimesel ja tema lollustel.
Väga huvitav oli. Käisin täna viimasel päeval, oli väga lahe, ei olnud metsikuid rahvamasse. :)
Titaan31. märts 2014, 18:23
Vaata selle pilguga milline oli ajastu stiil ehk ajalugu, siis ei ole selles midagi ebaeetilist. Muud faktid aitavad sind teatud mõttes ka tulevikus, kui suudad mõelda.
Naine 29le31. märts 2014, 17:50
Vot, selles see asi ongi, et sa ei käinud seal näitusel ja ei tea, millises kastmes seda kõike serveeriti. Seda ei olnud võimalik vaadata huvi ja austusega, sest see kõik oli vooderdatud ülemäärase emotsiooni ja dramaatilisusega. Ajaloomuuseumides sellist asja pole. Muidugi peab ajaloosündmusi kuidagi esitama, aga mitte sellise palaganina. Ma oleks kõrget piletihinda maksnud meelsamini sisuka ja neutraalse näituse eest, mitte sellise tilulilu.
Naine 2931. märts 2014, 16:38
Maailmas on 6nnetust igal pool. Koonduslaagite muuseumid ja s6jamuuseumid ja -n2itused eksisteerivad yle maailma. Koloniaalaja n2itused.. Pompei, kus inimesed maksavad, et n2ha laavasse j22nud inimesi.. K6ik see ju oli ju kunagi kellegi 6nnetus aga samas on see osa maailma ajaloost ja meie oleme osa maailmast, see on normaalne, et inimesed tahavad n2ha ja kogeda ajalugu l2hedalt kui selleks v6imalus on antud. Egiptuses on muuseumid muumiaid t2is, keegi kes suri ja kannatas on ikka veel klaasi all ja tema n2gemise eest makstakse. Ta l2hedased ka kindlasti leinasid, kas see muuseum on ebaeetiline? Ei, see on ajalugu ja kuniks see veel alles on ja eksisteerib, peaks olema neil 6igus seda n2ha, kes seda n2ha tahavad.
Eetika? Eetika on suhteline. 2kki peaks kogu maailm l6petama Titanicust r22kimise, sest inimesed ju kannatasid? Titanicu filmid on siis ju ka ebaeetilised. 2rme siis enam r22gi s6dadest, ega n2ita nendest filme. Ega iga riigi ajaloos valatud verest, sest kedagi on see 6nnetus puudutanud? 2rme r22gi kyyditamisest, sest meie seas on veel neid, kes seda 6udust omal nahal kogenud?
Vahest proovite piletirahast veidi kaugemale m6elda? Minagi oleks tahtnud Titanicu n2itusele minna. Mind ei h2iri, et see tasuline oli, sest nende asjade m66da maailma transportimine ei ole korraldajatele tasuta. Oleksin vaadanud seda n2itust sama pilgiga nagu nt s6ja- v6i koloniaalmuuseumeid: huvi ja austusega. See on otsene kokkupuude ajalooga ja v6ibolla kriitikutel on idee n2itusest kui mingist tsirkusest, kus k6ik letti lyyakse ja vaatajad itsitavad ja plaksutavad. Ei, mina arvan, et sellised asjad harivad ja toovad ajalugu l2hedamale. Ja on vajalikud.
Näitus31. märts 2014, 16:11
Mina käisin näitust vaatamas ja nõustun Kanneli öelduga. Neile, kes arvavad, et selline näitus on OK, siis osalt on teil õigus. Ajalugu võiks mäletada. See näitus oleks olnud ka huvitav ja ok, kui see poleks olnud sellises vormis nagu see oli. Näiteks näituse lõpus olev hukkunute ja ellujäänute nimekiri oleks olnud ok, kui piletitele poleks olnud trükitud ühe reisja nimi. Piletiomanikud istusid siis sohval nimekirja ees ja otsisid oma pileti nime. See on kohe eriti haige idee. Ei mingit austust. Sama nende inimeste isiklike asjadega. See kuidas kõik esitatud oli.... Kuidas seda kõike müüdi ja reklaamiti. See kõik muutis selle näituse ebaeetiliseks. Pigem oleks võinud olla neutraalselt räägitud faktidest, mis sel hukuööl juhtus (ilma dramaatilise valguse ja helideta). Nii nagu muuseumites on esitatud igasuguseid ajaloolisi esemeid ja jutustatud lugusid.
inimene31. märts 2014, 15:45
Millest tekkis kära ka uusaasta sketsi üle,mis just naeruvääristas seda näitust.Olen täiesti nõus,et selline näitus iseenesest pole ju paha-ajalugu ju!Aga see "pühasööming" sajandivahetuse riietuses ja pildistamised trepil??? Siis võiks omapärase naljasoonega inimesed ju ka koonduslaagri viimseid päevi imiteerida-ka ju ajalugu ja väga valus! Selge on see et ühist keelt selles suhtes ongi raske leida aga mingi respekt peaks ju olema tsiviliseeritud inimestel välja kujunenud sellistesse sündmustesse suhtumises?!Ja mida need töllid siis õppisid sellest riietudes maskeraadiks et läbi elada nende õnnetute piinu!?Oleks võinud ju siis ka tule ära kustutada ja avada põranda luugid ja teravust otsijad ka külma vette lasta kukkuda ja siis naeru saatel läkastajad ükshaaval kuivale tõmbama ja küsima-kuidas ka oli tunne! Oleks vähemalt õppinud sellest midagi!
Kui31. märts 2014, 14:57
Ebaeetiline siis ei tohiks me ühtegi muuseumi külastada. Vaaraodest kelle hauarahu rikutud rääkimata.
Kahtlemata on see õrn teema ja kindlaSti jääbki igale oma arvamus selles küsimuses
jansa31. märts 2014, 14:16
ka AK-s on tihti näidatud õnnetusi ja nende ohvreid,kuidas saab see daam seal uudisteankruks olla
eetiline astrid31. märts 2014, 13:23
mu meelest on ülimalt ebaeetline astrid kandle poolt tulla nii ebaeetilisele näitusele järjekorda pikendama ja segama inimesi, kes seda näitust näha tahtsid.
ahah31. märts 2014, 12:55
Ajakirjanikuna peaks ju ta teadma kuidas ajakirjandus samamoodi müüb ebaeetilisust ja teenib selle pealt. Ok ma ei mõtle mingi sündmuse kajastamist uudisena õhtuses uudistesaates. Aga õnnetuste pealt näiteks online ja ajalehed elavadki. Sageli fakte valesti või mittetäielikult esitades müüvad oma esikaanelugusid, kus tähtis on kiirus ja skandaal, sisu jääb sageli teisejärguliseks. Minuarust on see veel ebaeetilisem.
aaaassa31. märts 2014, 12:25
Ajaloomuuseumites (kus samuti skeletid jms) on asi esitletud viisakal ja lugupidaval moel. Antud näitus oli üks rahateenimiseks mõeldud "glamuurne" tilulilu. Juba see hukkunu/ellujääja nimi piletil oli kohutavalt inetu..
idiootsus!31. märts 2014, 12:14
Ära soni! See õnnetus oli nii ammu, et niimoodi ei saa võtta. Ajaloomuuseumid on siis kõik ebaeetilised? Dinosauruste luude väljakaevamine on siis ka ebaeetiline? Järsku austusest hukkunud inimeste vastu ei tohiks mõnes paigas ka elada enam?
31. märts 2014, 12:03
Mida te lahmite, inimesed! See on ajalugu, seda ei muuda nagunii miski, kuid selle teadmine võib muuta meie suhtumist ellu ja asjadesse. Käige ära Auschwitz`is ja siis mõelge, kui olulised on teile aipäädid ja aipoodid. Keegi ei sunni kedagi kuhugile minema ja maksma. See on vabatahtlik ja minu arust võiks nii mõnigi kommenteerija siin klõpsimise asemel pigem oma silmaringi laiendada.
Holokaust31. märts 2014, 11:35
Koonduslaagrite väljapanekud. Ebaeetiline?
31. märts 2014, 10:47
Mis need Mahtra sõja-aegsed taparelvad ja muudki relvad siis igalpool näitustel näitamiseks on? Enamuses on muuseumipiletid sissesaamiseks! Näidatakse riideid, esemeid vanast ajast, inimkujusid, jne.. Valmib ERM, kus pole eksponaatideks ainult õnnelikud esemed ja vaevalt, et sissepääs maksuvaba saab olema.
......31. märts 2014, 10:29
Selle mõtteavalduse põhjal peaks alates Egiptuse vaaraodest alates kogu ajaloolise ekspositsiooni ära keelama. Muumiaid käiakse vaatamas, on terveid kabelite ja kirikute interjööre olemas lausa kadunukeste luudest. Alles jääks ainult maali-, graafika ja skulptuuri ekspositsioonid. Selline valikuline ajaloos juhtunud õnnetuste selekteerimine on pigem poos ja tähelepanu otsimine .... Rootsis on Vaasa laeva muuseumis ka mõnede kadunukeste skeletid väljas. Seda muuseumi peetase Rootsis esimeseks muuseumiks mida külastada, mitte keegi ei ole siin kommentaariumis kirjutanud, et Vaasa laeva muuseum tuleks kinni panna ja maa pealt kaotada...... Oh, seda variserlust ....
aff,okupatsioonimuuseum kinni, üige jutt31. märts 2014, 10:24
aga keegi ei ole teid seganud ju, Teie,küüditajate ja tapjate aus järeltulija,saate oma kommunismi nautida nii Brüsselis kui Tallinnas.
Hetkel ainult selle veristamisega on natuke nihu, lihtsalt ei saa
kurb31. märts 2014, 10:22
Eks eetiline on teise õnnetust müüa, proovige sama asja Estonia laeva katastroofist teha, siis tõuseb eesti rahvas tagajalgadele... aga see sajand tagasi toimunud võõra rahvaga juhtunud on täitsa okei ja eetiline?
strateegiline moraali hävitamine31. märts 2014, 10:05
Õnnetuse müümine on tõesti ebaeetiline. Aga vaatame klassikalist sõjastrateegiat - vaenlase moraal tuleb hävitada . Eestste moraal on tõesti hävitatud. Tõesti ei imestaks kui Estonia laevahku näituse tehakse ja rikkurid saavad seal teistele näkku peeretada.
Aga miks31. märts 2014, 10:02
ta siis ise ikkagi läks sinna ja nüüd targutab, et ebaeetiline. Visanud siis pilet minema või kinkinud edasi, siis rääkigu eetikast. Uudishimu sai ikkagi võidu.
Tutanhamon31. märts 2014, 09:59
Kas Tutanhamoni eksponeerimine on eetiline?
Tutanhamon sündis 1341 eKr. Tema isa oli Ehnaton ja tema ema oli Ehnatoni õde, keda tuntakse noorema naisena, kuid Ehnatonil oli 5 õde ja seni on teadmata, kes neist oli Tutanhamoni ema. Tema isa suri 1336 eKr või 1334 eKr. Tema ema ei elanud oluliselt kauem: tema muumia on leitud ja see kuulub umbes 25-aastasele naisele.
taie31. märts 2014, 09:55
Olen Astridiga nõus. Ajalugu on ajalugu, aga õnnetuste pealt raha teenimine on ebaeetiline.
aiku31. märts 2014, 09:55
Siis peaks ajaloomuuseumid ka keelama. Sõled, ehted, savikausid - need kuuluvad surnud inimestele. Sõjavarustus - odad, raudrüüd, mõõgad - nee kuuluvad ka surnud inimestele. Võibolla tapetud inimestele. Aga võibolla hoopis ka tapjatele. Kindlasti peaks keelama veel Salaspilsi (koonduslaagris hukatute asjad), Auschwitzi, Leningradi blokaadi memoriaali jne.
Maris31. märts 2014, 09:37
Ja mida siis uudistesaated igal õhtul teevad?? Kas nad mitte ei müü inimeste õnnetusi ja ebaõnne suure vaatajareitingu nimel?
aff31. märts 2014, 09:20
jajah , okupatsioonimuuseum tuleks ka üldse kinni panna.
ja lisaks tuleks ära keelata kõik tõsielul põhinevad filmid alates "Schindler's List"ist kuni "Bonnie and Clyde"-ni.
kõikides kujutatakse tapmisi,õnnetuid elulugusid.
ja minuteada on film "Titanic" maailmas teisel kohal kassasisetuleku poolest.-keegi ei köhi,kõik kiidavad!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nooreestlane31. märts 2014, 08:42
Lugege artikkel veelkord läbi ja analüüsige seda pisut enne kommentaari kirjutamist. Usutavasti ei süüdista ETV reporter mitte näitust külastanud inimesi milleski kõlvatus vaid suunab kriitika näituse korraldajate suunas.
Ise olin ka teatest, et Titanicu näitus meitele jõuab alguses üsna vaimustuses, aga kui selgusid juba piletihinnad ja ilmusid esimesed uudislood tulevast näitusest, siis huvi asja vastu vaibus. Sai selgeks, et tegemist on tüüpilise äriprojektiga, mille abil rahvalt raha ära võtta.
ele31. märts 2014, 08:42
jagan Astridi arvamust. Austusest hukkunud inimeste vastu ei läinud ka mina seda näitust külastama.
siis31. märts 2014, 08:39
võiks kõik muuseumid kinni panna, seal enamus surnud ja sõjas otsa saanud inimeste asjad.
noh aga31. märts 2014, 08:28
siis võiks tõsielul põhinevad sõja ja katastroofifilmid ka ära keelata samahästi. Nende pealt teenitakse ju samuti:)
Ew31. märts 2014, 08:24
Ma olen Astridiga nõus, see on ebaeetiline.
astrid, ära mölla !-31. märts 2014, 08:19
tee oma aktuaalset ja välisilma !
Ukrainas toimetamisel vöiks jutul olla vähem tehispaatost !
Ak-s uudiste lugemine on hetkel taseme ylemine piir ! Selle yletamine jätab mulje kui mitte eriti tasakaalukast naisterahvast !
Nii et- ole selline kui varem ! Endale ja teistele kenam vaadata -kuulata!
Julie31. märts 2014, 08:09
............ja veel.Kas teile meeldiks ,kui tiritakse "Estonia" hukkunute asjad pinnale ja hakatakse tervele maailmale seda näitama ?! Sa ----ebaeetiline---- ,mis ajaloost sa siin räägid ? Surnud ei saa ennast kaitsta ja seda kasutatakse ära,et enda taskuid täita.
Roomet31. märts 2014, 08:06
Mass vajab tsirkust ja leiba, ikka veel! Nii lihtne see ongi.Õnneks meil on inimesed vaesed ja see aitab ajudel elus püsida.
rohkem31. märts 2014, 07:52
ebaeetilisem on ostmine. aga mida inimesed siis ostavad??? õhku. sama hästi võib( ja arvatavasti nii ongi) see eksponeeritud träni pärineda prügimäelt ja titaanicust pole seal haisugi. ja mida annab inimestele mingite asjade vaatamine? arusaamatu. sada korda enne on MÄNGUfilmil visuaalne ja mõtteline tähendus.
Siim31. märts 2014, 07:49
Huvitav, et kui tujurikkuja inimestele näitas kui nõme selline õnnetuse presenteerimine on siis olid kõik nugadel, et miks nad seda enda saatesse kaasasid.
Julie31. märts 2014, 07:41
Olen Astridiga nõus ja sellepärast ei käinudki seal. See on nagu laiba hauast jäljakaevamine ja siis selle raha eest kõigile näitamine.Midagi peaks püha ka olema .---------------Muideks paljud tuttavad , kes seal käisid ,ei ole masendusest siiamaani üle saanud.
...31. märts 2014, 07:39
Kes läheb seda suure õnnetuse näitust vaatama? Iga esemes sellel näitusel räägib sadade hukkunute viimastest tundidest, ahastusest.
Kes hukkusid, nende jaoks oli asi korraga läbi, aga kui palju oli hukkunute lähedasi, kellel olid ees aastad ja aastakümned leina.
Ilmselt läheb seda näitust vaatama see, kes läinuks kauges minevikus vaatama linnaväljakule nõidade põletamist, kurjategijate poomist, pea maharaiumist, rattale tõmbamist.....
Ka nendel näitemängudel olid inimesed, suud lahti, vahtimas suurte hulkadena. Oleks tänagi.
Ebaeetiline?31. märts 2014, 07:38
Kas ajalugu on ebaeeiline? Titanic on olnud reaalne ja see õnnetus oli reaalne. Jah, selle kaasnes tragöödia ja seda mäletatakse veel väga kaua. Olen enam kui kindel, et enamik selle näituse külastajaid tuli seepärast, et on näinud omalajal Titanicust tehtud flmi. Teema huvitab inimesi, keegi ei tulnud ju sunniviisiliselt? Kas on ebaeetiline, et inimesi huvitavad faktid ja ajaugu?