Enesetervendaja Brandon Baysiga toimus kohtumine 24. märtsi õhtul Tallinnas Hopneri majas Alkeemia Akadeemia üritusel. Esinemise salvestas Raadio 2 saateks "Hallo, Kosmos!". Koos külalisega olid mikrofonide taga õhtu juht Ingrid Peek ja tõlk Kristi Pääsuke.Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
30. märts 2014, 11:00

Brandon Baysi esinemist saab kuulata Raadio 2 saates "Hallo, Kosmos!" pühapäeval, 6. aprillil algusega kell 14.00.

Brandon Bays: tervenemise allikas on iga inimene ise oma sügavaimas olemuses (20)

"Kui sul on häda, ehk saad läbi, kui surmatõbi, ehk saad abi," ütleb eesti vanasõna. Paarkümmend aastat tagasi otsis surmatõvest meeleheitlikult pääsu üks ameeriklanna. Ta sai abi iseenese jõul ja nõul ning õpetab nüüd oma kogemustest loodud Rännaku meetodit ka teistele. Küpses eas kauni ja vitaalse Brandon Baysi (60) suurimaks sooviks on, et inimesed vabastaksid end ahistavatest ja kurbadest mälestustest enne, kui need tekitavad haigusi. Rännaku meetodi alusepanijal on lausa palve, et inimesed ei otsiks gurusid väljastpoolt, vaid leiaksid tõe ja rahu iseendas.

Kõik sai alguse rohkem kui paarkümmend aastat tagasi, mil Brandon Baysil avastati kõhus hiigelsuur kasvaja. Juba varem loodusravi ja tervisliku toitumisega tegelenud naine ei nõustunud kirurgilise sekkumisega. Ta soovis haigusest vabaneda looduse toel. Ta jõudis põhjusteni, millest kasvaja alguse sai, ning tõdemuseni, et tervenemiseks tuleb vabaneda talletunud negatiivsetest emotsioonidest. Kuue nädalaga oli ta vähkkasvajast täielikult vabanenud.

Brandon Baysi tervenemisprotsess ehk rännak enda "sisemisel maastikul" sai aluseks enesetervenduse ehk Rännaku meetodile, millest leiavad abi paljud inimesed kogu maailmas.

Enesetervendajaga toimus kohtumine 24. märtsi õhtul Tallinnas Hopneri majas Alkeemia Akadeemia üritusel, tema esinemise salvestas Raadio 2 saateks "Hallo, Kosmos!". Koos külalisega olid mikrofonide taga õhtu juht Ingrid Peek ja tõlk Kristi Pääsuke.

Miks vältis naine kirurgilist sekkumist

Brandon Baysi ränkraske eluperiood sai alguse siis, kui mediteerides tabas teda tugev sisetunne, et tema tervisega on midagi väga tõsiselt korrast ära. 1992. aastal kinnitasid arstid naise sisekaemust: ta kõhus oli hiiglaslik emakakasvaja.

Bays oli mediteerinud alates 19. eluaastast ning juba enne haigestumist tegelenud loodusravi ja tervisliku toitumisega. Tema sõnul tabasid teda haigusest teada saades ühelt poolt uhkus ja teisalt häbitunne. Ta mõtles: ma õpetan inimestele, kuidas tervislikult elada, aga ise olen haige. See oli põhjus, miks ta ei tahtnud lasta end arstidel "lahti lõigata", vaid valis tervenemiseks alternatiivse mooduse.

Naine otsis arsti, kes kohe opereerima ei hakkaks, vaid annaks patsiendile võimaluse katsetada looduslike vahenditega. Ta leidis sellise arsti ning kuigi järjekord oli väga pikk, pääses ta vastuvõtule õnnekombel juba kolme nädala pärast. Kasvaja aga suurenes tohutu kiirusega – see ulatus juba vaagnast rindkereni ning hakkas takistama hingamist. Naise kõht oli paisunud ning ta nägi välja nagu rase.

Esmalt ütles arst, et keegi pole nii suurest kasvajast operatsioonita vabanenud ning tal tuleb minna haiglasse. Siiski saavutas Bays arstiga kokkuleppe, et ta kasutab oma meetodeid.

Arstikabinetist väljudes valdas naist hirm. Ta teadis, et peab ületama piirid ja oma teadmised tervislikust toitumisest ning minema kaugemale. Ometi ütles sisetunne talle, et ta suudab seda teha.

Tervenemise ajal soovitasid arstid talle endiselt haiglasse minna – seda ka siis, kui "korvpallist" oli saanud greibisuurune tuumor. Kuid kuus ja pool nädalat hiljem ei olnud kasvajast enam jälgegi.

Mitte stress, vaid kaane alla pandud negatiivsed emotsioonid

Ajal, mil Brandon Bays haigestus, ei olnud veel mingit enesetervenemise meetodit. Kui inimesed ütlesid talle, et tema haigestumise põhjuseks on stress, ei olnud naise arvates sellel väitel alust. Tema elu oli siis tipus – tal oli töö, pereelu, maja Malibul.

Naine otsis kasvaja tekkepõhjuseid emotsioonidest. Juba siis teadis ta, et suurel osal haigustel on emotsionaalne taust. Oma raamatus "Vabadus on" kirjutab Bays: "Kui me surume alla tugeva emotsiooni või trauma või valusa mälestuse, kui kõik see topitakse kuhugi sügavusse või piltlikult öeldes – pühitakse vaiba alla –, vabanevad kehas keemilised ained, mis võivad blokeerida teatud tüüpi rakuretseptorid."

Tema tervenemise põhimõtteks sai keha rakkude uuenemine ning postulaadiks, et kahjulikes rakkudes on mälu, mis kandub üle uutele rakkudele.

Enesetervendaja tõi näiteks lapse, kes sündides on "puhas teemant". Aja jooksul kattub teemant valedega, mis varjutavad inimese särava sisemise olemuse. Kasvatuse tulemusel teab kolmeaastane laps, et tal pole õigust oma tundeid tunda ega neid välja elada. Laps elab läbi emotsioone, millega ta toime ei tule. Hiljem, täiskasvanuna, on tal särava pinna all nii palju maha surutud emotsioone, rääkis Bays.

Mida teha, et rakud sünniksid puhtaina?

Tekkis küsimus: kuidas teha nii, et uued rakud sünniksid puhtaina? Brandon Baysi Rännaku meetodi järgi tuleb üles otsida haiged kohad ja vabastada need negatiivsusest. Piltlikult öeldes saab selle meetodi abil negatiivsetelt emotsioonidelt kaane pealt tõmmata, et me saaksime vabastada oma elu negatiivsetest mälestustest ning elada täiesti vabalt.

Küsimusele, millest tekkis tema kasvaja, vastas Bays, et ta oli pärit vägivaldsest keskkonnast. Seepärast teab ta hästi, kui oluline on andestamine, et vabaneda ladestunud halbadest emotsioonidest.

Enesetervendaja kinnitab, et pole tähtis, kes inimene on ja milline on tema taust – negatiivseid emotsioone vabastades saab igaüks elada vabalt ja säravalt.

Brandon Bays jutustas, et praegu, 20 aastat hiljem, on arstiteaduses toimunud tohutuid arenguid. Arstid juba teavad, kust otsida haiguste põhjuseid, ning et üle 85 protsendi haigustest põhineb emotsioonidel.

Tervenemine toimub läbi eneseavastuse

Enesetervendamise protsess on tõsine töö iseendaga ja selle käigus jõutakse enda sisemusse, rahusse, rääkis Brandon Bays. Tervenemine toimub eneseavastuse protsessi läbi. Küsimusele, kas on kokkuvõtlikult võimalik kirjeldada, kuidas see protsess toimub, vastas Bays lühidalt "ei".

Põhimõte on, et tuleb vabastada vanad mälestused ning seejärel alustab keha oma loomulikku tervendamisprotsessi. Tema sõnul on tervenemise allikas iga inimene ise oma sügavaimas olemuses.

Väga oluline osa on toitumisel – vähendada tuleks toidu valikul happelisust ja eelistada rohkem aluselist. Baysi sõnul "toituvad" kasvajad suures osas suhkrust.

Ka hirmudest tuleb vabaneda

Pärast kasvaja avastamist tabas Brandon Baysi lühikese aja jooksul järjest veel mitu ränka saatuselööki. "Meil oli tulekahju, kodu põles maha ning mees leidis noorema naise. Aasta hiljem toimus lahutus," rääkis Bays.

Teda tabasid hirmud, mille eest ta püüdis põgeneda. Bays rääkis, et ta koristas pidevalt, käis palju sõpradega väljas ning otsis meelelahutusi. Siis aga hakkas ta mõtlema, et mida ta õieti kardab. Ta kartis näiteks, et äkki ei laeku enam raha endiselt abikaasalt. Tal on raha otsas, ta ei suuda korteri eest tasuda ja ta visatakse tänavale. Aga ometi olid tal ju haridus ja teadmised? Järeldus: ta ise ei uskunud, et tal on sisu heaks eluks.

Mediteerides jõudsin ma oma hirmu juurteni ning mõistsin, et hing on igavene, rääkis Bays. "Kõige suuremate hirmude keskelt leiame me rahu, mida me otsime," ütles ta. Ta rõhutas, et hirmu eest ei tohi põgeneda. Vabadus on vabanemine hirmudest.

Põhiline on, et igaühel oleks võimalus jõuda iseendasse – koju, oma sisemise rahu ja tõe juurde.

Brandon Baysi esimene raamat "Rännak" ilmus 1999. aastal (e.k. 2007). Veel on tema sulest raamatud "Laste rännak: vabastage lapse säravad varjatud võimed " (e.k. 2008), "Vabadus on: vabastage oma piirideta võimed" (e.k. 2008), "Teadvustamine: uus vääring: teadvustatud eetilise külluse manifesteerimine globaalsete väljakutsete ajastul" (koos Kevin Billettiga, e.k. 2009).

Brandon Bays on uuesti Eestis tänavu mais, mil toimub tema koolitus.