Foto: Teet Malsroos
Inimesed
29. märts 2014, 08:00

Pussy Riot: teie president on erakordne inimene! (58)

 

"Maailmas on vähe riike, kus oleks nii ainulaadne president. Ta on üks väheseid riigijuhte, kes julgeb meid avalikult toetada ega karda, et see tõmbab tema poliitilise maine alla," rääkis Vene punkbändi Pussy Rioti liige Nadežda Tolokonnikova Õhtulehele pärast Toomas Hendrik Ilvese avakõnet "Tallinn Music Weekil".

Kui Venemaal on Pussy Riotit avalikult alandatud ja pekstud, siis Tallinna muusikanädala pidulikul avamisel võeti bändi liikmed vastu avasüli. Festivali korraldajad saatsid Nadežda Tolokonnikova ja tema abikaasa Pjotr Verzilovi istuma aukohtadele – otse president Ilvese ette, kes laval kõnet pidas.

Puskad, nagu neid Venemaal nimetatakse, läksid koos meie presidendi, tema pressiesindaja Toomas Sildami ja Vene muusikakriitiku Artemyi Troitskiga lifti, et pressi juuresolekuta rahulikult juttu ajada. "Me vestlesime sõnavabadusest ja avaldasime talle tänu meie toetamise eest. Ütlesime aitäh! See, et ta meid siin niimoodi toetab, on suhteliselt riskantne ettevõtmine, aga tema ei karda," selgitas Tolokonnikova, kui tõttas tagasi saali, et koos Maria Aljohhinaga konverentsi peakülalistena üles astuda.

Aljohhina käis üleeile Viru vanglat vaatamas

End diivanil mugavalt sisse seadnud neiud ja Pjotr Verzilov, kes esines tõlgina, rääkisid taas Venemaa presidendi Vladimir Putini totalitaarsest režiimist. "Millegipärast peab Venemaa meid oma vaenlasteks number üks ja suhtub negatiivselt meie tegevusse, mis on sihitud vangide elu- ja töötingimuste parandamisele," selgitas Tolkonnikova.

Punkbändi teine liige lisas, et Putin ja tema esindajad ei soovigi nende tegevusse süveneda, vaid eelistavad selle asemel tellida nende peksmist: "Need inimesed ei taha pidada dialoogi, nad sõidavad teistest inimestest teerulliga üle," väitis Aljohhina.

Üleeile käis ta ka Viru vanglas, kus oma sõnul kuulis peamiselt venekeelset juttu ja vangide nimesiltidel olid samuti vene nimed. Ja kui ta kinnipidamisasutusest lahkuma hakkas, hõikasid väljas palli mängivad naised talle, et ta tuleks neid teretama. Nad uurisid, miks ta on Venemaa vastu. "Me ei ole Venemaa vastu, vaid Putini vastu. Me ei tahaks, et meie riiki samastataks temaga," selgitas Aljohhina neile.

Seepeale küsis publiku seas olnud Svjata Vatra bändi solist Ruslan Trochynskyi, mida neiud arvavad Ukraina olukorrast ja sinna Vene vägede sisseviimisest. "Me lendame homme (täna – toim) Kiievisse, et Ukrainat toetada," vastas Aljohhina, kes rõhutas, et Ukraina okupeerimine Vene võimude poolt on vastuvõtmatu.

Kiievis soovivad neiud kohtuda Maidani väljakul võimude vastu astunud inimestega ja Ukraina peaministri kohusetäitja Arseni Jatsenjukiga.

Patarei vangla ja laulukaar

Kui Aljohhina väisas üleeile koos bändikaaslase abikaasa Verziloviga Jõhvi vanglat, siis Tolokonnikova jäi pealinna. "Ma ei käinud kuskil linna peal, ma lihtsalt istusin ja mõtlesin, nagu see minuga tihti juhtub. Valmistasin ette ka meie sõnavõttu Euroopa Liidu peakontoris Brüsselis, kus me aprilli algul esineme," rääkis ta Õhtulehele Nordic Hotel Forumi ees, kus konverentsi peeti.

Aljohhina jõudis meie linna veidi rohkem näha. "Neljapäeval, kui me jõudsime Viru vanglast tagasi, tehti meile väike tiir linna peal ja sõidutati mere äärde," rääkis ta.

"Käisime Patarei vangla juures. Kahjuks ei õnnestunud seda seestpoolt näha. Meile selgitati, et see on huvilistele avatud vaid soojal ajal, kuid ma loodan, et näen seda teine kord," usub Aljohhina, et tuleb meie pealinna veel.

"Päikeseloojangu ajal sattusime ka Lauluväljakule. Meile räägiti, et see on revolutsiooniline koht, kus inimesed, kes tahtsid Nõukogude režiimist vabaks saada, kokku tulid ja laulsid," pajatas Aljohhina.

"Ma olen Tallinnas teist korda, esimene kord käisin siin ligi neli aastat tagasi."

Neiud jõudsid eile päeval tutvuda ka Tallinna külje all asuva Harku vangla ja sealsete elutingimustega. "Võib-olla jõuame veel kuskil käia, aga vaevalt me mõnele kontserdile läheme. Meie lennuk Kiievisse väljub väga vara – kell kuus hommikul. Seal me oleme kolm päeva ja siis lendame edasi Brüsselisse," on neidudel tihe ajakava.

Küsimusele, kes nende lennud ja muud reisid kinni maksab, vastasid Aljohhina ja Tolokonnikova, et artistide eest maksavad ikka need, kes neid kutsuvad ehk korraldajad.