Foto: PantherMedia / Scanpix
Inimesed
29. märts 2014, 08:00

Mida, kuidas ja kui täpselt ennustavad päevahoroskoobid? (17)

Päevahoroskoop on iga endast lugupidava lehe või uudisteportaali lahutamatu aksessuaar, asetsedes enamasti mõne teise sensitiivse ettekuulutuse, näiteks ilmaennustuse naabruses.

Erinevalt ilmaprognoosist on horoskoobi paikapidavuse kontrollimine aga keeruline teadus – midagi filosoofia, kvantfüüsika ja juura vahepealset. Sest suurt lotoõnne ja kuuma seksiseiklust lubatakse otsesõnu ju kahetsusväärselt harva, enamasti aetakse lehesaba horoskoobiveerus miskit ümbernurgajuttu, millel pole saba, sarvi ega udarat.

Õhtuleht piilus järele, millest päevahoroskoobid tööpäeviti vestavad ja paljus paika peavad.

Ambur: kindlasti esines päevas pingelisi olukordi

Õhtuleht: "Sa rõhutad ja väärtustad praegu valesid asju ja suhteid."

Kuna veetsin esmaspäeva nii perekeskselt kui üldse võimalik, paneb see nüüd küll elu üle järele mõtlema…

Õhtuleht: "Võimalikud on rahaga seotud liialdused ning üldse raha või omandiga seoses olevad ülepakkumised."

Kadestan Ambureid, kellel see lause täppi läks! Rahaga seotud liialduste eelduseks on raha olemasolu, aga sel teisipäeval ma rikaste vibuküttide hulka ei kuulunud.

Õhtuleht: "Mõni suhe või olukord võib võtta pingelisi pöördeid."

Absoluutselt tõsi! Kõike VÕIB juhtuda igal issanda jumala päeval. Päris kindlasti esines ka minul pingelisi olukordi, sest ma kasvatan lapsi.

Delfi: "Naudite täna ilu ja harmooniat. Suureneb vajadus osta omale midagi luksuslikku ja peent või külastada ilusalongi." Enne selle horoskoobi lugemist ei tundnud küll mingit ostukirge, aga – tõsi ta on! – nüüd tahaks kohe vägagi sammud poe poole seada. Vajadus suurenes ilmselgelt!

Delfi: "Kaldute täna tegelema mitme asjaga korraga, seetõttu võib juhtuda, et te ei suuda ühtegi tegevust korralikult lõpuni viia."

Räägi midagi uut. Selle lause võiks kirjutada minu horoskoopi kõigil seitsmel nädalapäeval, sest olen kodus töötav ema, kes üritab paralleelselt kantseldada poolteiseaastasi kaksikuid ja hoida majapidamist rea peal. Lõpetamata tegevused on mu igapäevaelu. (Anna-Liisa Mets)

Kaalud: hooletu võib end tõesti kergesti vigastada?

"Tervise eest oled hästi hoolitsenud ning tunned end suurepäraselt," kuulutas esimene loetud horoskoop just neil päevil, kui köhisin nagu hobune.

Edasi kiskus veel reipamaks: "Praegu sobivad sulle tegevused, mis on seotud liikumise, energia ja osavusega. Võiksid proovida näiteks tantsimist. See paneb su keha ja meele mõnusalt proovile."

Ma igaks juhuks ei hakanud seda soovitust järgima – vaevalt köhida paukuv inimene teab mis efektne tantsujalg oleks.

Õhtulehe pakutud päevaversioon kinnitas: "Kui oled hooletu võid end kergesti vigastada või nihestada."

See vastas peaaegu tõele, sest treppidest jänkusammul alla kihutades ei puudunud palju, et oleksin lebanud lapiti maas kui kirjamark. Nihestust ei tulnud, aga märkimisväärne sinikas küll.

Ühel päeval pani eriti kõva põntsu Postimehe horoskoop: "Kuidas eraldada oluline ebaolulisest, kui kõike on nii palju? Kindlasti aitab see, kui tunned, mis sinuga haakub ja mis mitte."

Samal ajal kuulutas teine: "Sa ei pruugi inimestega eriti hästi haakuda!"

Tule taevas appi, nii hämaratele soovitustele pihta saamiseks peab ilmselt taskufilosoofia erikursustele minema. Seda enam, et haakumisejuttu pajatavad vähemalt Kaalude horoskoobid ülepäeviti. (Aigi Viira)

Veevalaja: keegi ei suuda murda mind!

Esmaspäevase Postimehe horoskoop tegi ärevaks: hoiatati võimaluse eest, et kellegi valik pöörab Veevalaja elu pea peale. Õnneks pakkus Õhtuleht varianti proovida luua uusi tutvusi mängulise tegevuse kaudu. Kõik läks hästi: kellegi valik minu elu ei pööranud ning kuna ma ei võtnud ette midagi mängulist, ei suurenenud ka tutvusringkond. Teisipäeval manitses Postimees virisemast. Õhtuleht aga ähvardas võimalusega, et seni selged suhted muutuvad ebamäärasemaks. Tegelikkus: päev oli nii tihe, et virisemiseks polnud aega; küll aga saab takkajärele targana tunnistada, et üks selge suhe võib muutuda ebamäärasemaks küll.

Kolmapäevane Postimees süstis optimismi ja lubas, et keegi ei suuda murda mind oma suva järgi. Pihtas-põhjas: nii ka sündis. Eesti Päevaleht hoiatas neljapäeval, et kuna on suur valearvestuste oht, pole riskantsed tehingud soovitavad. Järgisin soovitust: tipptehinguks jäi päevaprae ostmine. Takkajärele tuleb tunnistada, et ka selle investeeringu oleks võinud tegemata jätta. Õhtuleht soovitas reedel olla tähelepanelik – olla asjade kaotamise oht. Selge pilt! Samas viis meelerahu mõistukõne: "Avastad, et sa pole üldse selline, nagu arvasid. Teisel tasandil kohtad ehk kedagi, kes sunnib sind ennast uue pilguga vaatama." (Sander Silm)

Kaljukits: õpime midagi uut

Õhtulehe horoskoop soovitab esmaspäeval turgutada vaimu põneva raamatu või kunstilise filmiga, kuna alateadvus vajab sümboleid. Kui sinna alla käib ka ühtäkki tekkinud tungiv vajadus lugeda läbi mõnigi moeajakiri juba kuid kesk magamistoa põrandat kõrgunud kuhjast ja vaadata Youtube’ist tragikoomiliselt kehvi iluvideoid, siis tabab horoskoop naelapead. Tõsi, sümbolite asemel on nüüd alateadvuses kinni mõnigi ilu- ja moevidin, mille soetamine tundub vältimatu.

Eesti Päevaleht hoiatab mind teisipäeval plaanide tegemisest, kuna olukorrad võtavad uusi pöördeid. Tõesti, tõesti! Enne trenniminekut tegin poenimekirja, kuid pidin kaupluses otsa ringi pöörama, sest elukaaslane oli juba sisseostud sooritanud.

Naine24 horoskoop väidab kolmapäeval, et turvatunde puudumises pean süüdistama igapäevase rutiini puudumist. Imelik, et just täna – lugedes ühe oma kunagise kursaõe Facebooki sissekannet, et vabakutselise elu on nigel isegi Rootsis – tänasin mõttes oma peaaegu rutiinseid kella 9–17 tööpäevi ja igakuist palgapäeva. Elagu rutiin!

Delfi horoskoop kirjutab neljapäeval, et rahutus paneb mind tegutsema. Paanika, et taas kord olen moekülgedega lootusetult viimasele minutile jäänud päädib sellega, et saan küljed valmis rekordkiirusel ja üle pika aja nautida koos teiste normaalsel ajal töölt lahkunutega tipptunniummikus passimist.

Reedese Postimehe horoskoop lubab, et õpin täna midagi uut ja paneb sellega ka enam-vähem täppi. Sain lõpuks teada, et manuaalkäigukastiga auto ei vaju mäe peal olles tagasi ka juhul, kui jalga piduril ei hoia. (Eiris Teeveere)

Skorpion: sõnad lähevad suus sõlme ju iga päev

Esmaspäev: "Sulle pakub huvi vaid üks isik ja suunad oma tähelepanu talle" (Naine24).

Küsitletud 22 Vao külla kolinud varjupaigataotlejat ei kiirusta ennustust tõestama.

Teisipäev: "Sul kipuvad täna sõnad suus sõlme minema" (Õhtuleht).

Haa! Kõlab nagu iga kuramuse päev. Horoskoop soovitab logopeedi juurde minna?

Kolmapäev: "Suuremat rolli etendavad nüüd psühholoogilised ja varjatud momendid" (Delfi).

MIDA SEE TÄHENDAB? Lihtsalt mõnitav hoiatus? Ma ei saa kunagi teada, mis sel kolmapäeval tegelikult toimus!

Neljapäev: "Tahad rutiinist välja murda ja uut kogeda" (Naine24).

Filmisin koolitöö tarvis vana anatoomikumi remontimata ruume ja olin poole ööni instituudis – nii et mis rutiin?

Reede: "Praegu on sinu elus tähtsal kohal suhted koduse partneriga – olgu selleks siis kas abikaasa, lapsed või vanemad" (Õhtuleht).

Memmeka värk, aga mul ei ole vist kunagi hetke, kus suhted lähedastega ei oleks olulised. Kõige lähedasem hing on arvutiekraan, millest lahkusin täna vaid mõneks unetunniks. (Mattias Tammet)

Neitsi: suhted on ligadi-logadi küll, ei midagi iseäralikku

Naine24 esmaspäevane horoskoop on õige ses mõttes, et suhted on ligadi-logadi küll. Aga seda juba mitmendat päeva, nii et ei midagi uut. Ja oma kohta selles segadikus ma täna otsida ei viitsinud.

Teisipäevane Õhtuleht paneb täiesti mööda: enne uinumist võib tunnistada, et vastuoksa ennustusele oli mul kõik olemas, polnud mingeid soove, ihasid, kadedust ega armukadedust, ja ka kirglikke voodielamusi mitte.

Publiku horoskoop soovitab kesknädalal adekvaatselt hinnata, keda usaldada. Ajasin "Hamleti" ja "Romeo ja Julia" segamini. Enam ennast ei usalda.

Postimees arvab neljapäeval, et olen nüüd jõudnud selgusele, mida soovin. No ei ole! Õhtuleht pakub, et mind paelub hasart, risk ja nooruslikud inimesed. See on õige jutt!

Reedel soovitab kodulehe horoskoop puhata ja süüa pigem vähem. Puhata oleks olnud vaja küll, ning õnneks oligi isu pigem närb. Postimees hoiatab, et suhtes võib tekkida jahedusperiood. Ja mul oligi terve päev külm ning siis, kui ma sooja juurde tahtsin keerata, reageeris naaber väga külmalt, sest tal oli hoopis palav. (Anete Kruusmägi)

Kalad: kas und võib allhoovuseks nimetada?

Esmaspäev. Õhtuleht lubab: "Sind tõmbab müstiliste paikade ja sügavate neelukohtade poole. Allhoovused ja salapärased pöörised mõjuvad sulle erutavalt, mistõttu võid isegi ohutunde minetada. Aga su loomevõime on väga suur."

Tegelikkus: hommikul ärgata ei jaksa. Päev möödub aeg-ajalt laua taga tukastades. Kas und võib allhoovuseks nimetada?

Teisipäev. Kuna eilne möödus tukkudes, tuli täna rabada topelt. Kas seda tähendabki Delfi ennustus, et tunnen endas uut entusiasmi? Autoga mööda linna sõites on pea mõtteid nii täis, et sõidan ristmikule punase tulega. Pagan, Eesti Päevaleht ju hoiatas, et autoroolis unistamine võib lõppeda plekimõlkimisega. Õnneks läks teisiti.

Kolmapäev. Torumees jätab lubatud ajal tulemata ja see paneb nuputama, kas saan ehk ise loputuskastist voolava vee pidama. Nojah, eks Delfi ju hommikul manitsenud: võimalik, et hakkate täna huvi tundma senisest erinevate tegevusvaldkondade vastu. Huvist jääb aga väheks. Isegi heast sõnast ja julgustamisest ei piisa – nagu lubas Postimees.

Neljapäev. Delfi utsitab tegutsema, et päev raisku ei läheks. Postimees lubab vahesööstu koos lisanduva rahasummaga. Torman päeval siia-sinna, pangaarve püsib aga kasin, nagu enne palgapäeva ikka.

Reede. Postimees nendib murelikult, et mul pole veel hoogu sees. Vaba päeva puhul lähen Saadjärvele uisutama. Moodsad masinad mõõdavad mu tippkiiruseks 8,5 kilomeetrit tunnis. Kui see hoog pole, siis mis on? (Silja Paavle)

Jäär: kas tõesti pole ma rikkaks saamiseks valmis?

Esmaspäeval hoiatas Õhtuleht, et kosmogramm nõuab minult taktitunnet. Sõbraga vaieldes tunnetasin oma arust takti küll, aga ikka läksime tülli.

Teisipäeval manitses Delfi horoskoop, et oleks õigem aeg maha võtta. Ehk tõesti? Samas hingas kuklasse koolitöö tähtaeg, nii et ajast iseendale ei saanud juttugi olla.

Eesti Päevalehe tähetargad kirjutasid kolmapäeval, et ma peaks panema rõhku tööle, sest iga higipiisk saab vääriliselt tasutud. Siin võis isegi tõetera peituda, sest pärast pikki öid ja päevi raamatukogus sain ma just kolmapäeval koolitööga järjepeale ja akadeemilistel tarkadel lipsas üle huulte koguni kiidusõnu.

Neljapäeval lubas Postimees, et saan ratsa rikkaks. Täielik pettumus! Varandust ei tulnud kuskilt. Samas märgiti ka, et ma ei pruugi rikkaks saamiseks veel vaimselt valmis olla. Halloo! Selleks olen ma valmis juba sünnist saati.

Nagu enamasti, ei olnud ka reedeses horoskoobis midagi põrutavat. Ikka üks üldine jutt, mis võib täppi minna kõigi tähemärkide esindajatel. Postimehes väideti, et ma püüan olla seaduskuulekas. Noh, püüdsin siis, kuigi see on raske. (Geidi Raud)

Sõnn: hingesugulane kappaski kohale!

Portaal Naine24 teatab esmaspäeval, et tunnen järsku rõõmu oma vigade üle ja näen nüüd kõike. Õhtuleht lisab, et õhus on paljulubavad võnked. Päevaleht kutsub üles küsima, millesse usun ning Delfi soovitab olla tähelepanelik raha kulutamisel. Järeldus? Kui võngete ja vigade alla lugeda koosolekut, võib ju pakkuda, et horoskoop läks täppi; ent usu- ja rahaküsimused jäid tol päeval pigem soiku. Lõplik hinne: üks punkt viiest.

Teisipäeval lubab Naine24, et kuulen midagi ebatavalist, Õhtuleht manitseb muutma harjumusi ja mitte sööma eksootilisi toite. Delfi tuletab meelde peresuhete olulisust. Ebatavalist ei kuulnud, eksootilisi toite ei manustanud ja peresuhteid ei lahanud. Vist pidanuks vaatama mõnd teist tähemärki. Kolmapäeval tervitab kõikjalt filosoofiline horoskoop: vaata iseendasse, sest oled tugev; muudad vaatenurki ja unustad rutiini; lased lahti vanast ja soovid eksperimenteerida. Nõuanne iseendasse vaadata on ju täitsa normaalne. Neljapäev ja reede pidid mööduma töise tähe all, kuigi ettevaatlik tuli olla "salateaduste ja müstiliste teemadega". Rikkusin vist ohutuseeskirju, sest märkasin kahes kohas hobuseaasta horoskoope ja avasin need. Midagi hullu õnneks ei juhtunud. Reedel teatati muu hulgas, et kohale kappab hingesugulane. Selle võib täitunuks lugeda. (Marge Sillaots)

Kaksikud: vana asi uues kuues on hallitav juust?

Õhtulehe horoskoop lubas esmaspäeval, et välja võib ilmuda vana asi uues kuues. Avastasingi külmikust 200 grammi juustu, mis enne ei olnud hallitusjuust, ja vedelast superliimist oli saanud kivikõva känkar.

Teisipäeval ennustati kohtumist paljude uute ja vanade nägudega. Enamasti olid näod siiski vanad: kohvi müüs mulle kahest teenindajast eakam ja õhtul tuli äi külla.

Kolmapäeva kuulutas Õhtuleht keerulise tehnika ostmiseks ebasoodsaks, üldse ei olla läbisaamine materiaalse maailmaga kõige parem. Sulatõsi – mu kesklinnakodust läks elekter ära. Igaks juhuks matsin maha mõtte osta uus pardel.

Neljapäeval ütlesid neli horoskoobikirjutajat laias laastus üht ja sama – tulekul on s**t päev. Postimees kuulutas: "tee võib olla konarlik, kuid seda enam naudid edasiliikumist."

Kurja vandudes liikusin mööda konarlikku teed lonkava Volvoga töökotta. Õhtul sain arve ja täide läks Delfi horoskoop: tundsin tavalisest suuremat soovi inimesi aidata ja toetada.

Postimehe tähetargad teadsid reedel, et tegelen tervisliku toitumise küsimustega ja vaatan oma menüü kriitilise pilguga üle. Eksisid täiega! Hoopis naine vaatas mu menüü üle ja õhtul kella üheksast snäkki võtma hiilides sain pragada. (Teet Teder)

Vähk: loosiõnne polnud, aga kellegagi võitlema ka ei pidanud

Õhtulehe horoskoop üritab esmaspäeval selgeks teha, et juhtumas on midagi hullu, temaga on mestis ka Delfi. Õnneks veeres päev õite rahulikult, isegi koer ei haukunud, kui koju jõudsin.

Postimees teab teisipäeval rääkida, et olen muutunud ja mõistan nüüd end kaitsta. Tõsi! Sai lõpetatud suur ja pikaajaline projekt ning seega oluline etapp minu elus. Kuskil pakuti veel, et peaksin olema liikluses ettevaatlik. Selle iseenesest hea soovitusega on päevahoroskoopi lugev Vähk väga tuttav.

Kolmapäev: Postimees arvab, et ma ei muutu türanniks, vaid võitlen täie kindlusega. Aitäh! Delfi tähetargad lubavad õnne lotomängus. Loosiõnne polnud, aga kellegagi võitlema ka ei pidanud.

Naisteka horoskoop lubab neljapäeval ühekordset finantssüsti. Küllap tähendab see tuludeklaratsiooni maksutagastust. Mujal arvatakse jällegi, et peaksin armastuse avaldamisega ootama. Ootasin, ei tea, kas nüüd siis miskit paremaks ka muutub. Raha kontole ei laekunud.

Päikese ja Neptuuni suhe jutustab, et reede on intellektuaalselt viljakas päev: soovitatakse näiteks luuletada. Kirjatükk Wordi failis ei edenenud aga kuidagi. Delfi julgustab mõtlemiseks aega võtma, sest otsuseid ei tohi teha nüüd ja kohe. Mulle kui aeglase Vähi stereotüübile sobib see väga! (Marianne Ubaleht)

Lõvi: tšakrad jäid suletuks nagu Põhja-Korea piir

Esmaspäeval dotseerib koduväljaanne: "Küsimus kipub olema: kas olla või omada? Hea päev vajalike asjade ostuks." See pauk läks nüüd küll mööda! Koosolekutele kulus neli ja pool tundi, vahepealsetel nappidel hetkedel tuli tööd teha. Eksistentsiaalsed mõttematkad ei tulnud kõne allagi; hädavajalikest asjadest jäi koguni lõunane kotlet ostmata.

Õhtuleht soovitab teisipäeval olla valmis dispuudiks ja üllatavateks uudisteks. Ma olen ammu kahtlustanud, et päevahoroskoope kirjutab peatoimetaja. Ootamatu koosolek ja töökorralduslikud muutused ei jäänud igatahes tulemata.

"Võid kogemata valla päästa jututeema, mis rikub mõne inimese tuju. Oled hajameelne – asjade kaotamise oht!" tuututab Õhtuleht kolmapäeval.

Soovitused vähem klatšida ja rohkem oma rahakotil silma peal hoida on igati juhindumist väärt.

Neljapäevane horoskoop: "Võtmeküsimuseks on ehk see, mis toimus minevikus."

Kümnesse! Olime ammu leppinud sõbraga – kah Lõvi – kokku, et sel neljapäeval laekub ta külla, tehakse sauna ja õllega ei koonerdata. Varasel ennelõunal meenutasime telefonitsi jupp aega eelmiste saunatamiste finaale ja mõõtsime reedesse kuhjunud tööde virna. Sõber jäi koju, halud riita, õlu poodi.

"Päev soosib meditatiivset enesevaatlust," ajab Õhtuleht enne nädalavahetust silmad pahupidi.

Õnneks pole reedeti lehetalituses aega hirmu tunda ega mediteerida. Tšakrad jäid suletuks nagu Põhja-Korea piir. (Rainer Kerge)

Kuidas ma ühistujuhi horoskoobiga paika panin

Töötasin 1990ndate teises pooles Põlvamaa lehes Koit, mille nädalalõpulisa sisaldas ka horoskoopi. Selle saamiseks Koidu veergudele oli toona kaks võimalust: kas netist tõmmata või… mõelda ise välja. Mina valisin ikka teise tee: võtsin pudeli õlut ja veetsin järgmise nädala horoskoopi koostades lõbusa tunnikese.

Kord laekus talitusse võitlusvaimu täis vanaproua, kes süüdistas oma kortermaja ühistujuhti seitsmes surmapatus. Tegemist oli järjekordse olmedraamaga, kus mõlemal osapoolel jääb õigust ülegi ning ajaleht ei saa kuidagi aidata.

Mainisin ka prouale, et äkki on ta oma hinnangutes ühistujuhi suhtes ülekohtune. "Aga isegi aoleht kirjot, et tegemist on väga paha inimesega," kostis proua võidukalt ja kraamis rahakoti vahelt välja võidunud ajaleheväljalõike.

Avastasin ehmatusega, et tegemist oli ühega paljudest minu välja mõeldud horoskoopidest, kus kirjas umbes midagi sellist, et olge Kaaludega ettevaatlikud, kuna nad võivad olla väga salakavalad.

Minu kokkuluuletatud horoskoobist piisas õnnetu ühistujuhi lahterdamiseks aegade lõpuni. (Sander Silm)