ISA JA POEG: Parim lavastaja Madis Kalmet sai auhinna kätte Linnateatris töötava poja Henriku käest. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
28. märts 2014, 07:00

Parimale lavastajale andis auhinna üle poeg

"Mul on hea meel, et me elame riigis, kus iga päev antakse teatrites 16 etendust, kus igal nädalal esietendub neli uut lavastust ning kus aastas leiab aset üks teatrikülastus iga eestlase kohta," tervitas eile õhtul Linnateatrisse teatri aastaauhindade jagamisele kogunenud pidulisi esimesena direktor Raivo Põldmaa.

"Mul on hea meel, et elame maal, kus iga päev külastab teatreid 3000 inimest."

Viimati tähistati teatripäeva Linnateatris nii pidulikult 15 aastat tagasi, kui selle maja rahvas 1999. aastal külalisi võõrustas. Ligi kolmetunnist šõud, millist pole teatripäevadest juba ammu meenutada, vaatas teatris ligi 800 külalist. Televaatajad nägid sellest vaid teist poolt.

"Küllap selle auhinna tähenduse paneb paika aeg ja et selle ulatas mulle mu enda poeg, siis sellegi hetke olulisusele annab vastuse aeg," ütles vahetult pärast piduliku tseremoonia lõppu parima lavastaja tiitli pälvinud Madis Kalmet, kellele andis Ivo Lille kujundatud klaassilma üle Linnateatris töötav poeg Henrik.

"Et aasta lavastaja tiitlit pole ma kunagi varem saanud, siis ainuüksi see paneb põlved värisema. Sest see näitab, et latti allapoole ei tohi enam lasta, et nüüd on see latt viimaste hooaegadega juba päris kõrgele aetud ja et see ongi see kohustus. Aga selle kõige taga on ennekõike töö," ütles Madis Kalmet.

Parima naisnäitleja tiitliga pärjatud Kersti Heinloo märkis, et ta on selles kategoorias olnud küll nominent, aga parima naisnäitleja tiitel, mis seni saamata, on ju iga näitleja unistus. "Seda enam, et meil on ju nii palju häid näitlejaid. Aga "Preili Julie" oli mulle endale juba nii tähtis! Tore, kui see ka teistele korda läks."

Ants Lauteri auhinna pälvinud Indrek Ojari tänas tunnustust laval vastu võttes muu hulgas samuti oma poega. "Ma ütlesin seda väga siiralt, sest ta on mind väga palju inspireerinud ja mulle minu tegemistes toeks olnud. Näitleja õpib ju kõigest, mis teda ümbritseb ja see, mis teda kõige rohkem ümbritseb, mõjutab teda kõige enam. Aksel on minu tööd väga positiivselt ja väga palju mõjutanud," ütles Indrek Ojari.

Pärast tseremooniat ja teatriauhindade üleandmist võtsid taktikepi üle Vaiko Eplik ja ansambel Eliit, kes rahvast südaööni tantsitas.

Auhindu jagati 21 kategoorias ja auhindade üleandmistseremoonia toimus Tallinna Linnateatri kolmel laval (väikeses saalis, taeva- ja põrgulaval). Lavastusmeeskonda kuulusid Veiko Tubin, Diana Leesalu, Paavo Piik, Elmo Nüganen ja Maiken Schmidt.

Kaua aga pidu garderoobides kestis, teavad rääkida vaid Linnateatri näitlejad.

Teatri aastaauhindade laureaadid

Aastaauhindade laureaadid said need 2013. aasta loomingu eest. Auhindade väljaandja on Eesti Teatriliit, rahastajad Eesti Kultuurkapital ja kultuuriministeerium. Järgnevalt on ära toodud valik neist. Kõigist auhindadest saab lugede meie online-väljaandes www.ohutuleht.ee

Aasta lavastus

"Tannhäuser" (Rahvusooper Estonia). Lavastaja Daniel Slater, kunstnik Leslie Travers, dirigendid Vello Pähn, Jüri Alperten, Mihhail Gerts.

Sõnalavastused

Lavastaja auhind

Madis Kalmet – lavastused "Titanicu orkester" (MTÜ R.A.A.A.M.), "Leegionärid" (Rakvere Teater), "Kassirabal" (Tallinna Linnateater).

Kunstniku auhind

Ene-Liis Semper – kujundus lavastustele "Ilona. Rosetta. Sue", "Enesetapja", "Iga eht südamelöök" (Teater NO99).

Naispeaosa auhind

Kersti Heinloo – preili Julie lavastuses "Preili Julie" (MTÜ Kell Kümme).

Meespeaosa auhind

Peeter Jürgens – vanaisa lavastuses "Vanad ja noored" (Ugala Teater).

Naiskõrvalosa auhind

Marika Vaarik – osatäitmised lavastustes "Ilona. Rosetta. Sue", "Iga eht südamelöök" (Teater NO99).

Meeskõrvalosa auhind

Meelis Rämmeld – Tuvi lavastuses "Sajand", Nikolai Ogarjov lavastuses "Utoopia rannik. III osa. Kaldale heidetud" (Ugala Teater).

Sõnalavastuste muusika auhinnad

Veiko Tubin – originaalmuusika ja muusikaline kujundus lavastustele "Kolm vihmast päeva" ja "Offline" (Tallinna Linnateater). Urmas Lattikas – originaalmuusika lavastusele "Kollaborandid" (Eesti Draamateater).

Muusika-, balleti- ja tantsulavastused

Muusikalavastuste auhinnad

Mati Turi – Tannhäuseri tegelaskuju kõrgetasemelise vokaalse teostuse eest Richard Wagneri ooperis "Tannhäuser" (Rahvusooper Estonia). Vanemuise teatri lavastusmeeskond, orkester ja trupp – Pjotr Tšaikovski ooperi "Jevgeni Onegin" kunstiliselt nauditava tulemuse eest.

Balletilavastuste auhind

Hayley Blackburn – nimiosa balletis "Raimonda", Belle, lavastuses "Kaunitar ja koletis" (Teater Vanemuine).

Tantsulavastuste auhind

Kristjan Rohioja "Electronic City" – suurepärane töö esitajate Maiken Schmidti ja Ago Sootsiga, kes suutsid detailid suureks tantsida (VAT Teater).