VABADUSE EEST: Pussy Rioti liige Maria Aljohhina rääkis usutluses Indrek Treufeldtile, et ta ei unista Venemaa tulevikust, vaid soovib seda kujundada lootuses, et sellest saab vaba ja demokraatlik riik. Foto: Ülo Josing (ERR)
Inimesed
28. märts 2014, 07:00

Pussy Riot Tallinnas: Venemaal on käimas okupatsioon! (10)

Pussy Rioti liige Maria Aljohhina (25) rääkis ETV saates "Kahekõne", et Venemaa võimas propagandamasin kallab poriga üle kõik inimesed, kes astuvad valitseva režiimi vastu, ja teeb neist rahva-vaenlased. "See ei ole enam sõda, vaid okupatsioon!"

Venemaal on peaaegu kõik objektiivsed sõltumatud meediaväljaanded kinni pandud ja opositsioonilt on võetud hääl, selgitas punkpalve korraldamise pärast vangis istunud, avalikult peksa saanud ja alandatud Aljohhina. Ta lisas, et kui Eesti ei taha, et siin tekiksid omakaitseväed, nagu see juhtus Ukrainas, peab Putini vastu võitlema – isegi siis, kui see tundub mõttetuna. "Pole ühtegi garantiid, et ta järgmisena teie riigi poole ei vaata."

Kolmapäeval Euroopast lennukiga Tallinna saabunud Nadežda Tolokonnikova ja Maria Aljohhina käisid justiitsministeeriumi pressiesindaja sõnul eile ka Viru vanglas, kus neile korraldati ekskursioon. Teatavasti olid neiud pärast vabadusse pääsemist teatanud, et nad hakkavad võitlema vangide õiguste eest, ja asutasid oma inimõigusteorganisatsiooni Zona Prava.

"Tallinn Music Weeki" korraldajad loodavad, et bändi kutsumine Tallinna ei tee festivalile halba. Ent teravat kriitikat on juba kuulda olnud. Eesti režissöör Aljona Suržikova rääkis eile ERRi venekeelsele portaalile, et Pussy Rioti tulek Eestisse on sama hea kui sülitamine Eesti rahva pihta, ning ta on veendunud, et see lõhestab eestlasi ja venelasi.