TAVALISELT VARJUS: Lauri Liivakut (vasakul) laval ei näe. Ometi võib tema osa olla Bonzo arvates suuremgi, kui pealtnäha paistab – Lauri käes on helinupud. Foto: Arno Saar
Inimesed
28. märts 2014, 07:00

Kes on Kõrsikute neljas liige?

Eestlaste üks viimase aja lemmikuid noppis eile kaks Eesti kuldplaati.

Eesti publik on juba harjunud, et meie raskekaalu lembebänd Kõrsikud laulab puhtast armastusest ja ülevatest tunnetest kolmekesi. Tegelikult on kõrsikuid hoopis neli. Lauri Liivak küll laval ei käi, tema hoiab end varju. Aga bändi kõnemehe Bonzo arvates võib tema osa olla suuremgi, kui pealtnäha paistab – Lauri käes on helinupud.

Eile jagati Kadrioru lossi kunstipoolel tänavusi Eesti kuldplaate ja kaks neist – aasta ansambli ja aasta albumi oma – läksid Kõrsikutele, lisaks veel Apollo kaupluseketi edukaima artisti eriauhind. Seal sai siis näha ka Lauri Liivakut.

Üks, millega Kõrsikud kindlasti silma paistavad, on meeste kaalukus. Ses mõttes jääb Lauri kolleegidele alla ja alati, kui jutt sellele läheb, algab tema kesise kaalu kallal aasimine. Kadrioru lossist leitud mehemürakas sarnaneb küll kõige vähem pilpapoisiga, aga ülejäänud kõrsikutest on Lauril siiski eluskaalu üks suurusjärk vähem.

Kas on kerge olla kõrsik? Aus ja väga täpselt vormistatud vastus: "Jaa! Väga kerge. Õigupoolest ei ole selles mingit raskust. Umbes sama kerge kui olla noor."

Kas Kõrsikute kõige ilusam lugu on Lauri arust juba sündinud? "Ilmselt mitte. Ehk järgmisel plaadil. See tuleb õige kindlasti. Kiiremini, kui inimesed oodata oskavad," arvab helimees.

Bonzo ei tunne muide oma tutvusringkonnas ainsatki inimest, kellele Kõrsikud ei meeldiks. Või kes seda otse oleks ütlema tulnud. "Eks igasugustesse kommentaariumidesse satub igasuguseid inimesi. Aga nendest peab lihtsalt vaimult suurem olema," räägib suur mees, kes igasuguseid netihüüatusi tavaliselt kunagi ei loe.

Facebookis on Kõrsikutel 789 like’i ehk meeldimismärget. Nagu vähevõitu ülemaalise armastuse tarvis? "Ei tea, kust need numbrid võetud on. Minu arvates peaks meil netis poolehoidjaid olema kaugelt üle 3000. Seda numbrit usun kindlasti rohkem."

Kes praegu Kõrsikutega sõprust tahab sõlmida, astub väga ebakindlal pinnal: ajagraafik on täis viieminutise tihedusega. "Aga see on kui kihutav rong, mis peagi auru välja laseb. Ja siis algab taas rahuaeg ise, kui on hetki kõikide asjade tegemiseks. Praegune rappimine on muutunud meile tegelikult loomuvastaseks. Õnneks on kogu olukord kindla kontrolli all," hingeldab Bonzo ühe käega telefoni hoides ja teisega bändi kola vedades.

Õnneks on Kõrsikutel nina all töö, mis kõiki suurte meeste hinge liigutab – algamas on ühisprojekt Rakvere teatriga, mis lubab paraja hunniku etendusi juba selleks kevadeks ja jätkub lausa sügisaega välja.

"Kuldne plaat 2014" auhinnad

Aasta raadiohitt: "Meil on aega veel" – Põhja-Tallinn

Aasta uustulnuk:Silver Sepp

Aasta plaadifirma: Hitivabrik

Aasta autor: Sven Lõhmus

Aasta esitaja: Margus Kappel

Aasta artist internetis: Grete Paia

Aasta naisartist: Birgit Õigemeel

Aasta meesartist: Toivo Asmer

Aasta ansambel: Kõrsikud

Aasta album: "Sinu südames" – Kõrsikud

Panus Eesti popmuusikasse: Marju Länik

Eriauhinnad

• Records 2000 eriauhind aasta artist – Suveniir

• Apollo edukaim artist – Kõrsikud

• Laseringi eriauhind – Ewert and the Two Dragons, "Mustmiljon seller"