Elephants From Neptune’i saab Tallinn Music Weekil uudistada laupäeval kell 22 Rock Cafes. Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
28. märts 2014, 00:00

Kes meie muusikutest võiks maailmas läbi lüüa? (7)

Laupäevani kestva muusikaürituse Tallinn Music Week üks peaeesmärke on tutvustada Eesti muusikat kodupublikule ja külla kutsutud välismuusikatööstuse esindajatele.

Miks ei võiks just tänu sellele festivalile mõni Eesti muusik tuule tiibadesse saada ning asuda maailma vallutama? Linnaleht uuris reklaamimehest muusikaeksperdilt Olav Osolinilt ning laulja Tuuli Vellingult, kui tõenäoline võiks maailmas läbilöömine olla.

Osolini sõnul on kõrvalseisjal väga raske läbilööki ennustada: „Selleks on vaja hinnata lisaks nendele lugudele, mida esineja on helikandjal ilmutanud, tema iseloomu, motivatsiooni, töötahet, mänedžmenti, rahvusvahelisi kontakte ja palju muud, mis on läbilöögiks vajalik, kuid enamasti lihtsa muusikasõbra pilgu eest varju jääb. Lisaks kipuvad läbilöögid tulema tihtipeale sealt, kus neid ei oodata, sest hea talendiotsija nuusib välja esineja, kes talle hetkel värske tundub, aga meie ei pruugi seda värskust artisti kodumaal tunnetada. Nii et ma parem ei hakka ennustama, nagunii ei lähe pihta.”

Tuuli Velling on samuti veendunud, et tänapäeval sõltub väga palju taustajõududest. „Aga usun, et näiteks Kadri Voorand ja Iiris on need, kelles on piisavalt isikupära, et jätkuvalt tähelepanu pälvida. Edu sõltub ka sellest, kui palju on muusiku looming seotud eesti keele ja eestlaslikkusega, seepärast jätsin välja näiteks Vaiko Epliku. Paljudel on potentsiaali, aga edu maailmas eeldaks neilt enda tuuma pakendamist mingisse teise kesta ja võlu võib kaduda,” mõtiskleb Velling.

Sarnaselt Vellinguga on ka Jazzkaare korraldaja Anne Erm Linnalehele rääkinud, et džässmuusikutest võiks maailmas läbi lüüa Voorand. „Kadri on improviseerijana paljudest tugevam ja lisaks väga originaalne,” on Erm öelnud. Tema hinnangul võiks aga džässmuusikutest piiri taga silma jääda veel pianist Joel-Rasmus Remmel ning heliloojad-muusikud Kirke Karja ja Mingo Rajandi.

Viimase aasta suurim muusikaelamus on Tuuli Vellingu jaoks Dhafer Youssefi plaat „Birds Requiem”, kus mängib ka pianist Kristjan Randalu. Ermi sõnul võib tegelikult öelda, et Randalu ongi juba oma nišis läbi löönud. Selles veendumiseks on kõige lihtsam vaadata tema kontsertide kava. 

--------------------------------

Osolini TMW kava

Olav Osolini sõnul on seekordsel Tallinn Music Weekil kuulamist ja uudistamist rohkem kui küll. „Kui hakkasin kava vaatama, siis valisin välja sellised lemmikud kui Elephants From Neptune, Kali Briis, Vaiko Eplik & Eliit, Cash Tomi, Sybil Vane, Odd Hugo, Facelift Deer, Frankie Animal, Karl-Erik Taukar ja Würffel. Viimaselt olen kuulnud vaid üht laulu, kuid see oli ka väga lahe lugu, mis huvi tekitas. Tuleb väga kirev nädalalõpp, see on igatahes selge!” on Osolin veendunud. 

-------------------------------

Linnalavad selgi aastal

*Tallinn Music Weeki korraldajad pakuvad ka tänavu tasuliste kontsertide kõrval erilistes kohtades toimuvaid tasuta nn linnalava kontserte.

*Nii saab näiteks reedel kell 17 kuulata plaadipoes Terminal (Ahtri 6A) Maria Fausti. Jaani seegis esineb reedel kell 17.30 ST Cheatersburg. Laupäeval kell 13.45 astub Viru keskuses üles Curly Strings ja kell 15 Marten Kuningas.

*Linnalava kontsertide ja kogu festivali kava leiab lehelt www.tmw.ee.