Foto: MATI HIIS
Inimesed
27. märts 2014, 07:00

Hirvo Surva: Erkki-Sven Tüüri "Taandujad" kõlab laulupeol kindlasti! (8)

Hoolimata sellest, et Erkki-Sven Tüür palus oma loo "Taandujad" laulupeo kavast välja võtta, kõlab see suvel Lauluväljakul ikkagi, kinnitas eile Õhtulehele laulupeo kunstiline juht Hirvo Surva.

Lugu "Taandujad", mille Erkki-Sven Tüür luuletaja Peep Ilmeti tekstile spetsiaalselt tänavusuviseks laulupeoks kirjutas, on tekitanud enneolematu olukorra: helilooja tegi eile ootamatu avalduse, et see laul laulupeo repertuaarist välja võetaks. Oma soovi põhjendas Tüür neli kuud enne ­XXVI laulupeo algust puhkenud poleemika ja sõnasõjaga meedias, mis sai alguse vabariigi presidendi välisnõuniku Margus Laidre arvamusloost "Taandujad" 22. märtsi Postimehes. Selles kirjutas suursaadik muu hulgas: "Mind (tabas) halva naljana ­uudis, et 2014. aasta üldlaulupeol kõlab ühendkooride esituses Erkki-Sven Tüüri muusikal ja Peep Ilmeti sõnadel põhinev pala "Taandujad". See algab ridadega: "Me taandume tuhandeid aastaid, veel otsata pikk on too taandumistee." Mõned read allpool küsib Laidre: "Kas selline on meie enesepilt anno Domini 2014, mis tahab südamest väljahüüdmist lausa laulukaare alt? Enam kui 20 aastat pärast iseseisvuse taastamist me ikka veel taandume? Kuhu ja kelle eest?"

Paar päeva hiljem, 25. märtsil esines sealsamas Postimehes kirjanik Peep Ilmet vastulausega, mainides muu hulgas, et Laidre on tema luuletust vääriti tõlgendanud. "Luule võimalused ja väärtused peituvad sümbolite ehk keele sõnade mitmetähenduslikkuses, mis võimaldab seostada esmapilgul seostamatuid asju," märkis Ilmet.

Selle poolt, et laul ikkagi jääks eeloleva laulupeo repertuaari, võttis eile Postimehes sõna ka koorilaulja Mikk Sarv, kes Peep Ilmeti teksti võimaliku vääritimõistmise kõrval toob välja veel ühe tahu, mis selle loo ümber sotsiaalmeedias on poleemikat tekitanud ja mis puudutab puhtalt laulu helikeelt, selle nõudlikkust, mis võib mõnelegi koorile laulukaare alla pääsemisel komistuskiviks saada. Samas toonitab Sarv, et just püsima jäämine kõige hullemateski oludes on Peep Ilmeti ja Erkki-Sven Tüüri laulu sõnum.

Peale Tüüri tegi eile avalikkusele pöördumise ka TÜ kammerkoor, kelle president Indrek Mustimets kirjutas muu hulgas: "Kommentaarid, anonüümsed arvajad ega ka saamatud (ka arusaamatud) lauljad ei saa ega tohi dikteerida laulupeorepertuaari. See laul peab olema selle aasta laulupeol ja selle laulu eemale jäämine oleks meie kõigi esimene taandumine."

Erkki-Sven Tüüri pöördumine: mina taandan ennast sellest mittemeloodilisest mudamaadlusest

Armas eesti laulurahvas! Tahan kõigilt teilt, kes te tunnete sügavat protesti minu poolt viisistatud Peep Ilmeti suurepärase luuletuse "Taandujad" laulmise vastu, paluda andeks kõigi tekitatud ebameeldivuste pärast. Täiesti tõsiselt! Head inimesed, see on kõigest üks laul. Ma olen kogu hingest selle vastu, et laulupeo eel kasvaks sõnasõda ja halbade emotsioonide hulk ühe minu kirjutatud laulu tõttu.

Tahaksin hüüda: jätkem ta siis välja selle peo kavast, küll ta leiab oma tee nende kooride kontserdikavadesse, kes seda laulda tahavad ja kellele selles tekstis peituva sõnumi poeetiline keel on mõistetav ja vastuvõetav! Mulle on täielikult mitteaktsepteeritav olukord, kus minu loodut tuleb kellelgi esitada vastu tahtmist. Kus siis veel mujal kui mitte laulukaare all on üksmeel see iseenesestmõistetav eeldus.

Ma ei hakka siinkohal pikemalt lahti seletama, miks mu arust Peep Ilmeti luuletus on vägev; mu viga seisneb ilmselgelt selles, et ma ei arvestanud asjaoluga – laulupeo laulu tekst peab ennast väga üheselt ja lihtsalt avama, olema pigem plakatlikult positiivne kui sümbolistlikult hämar. Olgu vaid öeldud, et otsisin teksti, mis oleks kargelt ja omapäraselt rahvuslik ja mis pühitseks eesti keele kestmist.

Ei saa ka jätta lisamata üht asjassepuutuvat märkust: seekordse laulupeo teema on puudutuse aeg – eeldagem siis tõesti korraks, et kui "taandumine" on siinkohal paljudele käsiteldav üheselt "vähenemise" või "taganemisega" –, siis laskem ennast puudutada hetkeks ka küsimusest: mida saame meie teha, et meie rahvas EI väheneks arvuliselt? Mida saame meie teha, et kõigil lastel oleks siin Eestis hea elada ja et neid sünniks rohkem?

Mitte nende küsimuste esitamiseks ei kirjutanud ma seda lugu, aga nüüd, kus mulle vastavate ajakirjanduses ilmunud tekstide kommentaarides inkrimineeritakse soigu ja hädaldamist, leian ma, et pigem on sellest vaatenurgast lähtudes tegemist vastutustundlike küsimustega, mis peaksid meid tulevastele põlvkondadele mõeldes puudutama ja sütitama soovi viljakamalt tegutseda.

Aga see selleks. Olgu selle avaldusega kõigile teada antud, et "Taandujatega" ei soovinud ma mitte mingil moel vähemvõimekatele kooridele "käru keerata", nagu on olnud siit-sealt foorumitest lugeda. Ja mitte mingil moel ei ole ma soovinud külvata masendusmeeleolusid. Seega palun neid, kes laulupeo kava eest vastutavad, jätta see laul välja. Mina taandan ennast sellest mittemeloodilisest mudamaadlusest.