NAUDIB RAHULIKKU ELU: Mitmete poliitikute nõunikuna leiba teeninud ja ETV saate «Mõistlik või mõttetu» endine saatejuht Lisette Kampus on viimasel ajal avalikkuse eest tagasi tõmbunud: «Tegelen ühe oma asjaga, aga täpselt on veel vara rääkida. Praegu naudin vallalise naise rahulikku elu Kalamajas koos oma koeraga – Iiri setteriga, kelle hüüdnimi on Kass.» Foto: Enda Pärisma
Inimesed
27. märts 2014, 07:00

Lisette Kampus: "Tulge kapist välja, nii on mõnusam, ägedam ja kergem elada!" (197)

"Olen 12 aastat selle peale mõelnud, miks on Eestis nii vähe neid inimesi, kes julgevad kapist välja tulla. Kui ma hakkasin nendel teemadel avalikult rääkima, olin veel teismeline, nüüd saan varsti 30 ja olukord pole üldse muutunud! Arengut ei ole märgata, paigalseis jätkub," ei mõista Eesti tuntuim geiaktivist Lisette Kampus, miks inimesed nii kiivalt oma seksuaalorientatsiooni varjavad.

"Mina rääkisin oma lähedastele sellest, et olen gei, juba keskkooli ajal. See ei olnud selline kapist välja tulemine, et isa-ema, ma olen nüüd lesbi. See läks kuidagi sujuvalt ja tuli iseenesest ilmsiks. Pärast seda, kui pere teadis kõigest, tekkis vabastav tunne. Ma sain aru, et see oli õige samm. Ma tundsin, et see on ainuõige otsus!" meenutab Lisette aega, kui ta langetas otsuse oma intiimelust rääkida. "Minu elu läks pärast seda, kui ma tunnistasin, et olen lesbi, ainult paremuse poole, elukvaliteet muutus! Tulge kapist välja, nii on mõnusam, ägedam ja kergem elada!" julgustab Lisette inimesi oma eraelust avalikult rääkima.

Pere oli suureks toeks

Lisette sõnul ei olnud tal kapist väljatulemise ajal Eestist ühtegi eeskuju ning tal oli tunne, et temasuguseid ei olegi rohkem. "Mäletan aega, kui ma noorpõlves arvasin, et olen siin maailmas üksinda selline teistsugune, seni kuni nägin ühe seltskonnaajakirja veerul tuntud USA telesaatejuhti ja näitlejat Ellen DeGeneres`i (avalikustas, et on lesbi 1997. aastal – toim) teisel naisel käest kinni hoidmas. See innustaski mind kapist välja tulema ja andis tuge. Ma sain aru, et ma ei ole üksi. Ma usun, et paljud Eestis tuntud inimesed, kes on geid, võiksid ebakindlatele noortele eeskujuks olla. Tulge kapist välja, teiega ei juhtu midagi halba!" on Lisette veendunud.

"Minu jaoks on pere see koht, kus asjadest rääkida. Nii ema ja isa kui ka vend toetasid mind igati ja ma teadsin alati, et pere on minu seljataga. Minu lähedased ei saanud mingit šokki ka siis, kui ma viisin geiteema oma koduseinte vahelt välja ja hakkasin sellest avalikult meedia vahendusel rääkima. Ka minu tutvus- ja sõpruskond võttis seda rahulikult, sest nad tundsid mind piisavalt hästi, et teada: ma ei salga oma seisukohti maha. Kui ma arvan, et tegemist on õige asjaga, siis ma seisan selle eest!" jääb Lisette igas olukorras iseendale kindlaks.

Lisette arvates oli ligi kümme aastat tagasi homoteemadel avalikult rääkimine keerulisem kui praegu, sest oma jälje jättis nõukogude aja negatiivne retoorika. Endise telesaatejuhi sõnul raskendab tänapäeval kapist väljatulemist mingil määral ka riigikord: "Demokraatliku ühiskonna eelduseks on see, et inimestele luuakse selline ühiskond, kus nad saaksid rahulikult elada. Aga tundub, et meie mentaliteet on ikka veel pigem idaeuroopalik kui skandinaavialik," arvab Lisette, et meie ühiskond ei ole veel piisavalt arenenud.

Kas kapist väljatulemine tõi kaasa halvasti ütlemisi? "Olen pärast seda sallimatuse vastu immuunseks muutunud," usub Lisette. "Ütleme nii, et näkku pole mulle midagi halvasti üteldud, kuid olen tähele pannud, et inimesed valivad teemasid, kui on minuga ühes seltskonnas," toob Lisette näite.

"Kunagi ammu, ligi kümme aastat tagasi, oli minu elus üks naljakas seik. Ma ei mäleta enam täpselt, mis raadiosaade see oli ja kes oli minu oponent geiteemal rääkides, kuid saate lõpus küsis see inimene minu käest: "Miks, sina, nii ilus tüdruk, nende pedede eest seisad?!" See oli halekoomiline hetk, kus ma selgitasin inimesele viisakalt, et olen üks neist," naerab Lisette.

Pooldab homoabielusid

Tema sõnul valitsesid siis veel stereotüübid, et lesbi on kindlasti mehelik ja kole naine ning seksuaalvähemuste eest seisavad üksnes geid. "Tänapäeval on nii, et homode ja lesbide kaitseks astub välja ka tavaline inimene ja selles ei ole midagi imelikku," selgitab Lisette. "Ma ei kahetse aastaid tagasi tehtud otsust tunnistada, et mulle meeldivad naised, ka praegu. Need inimesed, kes on juba kapist välja tulnud, saavad väga hästi aru, mida ma läbi elasin ja missugused positiivsed tagajärjed aususel on," ergutab Lisette geisid julged olema.

Loomulikult pooldab Lisette ka homoabielusid. "Ma ei näe põhjust, miks abielu on vaid heteroinimeste privileeg. Igal inimesel on õigus perekonnale, olenemata sellest, missugune on tema seksuaalne orientatsioon. Enamikul minu sõpradest on pere ja lapsed. Nähes seda, kui õnnelikku ja täisväärtuslikku elu nad elavad, tekib küsimus, miks meie, geid, ei saa samasugust elu elada? Mina olen selle poolt, et seksuaalvähemustel oleks õigus ka lapsi adopteerida."

Kes veel on kapist välja tulnud?

Kui välismaal tulevad avaliku elu tegelased üksteise järel kapist välja ehk tunnistavad kogu maailmale, et nad on geid, siis Eestis piisab nende julgete, kes ei hoia oma seksuaalorientatsiooni saladuses, ülelugemiseks kahe käe näppudest.

Marko Reikop

ETV legendaarne telesaatejuht Marko Reikop, kes juhib viimastel aastatel saadet "Ringvaade", avameelitses ajalehele LP antud pikas intervjuus, et on gei, kuigi ei taha seda kõva häälega igal pool kuulutada. "Ma ei varja seda, aga ma ka ei uhkusta sellega. Hoian tagasihoidlikku joont," jäi Reikop delikaatsel teemal rääkides napisõnaliseks.

Ago Press

"Eestlastest on minu arvates 50% kapis, muulastest ligi 70%," arvab geiaktivist Ago Press. Noormees usub, et kui rohkem inimesi kapist välja tuleks, saaks ühiskond lõpuks aru, et tegu on samasuguste täisväärtuslike inimestega.

Mart Sander

Telesaatejuht, laulja ja kunstnik Mart Sander rääkis Soome väljaandele Iltamakasiini, et on biseksuaalne. Sanderi sõnul on tal olnud kaks pikemat, umbes pooleaastast suhet – üks mehe ja teine naisega. "Olen alati elanud üksi, sest olen ainus laps ja sellega harjunud," selgitas ta, miks tal pikemaid suhteid napib.

Sander rääkis aastate eest Õhtulehele antud kommentaaris avameelselt, et tal ei ole midagi ka selle vastu, et otsida partnereid interneti seksiportaalides. "Igal juhul on see [netitutvus] muretum, kiirem ja odavam, kui samal eesmärgil mööda ööklubisid lantida," oli Sander otsekohene.

Madis Räästas

Tõsielusarjast "Baar" tuntust kogunud ja geiklubis Angel baarimehe ametit pidanud Madis Räästas ei ole kunagi saladuses hoidnud, et on gei. Enamgi veel: ta on osa võtnud Filipiinidel peetud iludusvõistlusest "Mr Gay World", kust ta tõi koju

Mr Gay Congeniality ehk kõige sõbralikuma geimehe tiitli.

Madle Saluveer

Geiaktivist ja seksuaalvähemuste festivali üks korraldajatest Madle Saluveer pole kunagi varjanud, et on gei, ehkki ta mõistab, et sallivuse ideaalpildini on Eestis veel pikk tee. "Ükskord pidin šoki saama, kui koju minnes kuulsin meie kortermaja hoovis, kuidas viie-kuueaastased lapsed mängisid pedekulli – kes löödi kulliks, see oli pede. No uskumatu!" rääkis Madle mõned aastat tagasi Naistelehele antud intervjuus.

Arnold Oksmaa

Soome kolinud laulja Arnold Oksmaa pole samuti oma geilembust varjanud ning on avalikult rääkinud, et on maganud lausa kahe mehega korraga. Oksmaa on tunnistanud ka seda, et tema voodipartneriteks on olnud mitu Eesti tuntud härrasmeest.