«Eks see nii­moodi ongi, et korraldad just täpselt sellise festivali, kus sa ise tahaksid käia. Ma unistaks, et ma saaks ise sellele festivalile külalisena minna,» tunnistas «Tallinn Music Weeki» korraldaja Helen Sildna eile festivali avamisel. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
27. märts 2014, 07:00

Helen Sildna korraldas festivali, kuhu ise tahaks minna (2)

"Alati, kui see festival saab läbi, on mul kurblik tunne ja mõtlen, et keegi võiks nüüd sellesama festivali mulle korraldada. Nii hea meelega lihtsalt võtaks selle festivali passi ja käiks ühest kohast teise," tunnistab "Tallinn Music Weeki" korraldaja Helen Sildna.

Tänasest laupäeva hilisööni kestev festival toob kuulajani väga palju tasuta ja tasulisi välis- ning eestimaiste artistide kontserte. Festivalil toimub konverents, avatud on pop-up restoran ning saab kuulata muusikatööstusega seotud inimeste lugusid. "Tundub, et viimasel ajal on inimestel huvi uue info järele. Teemasid on hästi erinevaid, näiteks produtsendid näitavad reaalajas, kuidas sünnib uus lugu, või siis legendaarsed muusikakorraldajad räägivad, kuidas oli 90ndatel kontserdituuri korraldada," räägib Sildna muusikateemalisest vestlustest.

Iga aastaga läheb festival veidi rahvusvahelisemaks. Välisbändide huvi ürituse vastu on suur. Soomest saadi lausa 100 taotlust, millest välja valiti 19. Peale selle on kohale sõitnud bände Lätist, Leedust ja Taanist. Eksootilisematest riikidest on esindatud Iraan ja Gruusia.

Tegemist on showcase ehk talendifestivaliga, mis pakub uutele bändidele võimalust end näidata. Üks tuntumaid taolises formaadis tehtud festivale on "Eurosonic" Hollandis. Üheks "Tallinn Music Weeki" otsesemaks eeskujuks on Soomes peetav "Lost in Music", mis samuti ühendab festivali ning muusikatööstuse konverentsi. Tallinna festival on oma Soome eelkäijast nüüdseks isegi suuremaks kasvanud. "Nemad on jäänud väga muusikatööstuse põhiseks, me oleme rohkem mõelnud, kuidas see oleks tore ja huvitav lihtsalt muusikasõpradele," räägib Sildna. Festivali eesmärgiks peab Sildna seda, et igaüks leiaks midagi uut – nii need, kes iga päev muusikaga ei tegele, kui ka sügavalt muusikasse kiindunud inimesed.

Festivaliprogrammi on kokku pannud meeskond, mis koosneb 30 muusikaorganisatsioonist, Jazzkaarest ja Viljandi folgist kuni indie-roki ning tantsumuusikaürituste korraldajateni. Läbivaks jooneks peab Sildna omanäolisust: "Ei ole mõtet kopeerida lääne formaate või bände, kes on midagi juba väga hästi teinud. Mõtet on alati teha midagi täiesti unikaalset, nii, kuidas endal tunne on."