Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
26. märts 2014, 19:54

Tüüri "Taandujad" jääb laulupeo kavasse (10)

Laulu- ja tantsupeo sihtasutus ning laulupeo kunstiline toimkond kinnitasid kolmapäeva õhtul, et Erkki-Sven Tüüri ja Peep Ilmeti teos "Taandujad" jääb laulupeo kavasse, ehkki helilooja ise palus kooriteose kavast eemaldada.

"Erkki-Sven Tüüri ja Peep Ilmeti "Taandujatel" on täna XXVI laulupeo kavas oma kindel koht. Iga teose päris tähendus avaneb lõpuks alles lauluväljakul,“ teatas sihtasutuse ja kunstilise toimkonna esindaja Sten Weidebaum vastuseks BNS-i küsimusele.

"Laulupeo kava ei ole lihtsalt üksteise järel esitatud teosed, vaid kava on tervik, ning Erkki-Sven Tüüri ja Peep Ilmeti “Taandujad” moodustab segakooride kava telje. See laul on jõudu kogunud kõikides koorides ja lauljates, kes on seda õppinud pea aasta," kinnitas Weidebaum. Ta lisas, et see teos on olnud "nii mõnelegi koorile väljakutseks".

Samas on eelproovid tema sõnul selgelt näidanud, et koorid on selle teosega kenasti toime tulemas. "Täna ei oleks selle laulu kavast taandamine kindlasti õige, pidades silmas teose muusikalist ja sisulist väärtust, milleni tuhanded koorilauljad on jõudnud," kinnitas Weidebaum. Ta lisas, et ehlilooja pöördumine tuli laulupeo kunstilisele toimkonnale küll üllatusena, kuid „samas on autori selline reaktsioon viimaste päevade tormilistele arvamusavaldustele muidugi ka mõistetav“.

Helilooja Erkki-Sven Tüür palus kooriteose "Taandujad" laulupeo kavast välja võtta, kuna ei soovi et laulupeo eel kasvaks sõnasõda ja halbade emotsioonide hulk tema kirjutatud laulu tõttu. Tüür ütles Postimehele, et talle on täiesti vastuvõetamatu olukord, kus tema loodut tuleb kellelgi esitada vastu tahtmist.

Helilooja sõnul ei arvestanud ta sellega, et laulupeo laulu tekst peab ennast väga üheselt ja lihtsalt avama ning olema pigem plakatlikult positiivne kui sümbolistlikult hämar. Samas on Tüür jätkuvalt seisukohal, et Peep Ilmeti luuletus, mille sõnadele ta muusika kirjutas, on vägev.

Poleemika laulupeo kavas oleva laulu "Taandujad" üle sai alguse nädalavahetusel, kui presidendi välisnõunik Margus Laidre avaldas arvamusloo, milles avaldas kahtlust, kas taandumisest rääkiv laul on ikka sobiv enesepilt, mida 2014. aastal, enam kui 20 aastat pärast iseseisvuse taastamist esitada. Laidre rõhutas artiklis, et tegemist on tema isikliku seisukohaga.