KOLIVAD VETTE: Jake Sully (Sam Worthington) ja Neytiri (Zoe Saldana) naasevad kinolinale ka «Avatari» järgedes. Esimesena valmivas jätkufilmis toimub tegevus valdavalt vees. Foto: Alamy/AOP
Inimesed
26. märts 2014, 07:00

"Avatari" järg laskub ookeanisügavustesse (3)

Sel sügisel algavad Uus-Meremaal läbi aegade edukaima linateose "Avatar" jätkufilmi võtted, mille käigus kupatab režissöör James Cameron näitlejad vee alla, sest suur osa filmi tegevusest toimub ookeanis ja tegelaskujude liigutused peavad arvutigraafikaga loodud veealuse maailma taustal loomulikuna paistma.

Juba 2010. aasta algul kinnitas James Cameron, et seni suurima kassatuluga (2,8 miljardit dollarit teeninud) ulmedraama "Avatar" saab järje.

Mullu augustis teatasid Cameron ja filmikompanii 20th Century Fox, et jätkufilme tuleb lausa kolm.

Lavastaja on mõista andnud, et edasistes filmides seiklevad peakangelased peale Pandora ka mõnel muul kuul, mis "Avatari" fiktsionaalses universumis Polyphemuse gaasiplaneedi ümber tiirleb (tegevus toimub meie kõrvalpäiksesüsteemis Alpha Centauri AB, mille planeedid on Cameron aga ise välja mõelnud).

Teise osa tegevus leiab endiselt aset Pandoral, kuid vihmametsa asemel suuremalt jaolt vees.

"Me lõime filmi jaoks ulatusliku keskkonna - see ei piirdu üksnes Pandoraga, vaid hõlmab kogu Alpha Centauri AB päikesesüsteemi. Näitame rohkem ka selle muid osi ja seome need jutustusega - mitte tingimata teises filmis, pigem kolmandas," ütles Cameron L.A. Timesile antud intervjuus.

"Teises filmis keskendun teistmoodi keskkonna loomisele Pandoral. Võtan fookusesse Pandora ookeani, mis on sama rikkalik, mitmekesine, pöörane ja nõuab ohtralt kujutlusvõimet."

Merekarva nahaga na’vide kujutamisel on Cameron saanud inspiratsiooni Vaikse ookeani lääneosas asuva Mikroneesia piirkonna saarte põlisrahvaste kultuurist. Mikroneesia rahvad on tuntud meisterlike meresõitjatena, kes suutsid ilma kompassi ja kaartideta osavalt navigeerida.

Sealsete saarte asukatega puutus süvasukeldumist harrastav režissöör ohtralt kokku nende seitsme aasta jooksul, kui ta valmistus Mariaani süvikusse laskumiseks.

Kaadrid maailma sügavaimast paigast

Maailmamere sügavaimasse nõkku sukeldus Cameron esimese sooloüritajana 2012. aasta märtsis. Tema torpeedokujulise allveekapsli Deepsea Challenger laskumist peaaegu 11 kilomeetri sügavusele ookeanipõhja filmisid 3D-kaamerad.

Mõningaid süvamerekaadreid plaanib ta kasutada ka "Avatari" järjes, ehkki ekspeditsiooni eesmärk oli teaduslik (läinud nädalal ütles Cameron The Hollywood Reporterile, et tänu videomaterjalile on avastatud juba 68 uut looma- ja taimeliiki).

Ehkki mitte nõnda sügavale, peavad näitlejadki "Avatari" esimese järje võtetel vee alla laskuma, selleks, et nende arvutigraafika abil loodud tegelaskujude liigutused digitaalses veekeskkonnas veenvalt mõjuks.

Kinotehnoloogiateemalisel tippnõupidamisel mullu aprillis avaldas Cameroni produtsendist partner Jon Landau, et avafilmi loomises osalenud digikunstnike tiim töötab nüüd välja revolutsioonilist lahendust näitlejate veealuse liikumise jäädvustamiseks.

Ta lisas, et materjal võetakse täies ulatuses üles 3D-kaameratega.

Meespeategelast Jake Sullyt kehastav Sam Worthington on MTV-le tunnistanud, et on veealuste võtete pärast pisut närvis.

"Ma armastan ookeani, kuid sukeldumise osas olen kahtleval seisukohal. Pakun, et kui ma kord vee all olen, sujub kõik kenasti. Ma ei muretse selle pärast, et teen midagi enda jaoks tundmatut - see on just asja põnev pool. Asi on rohkem klaustrofoobias," seletas Worthington.

Et teda ette valmistada, keelitas Cameron teda endaga koos sukelduma minema. Lavastaja hankis näitlejale isegi kogu vajamineva varustuse.

Cameron on poetanud, et peale ookeani tulevad teises osas mängu vulkaanid, filmi tegevus leiab aset mitu aastat hiljem kui avafilmis ning järje nimeks ei saa arvatavasti "Avatar 2", kuna Jake Sully pole enam na’vina esinev inimene, vaid on päriselt saanud üheks na’vide seas.

Jätkufilmide võtted peaks algama selle aasta oktoobris. Kõik kolm osa võetakse umbes aasta jooksul üles ühe jutiga - see on ambitsioonikas samm, mida keegi pole tihanud Peter Jacksoni "Sõrmuste isanda" triloogiast saadik astuda.

Hetkel töötab Cameron stsenaariumide kallal. Teisele osale kirjutab ta käsikirja koos Josh Friedmaniga ("Maailmade sõda").

On teada, et ühele edasistest järgedest kirjutavad Cameroniga koostöös stsenaariumi Amanda Silver ja Rick Jaffa ("Ahvide planeedi sünd") ning ühele järgedest aitab tal stsenaariumi kirjutada Shane Salerno (" Salinger").

Kolm filmi jõuavad kinno aastase vahega: teise osa esilinastus on plaanitud 2016. aasta detsembrisse, kolmas peaks kinodesse jõudma 2017. aasta lõpus ning neljas 2018. aasta lõpus.

Peale Sam Worthingtoni naasevad ekraanile Zoe Saldana kauni Neytiri rollis, Sigourney Weaver teadlase Grace Augustine’ina ja Stephen Lang kolonel Miles Quaritchi osas.

 

James Cameron käib Peter Jacksoni jälgedes

Vähe sellest, et Cameron kavatseb kolm "Avatari" järge korraga üles filmida, nagu tegi Peter Jackson "Sõrmuste isanda" triloogia ja "Kääbiku" kahe esimese osaga, on ta täpselt niisamuti valinud võttepaigaks Uus-Meremaa, mis on saanud ka kanadalase uueks koduks.

Tunamullu kolis Cameron abikaasa Suzy Amisega Wellingtoni külje alla Wairarapa piirkonda, neile kuulub seal üle 14ruutkilomeetrine maatükk.

Cameron kaalub "Kääbiku" filmide eeskujul kõrge kaadrisagedusega 3D-formaadi kasutamist. Ta on öelnud, et soovib kasutada sagedust 48 või isegi 60 videokaadrit sekundi kohta (tavapärane formaat on 24 kaadrit sekundis, mida kasutati ka "Avatari" puhul). Kõrge kaadrisagedus muudaks tegelaste liikumise veelgi loomulikumaks. Veebruaris ütles Cameron RTLile, et pole siiski veel otsustanud, kas kasutada läbivalt kõrgemat kaadrisagedust või hoopis vahelduvat kaadrisagedust.