Veneetsia filmifestivalil Kuldlõvi võitnud Gianfranco Rosi „Sacro GRA” on mosaiik elust Itaalia pealinna äärealadel. Foto: DocPoint Tallinn
Eesti uudised
24. jaanuar 2014, 00:00

DocPoint Tallinna programm on parem kui kunagi varem

Tuleva nädala neljapäevast pühapäevani kestva viienda dokumentaalfilmide festivali DocPoint Tallinn korraldaja Tristan Priimägi usub, et festival on aasta-aastalt muutunud terviklikumaks.

„Vähemalt minul on küll tunne, et mõningane kogemus on tekkinud,” on Priimägi rahulolev. Seekord on kavas 35 filmi. Priimäe sõnul on festivali läbivad teemad justkui alati olnud sellised, mis korraldajaid endid on rohkem intrigeerinud. „Need on tänapäevased sotsiaalseid ja poliitilisi teemasid lahkavad dokumentaalid, filmid, mis mingis mõttes dokumetalistika reeglitele väljakutse esitavad. Mulle isiklikult on lähedased popkultuuri teemad, samuti religiooni puutuv. Dokumentalistika on uudiste vahendamise meedium, aga võimaldab seda teha lisaks kunstilises võtmes,” märgib Priimägi.

Seekordsele festivalile on filmitegijatest lubanud tulla üks vene tippdokumentaliste Vitali Manski ning tandemina Ben Rivers ja Ben Russell, kelle uus film „Loits pimeduse peletamiseks” linastub ka festivali programmis.

DocPoint Tallinna esimestel aastatel oli korraldajate üks eesmärk korraldada tulevikus ka maailma tipptegijate meistriklasse. Nüüd on see plaan teoks saanud. Eelmisel aastal oli meistriklass Soome režissööri Arto Haloneniga, kellelt oli kavas ka väike fookusprogramm. Seekord jagavad teadmisi Ben Rivers ja Ben Russell, kelle meistriklass toimub tuleval reedel kell 14 Balti filmi- ja meediakooli Nova saalis. Üritus on tasuta ja sellele saab end registreerida meiliaadressil [email protected].

Mis suunas aga üldse maailmas dokumentaalfilmide tegemine liigub? Tristan Priimägi vastab, et dokumentalistid võtavad endale järjest rohkem vabadusi ja mängumaad. „Pole asju, mida ei tohiks teha, ja ometigi toob iga järgnev aasta taas täiesti uusi vormikatsetusi. Praegu on dokumentalistikas kindlasti üks põnevamaid aegu. Seda kõike üritame võimaluse korral ka oma programmis kajastada,” tutvustab festivali korraldaja. 

--------------------------

Auhinnatud filmid

Seekordse 35 filmi hulgast võib leida mitu festivalide hitti: Amsterdami rahvusvahelisel dokumentaalfilmide festivalil auhinnatud filmid „Tantsivate hingede mets” ja „Kaksikõed”, Veneetsia filmifestivali peapreemia Kuldlõvi laureaadi „Sacro GRA” ja paljud teised.

Filme näidatakse Tallinnas Sõpruses ja Artises.

Vaata ka www.docpoint.ee. 

-------------------------

Eelsoojendus ETV-s

Tänasest pühapäevani saab end juba DocPointi lainele viia, sest ETV2-s näidatakse kolme mõtlemapanevat teost, mis on varasematel festivalidel linastunud. Reedel kell 20 näeb Taani filmi „Ma hingan”, laupäeval kell 19.45 Rootsi filmi „Sulle, alasti” ning pühapäeval kell 19.45 Eesti, Kuuba ja Rootsi koostöös valminud filmi „Cubaton – El Medico lugu”.