Viire Valdma. Foto: TEET MALSROOS
Eesti uudised
16. august 2013, 00:00

Monomaffia keskendub tänavu naistele

Homseni kestab Pärnu rahvusvaheline monoteatrifestival Monomaffia, kus seekord on kavas üheksa sõnalavastust ja üks tantsuetendus.

Kolmandat korda peetav festival on eriline selle poolest, et kui varem ei ole sel olnud läbivat teemat ega ühte suunda, siis tänavu keskendutakse laias plaanis naistele, rääkis Monomaffia programmijuht Triinu Ojalo. Ligi pool programmis olevatest lavastustest räägib naistest: naisest kui emast, naisest kui ajaloolisest isikust, naisest kui juhist. „Naiste teema on esil just seetõttu, et naiste lugusid esitatakse teatris üldiselt vähe,” põhjendas Ojalo. „Seevastu monožanris on neid jällegi palju. See oli ka meie jaoks üllatav avastus ja seetõttu valisimegi festivalile naiste lugusid. Läinud aastatel on samuti just naised festivalil säranud,” lisas ta.

Uus on seegi, et tänavu puuduvad festivalil žürii ja preemiad. „Oleme saanud žüriilt tagasisidet, et väga keeruline on näitlejaid hinnata ja järjekorda panna, žanrid on nii erinevad,” sõnas Ojalo. Sestap otsustati, et kuna festivalile pääsevad monotükid läbi tiheda sõela, piisab sellestki. Küll aga selgitatakse välja publikulemmik. Selle valivad välja 10 eri taustaga teatrihuvilist, kes külastavad kõiki etendusi.

Täna õhtul võib Endla laval näha näitlejanna Viire Valdmad, kes astub üles monotükis „Tund aega, et hinge minna”, mille autor ja lavastaja on Kristel Leesmend. See lavastus võitis preemia mullu Monomaffia festivali ja Eesti Teatri Agentuuri korraldatud mononäidendivõistlusel. Homme päeval astub lavale Banaanikala projektiteatri näitleja ja lavastaja Allan Kress ning esitab oma tõlgenduse Puškini muinasjutust kuldsest kalakesest. Samuti võib homme näha Vello Vaheri etteastet „Akrobiograafia versus Ulmavaikus” ja veel kaht monoetendust.

Etenduste programmi leiab kodulehelt www.monomaffia.ee.