Pühapäeval näeb Taani filmi suurkuju Lars von Trieri esimesi filme. Foto: Remi OCHLIK
Eesti uudised
7. detsember 2012, 00:00

Kolm von Trieri filmi ühe õhtuga

ETV2-s näeb pühapäeva õhtul kolme Taani režissööri Lars von Trieri filmi, mida on laialt tunnustatud.

Kell 19.55 jõuab teleekraanile Trieri debüütmängufilm „Mõrva element” („Forbrydelsens element”, 1984). Tegu on futuristliku mõrvamüsteeriumiga ajast pärast tuumakatastroofi, kus ellujäänud on koondunud kommuunidesse. Ühes kogukonnas tegutseb sarimõrvar, keda huvitavad iseäranis noored tüdrukud. Cannes’is tehnikapreemiaga tunnustatud film kuulutas häälekalt uut Euroopa filmikunstis, seda, mis juurdleb pigem Kesk-Euroopa kirjandusest lähtuvate kui Skandinaavia filmidest tuttavate küsimuste üle.

Kell 21.35 algav „Epideemia” („Epidemic”, 1987) on iseäralik teos režissöörist (von Trier) ja stsenaristist (Niels Vørsel), kes loovad filmikäsikirja salapärasest epideemiast, mis laastab Euroopat. Ent peagi avastavad nad, et koletu stsenaarium on tõeks saanud.

Filmiõhtu lõpetab kell 23.15 „Euroopa” („Europa”, 1991). Painajaliku atmosfääri ja rikka alltekstiga linateose peategelane on Leo Kessler (Jean-Marc Barr), kes saabub 1945. aasta oktoobris Ameerikast Saksamaale. Idealistlik ja heasoovlik noor mees on täis tahet taastada sõjas purustatud sünnimaad. Ameerikast tulnuna kohtab ta aga kibestunud sakslasi, kes ikka veel peavad võitlust Füüreri ideaalide nimel.