Eesti uudised
8. juuni 2012, 00:00

Tartus hakkab nädala pärast kõlama meestelaul

14.–17. juunini toimuvad Tartus, meie laulupidude hällis meestelaulu päevad, mille keskseks ürituseks on peakontsert Tähtvere lauluväljakul, kus laval on 4500 mees- ja poistekoori lauljat.

Eesti Meestelaulu Selts otsustas Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevad korraldada Tartus mitmel põhjusel. „Esiteks sellepärast, et Tartus toimus ju esimene üldlaulupidu, kus osalesid ainult meeskoorid – laval oli 274 laulumeest. Tartus on ka Eesti kõige vanem pidevalt tegutsev meeskoor, Tartu akadeemiline meeskoor, kes tähistas tänavu 100 aasta juubelit. Ja Tartus on pikaajaliste traditsioonidega poistekoorid, kelle eestvedajaks oli aastakümneid maestro Uno Uiga,” selgitab Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimees Arvi Karotam.

Selts on meestelaulu päevadega tegelnud viimased kolm aastat. „Ma võin kindlalt öelda, et Tartus on tulekul maailma suurima osavõtjate arvuga meestelaulu päevad – lavale tuleb korraga ligi 3000 meest, 90 meeskoori, lisaks 1700 Eesti poistekooride lauljat. Soomlasi on laval ligi 800, rootslasi 300, lätlasi üle 400, kokku tuleb välismaalt 1800 lauljat. Kõige kaugem meeskoor saabub Eestisse Fääri saartelt, see koor tuleb kohale lausa oma lennukiga,” tutvustab Karotam.

Meestelaulu päevade kunstiline juht Jüri Rent on koostanud Eesti kooride kava selliselt, et mehed ja poisid saaksid ühiselt laulda nii teada-tuntud teoseid kui ka uut repertuaari. Raimond Valgre „Helmi” poistekooride ja Miina Härma „Meeste laul” meeskooride esituses loob korraldajate sõnul kindlasti hea meeleolu. Norra, Rootsi, Soome ja Läti koorid esitavad oma kodumaa populaarsemaid koorilaule.

Mainekad esinejad

Tähtvere lauluväljakul 16. juunil kell 18 algaval kontserdil kõlab esimest korda maailmas ligi 3000 mehe esituses orjade koori laul Giuseppe Verdi ooperist „Nabucco” ja Jean Sibeliuse „Finlandia”. Lõpulauludena kannab ühendmeeskoor ette Gustav Ernesaksa „Hakkame, mehed, minema” ja Raimund Kulli „Kodumaa”. Kontserdil osaleb Vanemuise sümfooniaorkester. Eesti kaitseväe orkester ja Eesti politsei- ja piirivalveorkester teevad laulude vahele vigurmarsse.

Peakontserdil on külaliskooride hulgas mitu rahvusvaheliselt tuntud meeskoori. Tartusse tulevad maailma mainekaimad ja ühed vanemad meeskoorid, näiteks Uppsalast Orphei Drängar, mis on asutatud 1853. aastal, ja Soomest 1883. aastal loodud Ylioppilaskunnan Laulajat, Riia tehnikaülikooli meeskoor, Gaudeamus Lätist, Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor Norrast ja meie oma rahvusmeeskoor. 

Kolme tippkoori kontsert

Kolm parimatest parimat meeskoori – Orphei Drängar, Ylioppilaskunnan Laulajat ja Eesti rahvusmeeskoor – astuvad üles ühiskontserdiga 15. juunil Vanemuise kontserdimajas ja 17. juunil Estonia kontserdisaalis. Lisaks toimub 15. juunil Tartu Jaani kirikus Eesti rahvusmeeskoori öökontsert.

Tartu meestelaulu päevade raames toimub ka mitmel pool üle Eesti, näiteks Puurmanni lossis, Lähte pargis, Mooste Folgikojas ja Kanepi seltsimajas, 15 tasuta sissepääsuga välismeeskooride kontserti.