1978. aastal moodustatud UB40 esimesed hitid olid “Food for Thought”, “Red Red Wine”, “(I Can’t Help) Falling in Love” ja “I Got You Babe”. Foto: promoter.ee
Eesti uudised
20. jaanuar 2012, 00:00

UB40 trummar James Brown: esineme seal, kuhu tuuribuss meid viib

Eile andis esimest korda Eestis kontserdi reggae-ansambel UB40. Bänd on muide pärit Birminghamist, samast Inglismaa tööstuslinnast kust maailma kõige kõvem raskerokiansambel Black Sabbath.

UB40 kontsert toimus Rocca al Mare suurhallis ja tegemist oli bändi uue tuuri esimese kontserdiga. Nädala alguses oli Linnalehel võimalik bändi trummari James Browniga telefoni teel kahekümne minuti jagu ka vestelda.

Milliseid riike te uuel tuuril läbite?

(Naerab.) Hea küsimus, kuhu me läheme... Tavaliselt me ei teagi, kuhu läheme. Läheme sinna, kuhu tuuribuss meid viib. Seekord Rootsi, Soome...

Räägi kontserdist veidi lähemalt.

Esitame palju tuntud laule. “Red Red Wine” kindlasti. Lõpetame praegu uut albumit, see on miksimise staadiumis. Kontserdil tuleb esitamisele vähemalt üks uus lugu, ehk rohkemgi. Muidu aga on kavas valik 30-aastase loometee paremikust. Tähistame ansambli 30-aastast tegutsemist. (Tegelikult on nad kauemgi tee peal olnud, sisuliselt 34 aastat, bänd loodi 1978. aastal.)

Kas tead selliseid vahvaid fakte, et samast linnast kust teiegi on pärit ka raskerokilegend Black Sabbath ja täpselt nagu teiegi on nemad karjääri jooksul müünud üle 70 miljoni plaadi?

Birmingham on hea linn, seal tehakse ausat muusikat. Inglismaal teatakse tavaliselt Londoni, Liverpooli ja Manchesteri bände. Liverpoolist tuli ju näiteks The Beatles. Birminghami bänd on ka Duran Duran. Meie muusika on muidugi nende omast erinev. Üldiselt on kõigil Birminghami bändidel teine taust.

Birminghami kant on teatavasti tööstuspiirkond, see on töölisklassi suurlinn. Seal teevad muusikat töölisnoored, mitte tudengid, nagu on kombeks Londonis.

Mil määral UB40 praegune koosseis erineb algsest?

Ei erine kuigi palju. Kõik on samad mehed, välja arvatud laulja ja klahvpillimees. Meie helipilt ja kõla on täpselt sama. Selle vahega, et nüüd oleme kõik vanad kogenud muusikud. See on nüüd hoopis teine maailm – meile meeldib laval mängida, pole enam stressi...

Millal võib uut albumit oodata ja kas tööpealkiri on juba olemas?

Plaadil pole veel pealkirja, aga see ilmub suvel. Me pole plaadiga päris lõpetanud. Kõik lood on uued, materjal on uus. Album erineb varasematest eelkõige seetõttu, et sellel on mitu külalismuusikut ja külalisesinejat.

Millal sa otsustasid, et sinust saab trummar? Kui kaua sa trumme oled tagunud?

Esimene trummikomplekt oli mul juba kooli ajal. Sellest on palju aega möödas. Ma olen trumme tagunud peaaegu 40 aastat.

Oled küll proff, kuid kui tihti ikkagi trummide taha istud ja kodus harjutad?

Kui palju? Sõltub... Palju siis, kui tuuritame. Kodus on raske trumme mängida. Kuidas seda ikka teha, kui teised samal ajal telerit vaatavad. Tavaliselt ma ei harjuta trumme üksi, harjutame mängimist ikka koos bändiga.

Millised muusikud või bändid on olnud sulle nooruses eeskujudeks?

Lihtne vastus. Kuna me teeme reggae’t, siis loomulikult Bob Marley & The Wailers. Džässimees Billy Cobham ka.

Millised on UB40 tulevikuplaanid?

Raske öelda. Muusikaäri pole praegu väga elujõuline. On raske asju teha. Kontserdipaiku suletakse, tuure jäetakse ära, plaadid ei müü. Jätkame seda, mida me teeme ja naudime.