See, et Vesku on Eestis nii populaarne, oli mehele kerge üllatus, kuigi tagasisidet on ta saanud juba nõukogude ajal. Praegugi tuli mitu inimest teda tänaval “moikkama”. Foto: KRISTO NURMIS
Eesti uudised
3. detsember 2010, 00:00

Vesa-Matti Loiri – koomik, kes oskab laulda

Hinnatud ja armastatud Soome näitlejale, lauljale ja humoristile Vesa-Matti Loirile ehk Veskule anti eelmisel nädalal Pimedate Ööde filmifestivali elutööpreemia.

Kuigi Loiri on tuntud eelkõige koomikuna, kuulub tema kontosse ka tõsisemaid rolle, küllaltki ebameeldivaid karaktereid, mille poolest on teda lausa vihatud. Suurema tuntuse sai ta siiski “Uuno Turhapuro” filmidega, mida tehti 20. Naised näevad Uuno kuju kaudu, et nende endi mehed polegi ehk kõige hullemad, ja mehed omakorda, et naistega suhtlemisel pole tingimata vaja tossike olla – umbes nii seletas Loiri lahti Uuno-filmide pöörase edu. Viimane film tehti aastal 2004 ja praeguse seisuga peaks see “sarjale” ka punkti panema.

Nasse-onu on alati vihane

Menukas tele-show’s “Spede show”, kus vahel julgeti irvitada isegi Nõukogude Liidu ja venelaste üle, kehastas Vesku samuti hulka vahvaid kujusid, nagu Nasse-setä ehk Nasse-onu. Selle tegelase loomisel saadi ainest reaalsest elust.

Sarja sellise osalise sissetoomise idee sündis siis, kui Loiri sõitis ühelt Põhjamaa kontserdilt tagasi ja vestles bussis helilooja Olli Ahvenlahtiga. Soome televisiooni oli kunagi tööle tulnud üks kommunistlike vaadetega napsitada armastav mees, kes ei saanud oma tööga hakkama ei kultuuriosakonnas ega hiljem spordiosakonnas. Lõpuks suunati ta lasteosakonda tööle – seal pidi lihtne olema hakkama saada, midagi polnud ju vaja osata!

“Spede show” tarbeks muudeti üht-teist ja keerati veidi vinti üle, nii et sündiski alati punase nina ja kõõrdi vaatavate silmadega Nasse-onu, kes “kartis ja vihkas lapsi”. Ja tema peaaegu igas show’s väljaöeldu: “Nasse-setä on kovin vihainen!” (“Nasse-onu on väga vihane!”) muutus klassikaks...

Lauljana on samuti hinnatud

Vesa-Matti Loiri on osalenud rohkem kui 60 filmis, kuid tegelnud väga tõsiselt ka laulmisega. Eriliselt on mees armastanud laulda Eino Leino laule ja tõlgendada Oskari Merikanto loomingut. Plaate on Loiri välja andnud paarikümne ringis, neist viimane, “Kasari” ilmus kahe aasta eest.

Nüüd lubaski Loiri rohkem muusika tegemise juurde jääda. “Mul ei ole vajadust enam komöödiat teha, huumor käib niigi iga asjaga kaasas!” märkis ta.