ELU JA TERVISE JUURES: «Seinfeldi» näitleja Wayne Knight oli sunnitud paar nädalat tagasi fännidele kinnitama, et uudised tema surmast on absoluutselt alusetud. Foto: Corbis/AOP
Inimesed
24. märts 2014, 07:00

"Kuuldused minu surmast on tugevasti liialdatud." (31)

Ülemöödunud nädalavahetusel levis internetis kulutulena uudis USA komöödiasarja "Seinfeld" näitleja Wayne Knighti hukkumisest autoavariis. 58aastane Knight oli sunnitud ahastuses fännidele kinnitama, et on elu ja tervise juures. Samal moel on sotsiaalmeedias paanitsetud Justin Bieberi, Celine Dioni, Eddie Murphy ja kümnete teiste staaride pärast. Kes teeb surmateadetega nõmedat nalja? Ja miks ometi?

"Mõned teist rõõmustavad seda kuuldes, teised on veidralt pettunud, aga... ma olen täie tervise juures!" kinnitas Wayne Knight 16. märtsi õhtul Twitteris, kui mitmed veebiküljed olid teatanud tema auto saatuslikust kokkupõrkest veokiga.

"Kas inimene peab surema, et populaarseks saada? Issand!" ahhetas näitleja ja tänas fänne poolehoiu eest. "Ma ei teadnud, et te minust nii palju hoolite."

"Inimesed saavad valetamisest kaifi."

"Seinfeldi" tähe surmakuuldused lennutas liikvele veebikülg usmagazine.us, mis matkib nutikalt populaarse klatšiajakirja Us Magazine ametlikku kodulehekülge

usmagazine.com. Teate korjasid kiiruga üles ka mitu teist libaportaali, nende seas TMZ Today ja eBuzzd. Samuti on regulaarne libasurmauudiste tootja Global

Associated Newsi nimeline veebikülg.

Miks nii tõsiste asjadega nalja tehakse? Peamine eesmärk on lihtlabane meelelahutus, usub ajaleht Washington Post. Samal põhjusel mängivad inimesed üksteisele vingerpusse. "Inimestele meeldib valetada," seletas digitaalmeediat uuriv Indiana Ülikooli õppejõud Mark Bell 2012. aastal New York Timesile, kui leht käsitles kummalist libasurmafenomeni. "Nad saavad sellest kaifi."

Bell märkis, et nähtus pole sugugi uus. Juba 1897. aastal tuli "Tom Sawyeri seikluste" autoril Mark Twainil kinnitada: "Kuuldused minu surmast on tugevasti liialdatud." 1945. aastal levisid pärast president Franklin Roosevelti surma kõlakad ka Charlie Chaplini, Frank Sinatra ja teiste meelelahutusstaaride surma kohta. 1966. aastal pidid Paul McCartney fännitarid pisaraisse uppuma, kui ka nende lemmik kuulutati kadunukeseks. Ringlesid jutud, et Pauli asendab The Beatlesis tema teisik.

Jacko surma järel kukkus mitu näitlejat kaljult alla

Kuid toonaste aegadega võrreldes on praegu surmakõlakate levitamise lihtsus ja kiirus pöörased. Paanika vallandamiseks piisab lausekesest Twitteris või Facebookis. Nii on juhtunud näiteks rokkar Jon Bon Jovi ja teinitäht Justin Bieberiga, kes on libauudiste teatel küll ööklubis hinge heitnud, liiklusõnnetuses hukkunud või üledoosi võtnud.

Tihtipeale paiskuvad libauudised sotsiaalmeedias laiali pärast mõne teise kuulsuse surma. Kui 25. juunil 2009 lahkusid siit ilmast nii popikuningas Michael Jackson kui ka "Charlie inglite" täht Farrah Fawcett, puhkes peatselt paanika, et "Indiana Jonesi" staar Harrison Ford on Saint Tropez’s ranniku lähedal jahtlaeval hinge heitnud. Järgnevalt teatati "Jurassic Parki" tähe Jeff Goldblumi traagilisest surmast: too olevat Uus-Meremaal kaljult alla kukkunud – täpselt sama väitis libateade Tom Hanksi kohta kolm aastat varem! Nädal hiljem kukutati võltsuudises populaarse mäe otsast alla ka kaunis näitlejatar Natalie Portman.

Samamoodi järgnes mullu detsembris "Kiirete ja vihaste" tähe Paul Walkeri hukkumisele valeteade koomik Eddie Murphy traagilisest lumelauaõnnetusest. Murphy on surmaööbikute seas eriti populaarne – tema on elusast peast kadunukeseks kuulutatud juba üheksa korda.

Klikkimine võib tuua spämmi või pahavara

Kuid kuulsuste surma kohta luiskamisel on õõvastava meelelahutuse kõrval ka muud põhjused. Usmagazine.us veebilehel plingivad reklaamid, mis toovad raha sisse – kui lugejad seal parvlema hakkavad. Sama kahtlane klatšiveebikülg mediamass.com on avaldanud sadu peaaegu äravahetamiseni sarnaseid "surma"-artikleid, et otsingumootoreis esile tõusta ja hulgaliselt klikke koguda. Katsetage ise: kui guugeldada ükskõik millise kuulsuse nime kombinatsioonis sõnaga "dead", vupsab välja mõni Media Massi lehekülg.

Kõige kahjulikumad on aga need keskkonnad, mis meelitavad lugeja pommuudisega oma leheküljele, kus siis üritatakse teada saada külastaja andmed, et jagada neid rämpsreklaamijatele, märgib Washington Post. Facebook kubiseb sellistest lõksudest, kus postitus võib pealtnäha pärineda tavaliselt uudistesaidilt, aga uudist avades kutsutakse hoopis osalema viktoriinis, laadima alla mõnd faili või logima sisse mingit teenust pakkuvasse keskkonda. Nii jõuabki postkasti tüütu spämm.

Muuseas, olemas on ju ka vastandlik nähtus: staari surma eitamine. Nii usuvad paljud fännid endistviisi, et Elvis Presley, Jim Morrison ja Tupac Shakur on elus.

Õõvastavad libauudised

Eminem sai

neli noahoopi

Mullu mais hakkas ringlema võigas Facebooki foto sügavate haavadega meheseljast, mis pidi olema Eminemi oma. Pildiallkirjas seisis, et räppar oli New Yorgis hullunud fänni käest saanud neli noahoopi ja vaagub nüüd hinge. Kõmu paisus edasi isegi siis, kui Eminemi pressiesindaja kuuldusi eitas. Hiljem selgus, et sama fotot oli kasutatud ka paar aastat varem Justin Bieberi väidetava noarünnaku illustreerimiseks.

Bon Jovi surmakõlakat levitas tige ametivend

2011. aasta lõpul levisid kuuldused rokkar Jon Bon Jovi surmast. Selgus, et kõlakaid oli oma sõbra Twitteri konto kaudu levitanud Pennsylvania osariigi muusik Jeffrey Goho. Mees tunnistas kohalikule ajalehele, et teda ajas marru, kuidas Bon Jovi paistis muusika asemel tegelevat ainult oma ärihuvidega. "Aina uudised, et Bon Jovi korraldas seda ja teist, Bon Jovi rajab restorani!" pahandas Goho.

Morgan Freemani surma jäi uskuma isegi CNN

CNN lasi end 2010. aasta detsembris filmilegend Morgan Freemani surmauudisega haneks tõmmata. Väärika uudistekanali ametlik Twitteri külg edastas pommuudise, et näitleja suri oma kodus. Kui Free-mani pressiesindaja oli teatanud, et tema klient on vägagi elus, eemaldas CNN teate kiiresti ja palus vabandust.

Lady Gaga langes Bieberi fännide ohvriks?

2012. aasta maikuus hakkas ringlema kuuldus Lady Gaga hukkumisest autoavariis. Hiljem sahistati, et see inetu uudis oli Justin Bieberi fännide vaimusünnitis.