Foto: Erakogu
Blogid
22. märts 2014, 19:02

Rong on, aga rongijaama justkui pole (17)

Elroni rongid on vinged. Sõidan, täna, esimest korda sellega ema juurde.Pilet polnud ka kallim kui bussiga sõites ning mugavust ja ruumi on rohkem kui küll.

Ometi pole head ilma halvata ja miski suutis mind ikkagi mõneti hämmingusse viia. Näiteks see, kui halvasti on koordineeritud rongide liikumine Balti jaamas.

Olen harjunud, et aastaid Londonist rongiga maale sõites, saabusin Waterloo nimelisse rongijaama, kus on üleval suur ekraan, millel olid kirjas rongide saabumise ja väljumise ajad ning väravad. Umbes nii nagu käib see lennujaamas. Isegi Tallinna bussijaamas on sellised ekraanid olemas.

Balti jaama saabudes tervitasid mind küll ilusad apelsinikarva rongid, aga mingisugust suurt ekraani ma ei näinud ja mul oli hetkeks tunne justkui oleksin ma mõnes võõrriigis. Ausalt öeldes pole ma kõik need aastad selles rongijaamas varem sees käinud ja mõtlesin, et kusagi peab ju olema suur ootesaal suure ekraaniga, mis annab mulle teada, millise platoo pealt Tartu rong väljub. Ekslesin kohvriga jaamas edasi ja tagasi ning otsisin infolauda. Rongi väljumiseni oli sel hetkel jäänud kümme minutit.

Mingit silti rongi aegade või infolaua kohta polnud aga kusagil.

Küll aga sattusin ma ähmiga R-Kioskisse ja turu peale.

Vaatasin inimesi enda ümber. Kõik sagisid igas suunas.

'Kuidas kuradist nad teavad, kust nende rong väljub?' mõtlesin. Lasin ka pilgu üle pileti, mille olin kodus varem välja printinud. Ka seal ei olnud mingit infot väljumise või platvormi kohta. Sellele oli kirjutatud, et ma sõidan Tartusse rongiga nr 290, aga kust see väljub- selle kohta ei sõnagi.

Üks turu müüja hõikas, et rong Tartusse peaks väljuma platvormilt number neli...

Mul ei jäänud nüüd muud üle kui kõik platood läbi kõndida ja otsida ekraani, mis näitab, et tegu on Tartu rongiga.

Lõpuks leidsin õige platvormi. Jalutasin lähemale ja seisin rongi ukse juures, kus ma ootasin koos kümnekonna reisijaga, kuni rong uksed lahti teeb.

Keegi kuskilt kaugelt hõikas, et Tartusse läheb selle platvormi pealt rong küll, aga mitte esimene rong (mille juures me seisime), vaid selle rongi taga on veel üks rong, mida ükski meist ootajatest polnud tähele pannud. Vudisime kõik kiiruga selle juurde. Huh, lõpuks ometi!

Kuidas on võimalik, et moodsad rongid on- aga see, kuidas neid rongijaamast leida käib umbes nii nagu kuskil kaugel Siberis. Müstika.

Võib-olla olen ma liialt kaua Eestist ära olnud ja muutunud mõneti võõraks, kuid osa asju siin riigis paneb õlgu kehitama. Ja tavaliselt on need just asjad, mida välismaal elades ei pane isegi tähele, sest loogiline ju on- et kui on moodne rong, siis on ka lollikindel süsteem ja rongijaam, mis ütleb milliselt platvormilt see üles leida.