KULTUURISÕBER DAVID: «Tiitli saamine oli suur üllatus, kuna ma ise küll ei tunne, et nii suur kultuuritoetaja oleksin. Aga loomulikult on väga mõnus, kui keegi tähele paneb!» ütleb ettevõtja David O’Brock. Foto: Arno Saar
Inimesed
23. märts 2014, 16:00

Kultuuritoetaja David O’Brock: kunstinäitusel veedan ikka tunde

"Ma toetan Eesti Kunstimuuseumi just oma ettevõtte töötajate pärast. Meie maja inimesed on väga kultuursed ja neile meeldib seal käia, nii et miks mitte näitusi toetada," ütleb Sillamäe ettevõtte Molycorp Silmet juht, kes pälvis aasta kultuurisõbra tiitli.

Ameeriklasest ettevõtja David O’Brock on järjekindlalt panustanud eesti kunsti edendamisse.

Suur kunstisõber ta küll pole, aga kunstimuuseumi toetab oma töötajate pärast. Ta ise käis kunstinäitusel viimati suvel.

"Kui ma muuseumi lähen, siis mitte ühe näituse pärast, vaid ma olen seal ikka mitu tundi," sõnab ta.

Davidile meeldib aga väga hoopiski teater.

"Ma käin seal nii palju, kui võimalik või nii palju, kui pileteid saan," lausub ta, sest etendustele on ju raske pileteid hankida. Äramärkimist väärivad tema sõnul Linnateatri "Tõe ja õiguse" lavastused.

"Ma olen kõiki osi näinud rohkem kui üks kord, sest need on lihtsalt nii fantastilised."

Kuigi David valdab eesti keelt hästi, ta eesti keeles raamatuid eriti ei loe.

"Ma pean tööga seoses nii palju eesti keeles lugema, et see ei ole lihtsalt nauding minu jaoks. Aga võib-olla ma ükspäev hakkan," naerab ta.

David on aga lugenud eesti kirjanike raamatuid tõlgituna. Tema üheks lemmikuks on Jaan Krossi "Keisri hull".

Kui suur osa on kultuuril Davidi igapäevaelus?

"No ikka väga suur, sest inimene ei saa ainult tööd teha. Ja isegi kui mõni üritus pole alati minu maitse, aga ma saan mingi tuju või tunde sellest, siis on see külastus asja ette läinud."

Kultuuriminister Urve Tiidus tunnustas reedel Rahvusooperis Estonia ettevõtteid, kes on kaua toetanud eesti kultuuri, ja andis välja ka kolm aasta kultuurisõbra tiitlit. Peale David O’Brocki pälvisid selle Amserv Grupp AS ja juba teist aastat järjest AS EMT.